Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Zdravý dort s “tvarohem”

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
děti od 2 let

Ke třetím narozeninám jsem upekla synovi výborný dort, kde jedna vrstva připomínala tvarohovou náplň. Dokonce i můj mlsný muž si na něm pochutnal a na mě zbyly jen dva kousky. A protože jsem slíbila, že ho do neděle dám na web, aby si i v jiné rodině mohli dort upéct dort k narozeninám, plním svůj slib.

Základní informace

Ke třetím narozeninám jsem upekla synovi výborný dort, kde jedna vrstva připomínala tvarohovou náplň. Dokonce i můj mlsný muž si na něm pochutnal a na mě zbyly jen  dva kousky. A protože jsem slíbila, že ho do neděle dám na web, aby si i v jiné rodině mohli dort upéct dort k narozeninám, plním svůj slib.

 Ingredience

  • půl hrnku rýže 1dcl
  • půl hrnku jáhel 1dcl
  • 3-5 lžic pohankové mouky
  • 4 plné polévkové lžíce sladu
  • 100g  mandlí, nebo vlašských, či lískových ořechů (nemusí být)
  • 2 střední jablka
  • 50g sušených švestek, nebo jiné ovoce (nemusí být)
  • 1 sáček práškového agaru (2 polévkové lžíce)
  • 150g hrozinek
  • špetka skořice
  • půl střední sklenice marmelády bez cukru, nebo povidel, ovocného rozvaru…
  • jablečný koncentrát, nebo jablečný mošt
  • 2 balíčky přírodního tofu (250 – 300g)
  • 3 deci studené vody
  • olej
  • pohanková mouka na vysypání
  • špetička soli

Postup

Rýžovo – jáhlový korpus

Rýži propereme a dáme do studené vody se 2,5 hrnky studené vody vařit. Až se voda začne vařit, trošičku osolíme a přidáme oprané jáhly. Vaříme pomalu pod pokličkou až do vstřebání vody asi 40minut, až je obilí měkké. Nemícháme! Pokud obiloviny hodně pijou a voda se rychle vyvaří,  dolijeme trochou vařící vody. Po uvaření smícháme a necháme vychladnout.

Přidáme několik lžic pohankové mouky, 2 plné lžíce sladu, namleté mandle, nebo ořechy a důkladně promícháme. Vznikne středně řídké těsto, které nalijeme do vymazané dortové formy (nebo pekáčku) a vysypané pohankovou moukou. Vlhkou rukou uhladíme. Korpus má být vysoký asi jen 1-1,5cm. Dáme péct do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 20-30 minut na 200’C, než se korpus oddělí od okrajů a na povrchu jakoby vyschne.

Mírně vystydlý korpus pomažeme marmeládou, nebo povidly, či ovocným rozvarem.

 

“Tvarohová náplň”

50 g hrozinek zalijeme vroucí vodou a necháme nacucat. Dva balíčky bílého přírodního tofu nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce, přidáme asi půl deci jablečného koncentrátu a dolijeme ho vodou tak, aby tofu bylo ponořené. Pokud použijeme jablečný mošt, tak ho neředíme. Vaříme asi 15-20 minut. Pak tofu včetně vody ve které se vařilo rozmixujeme úplně dohladka a dochutíme 2 lžícemi sladu dle chuti, lze přidat i pár kapek citrónu, pokud to bude sladké hodně. Na závěr přidáme půl pytlíčku, nebo 1 lžíci práškového agaru a ještě znovu lehce rozmixujeme, aby se agar dobře rozpustil. Spařené hrozinky slijeme a necháme okapat na sítku a zamícháme je do již rozmixovaného tofu. Vrátíme vše na plotýnku, přivedeme opatrně k varu a hned stáhneme z plotny.

Hotovou hmotu naneseme na marmeládou pomazaný korpus.

Agarová vrstva

Poslední vrstu na dortu uvaříme asi se 100g  hrozinek,  50g sušených švestek, jablek  a agaru. Hrozinky a švestky dobře propláchneme na sítu, dáme do hrnce s třemi deci vody a přivedeme k varu. Přidáme na kousky pokrájené a jadřinců zbavené jablíčka, slupky můžeme nechat a skořici. Ovoce i hrozinky by měly být z většiny ponořené a vaříme asi 20 minut.

Když  je ovoce a hrozinky a švestky uvařené, pomocí tyčkového mixéru vše rozmixujeme na hladkou hmotu, přidáme půl sáčku agaru, který do hmoty zamixujeme. Vrátíme hrnec na plotnu, počkáme až se začne vařit, pak okamžitě sundáme z ohně a nalijeme na upečený a nejlépe už vychladlý korpus s “tvarohovou” náplní (může být vlažný). Ozdobíme mandlemi, nebo čerstvým ovocem. Dáme vychladit do ledničky.  Dort během asi 2-3 hodin krásně ztuhne.

 

Praktické

Rýži s jáhlami si můžeme uvařit dopředu a pokud hodně ztuhnou, tak je stačí naředit trochou horké vody.

 

Obměna

Jablka můžeme nahradit jakýmkoliv jiným ovocem, výborné jsou hrušky, meruňky, blumy, švestky, ale i borůvky… Výborná je i kombinace více druhů ovoce, vznikají tak zajímavé chutě. Do agarové hmoty můžeme i zalít čerstvé ovoce.

Dort lze ozdobit i rýžovou šlehačkou, kterou seženete ve zdravé výživě a pak vypadá jak z cukrárny :-).

Trvanlivost

Tento dezert vám v ledničce vydrží i několik dní, pokud ho vydržíte nesníst :-).

Děti

Dort k 1. narozeninám

K prvním narozeninám raději uděláme jen agarový dort a vynecháme ještě ořechy.

Dort ke 2. narozeninám

Vynecháme raději marmeládu a místo ořechů použijeme jen mandle.

Děti od 3 let

Ke 3. narozeninám už mohou děti tento dort.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Velmi děkuji za tento recept! I u nás hlásím úspěch :) na korpus jsem udělala “marmošku” z jablek, černého rybízu a zahustila kuzu, krásně voňavé a barevné :) jen zarytému konvenčně stravujícímu taťkovi nechutnal, podle vzhledu si myslel, že to je “klasický dort”.. Úspěch měli aspoň pražená semínka zastříklá shoyu, první věc, kterou mi od změny jídelníčku ochutnal a i si pochutnal :)

Jitka Ž.
1. 11. 2015

Věcnááá, věcnááá… :-)
Please – SILKEN TOFU – nevíte někdo, jak se s ním pracuje? Nějak se tepelně ještě upravuje, jako klasické přírodní tofu? Chci ho vyzkoušet jako tu tvarohovou vrstvu do dortu.

Díky a prima sluníčkovej, podzimní den všem..
Jitka

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

14
25

Nepečený jahodový dort

Máte velkou úrodu jahod? Co si udělat luxusní krémový dortík, kde jsou jahody uvnitř i na vrchu.

Nepečený jablečný dort s rybízem

Jestli něco osvěží víc než zmrzlina, tak je to tenhle dort. Jako jako dítě jsem ho milovala a dnes si ho užíváme ve zdravější variantě bez cukru a bez lepk...
22
19

Malinový krém

Začíná sezóna malin a tak jsem jsem pro vás vymyslela nový recept s tímto vynikajícím ovocem. Vznikl vlastně velmi originálně. Sotva jsem vlekla těžkou taš...

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...