Domů > Magazín > Blog

Jak můžete být nemocní, když jíte tak zdravě?

Lidé se nás často ptají, jak je možné, že když jíme jinak, že i my býváme občas nemocní. Jak jsi mohla mít šest angín po sobě, já měla jednu v životě, slyším velmi často. Možná víte proč se to děje a nevíte jak to okolí vysvětlit. Nebo tomu ani sami nerozumíte. Doufám, že pro vás všechny najdu vysvětlení.

Lidé se nás často ptají, jak je možné, že když jíme jinak, že i my býváme občas nemocní? To přeci není možné, když jíte tak dobře, že má Daniel sem tam rýmu, nebo horečku, diví se naši příbuzní. A jak jsi mohla mít šest angín po sobě, já měla jednu v životě! To slyším velmi často. Možná víte proč se to děje a nevíte jak to okolí vysvětlit. Nebo tomu ani sami nerozumíte. Doufám, že pro vás všechny najdu vysvětlení.

Fitness strava mi zdraví nepřinesla

Od 15 let  jsem se snažila najít cestu jak být štíhlá a jíst zdravě. Bohužel jsem na to šla dost extrémně a střídala různé diety s hladovkami a následným doháněním odpíraného. Moje váha lítala úplně stejně jako jo-jo. Zkusila jsem tenkrát všechny výživové směry, až jsem zakotvila u fitness stravy, která mi chutnala a odpovídala mému životnímu stylu. 3x – 4x týdně v posilovně, chodila jsem běhat, plavat a jedla hodně bílého masa, dietních mléčných výrobků, hromady syrového ovoce a zeleniny a jako přílohy jen brambory, těstoviny, tmavé pečivo a rýži. Jídlo mi chutnalo, měla jsem pocit, že jím opravdu zdravě, ale stále jsem toužila po sladkostech, hlavně po zmrzlinách, které jsem si nedokázala odepřít, nebo jen na omezený čas. Neměla jsem problém vydržet 10 dní nic nejíst, jen pít vodu (očistná hladovka), ale měla jsem problém jíst pravidelně, nemlsat a udržet si váhu, se kterou bych byla spokojená. Ani hodiny sportování mi k tomu nepomohly.

Pochopila jsem proč fitness strava není to pravé

Když se na to dívám dnešníma očima je mi naprosto jasné, proč jsem nehubla i když jsem tolik sportovala a stále omezovala velikost porcí. A když si k tomu připočtu, že kojená jsem byla jen pár týdnů, pak sunar, první příkrmy už kolem 3. měsíce a to slazená zeleninová zahuštěná polévka (na doporučení lékařů), abych to vůbec snědla. V roce jsem jedla všechno. Když to sečtu, ve výsledku jsem se 35 let živila špatně.

A pak nastal zlom, byla jsem těhotná a dostala se k jinému druhu literatury, kterou bych běžně nečetla. Po přečtění knížky Radost ze zdravých dětí mi vše docvaklo. Pochopila jsem, proč jsem se tolik let necítila fyzicky ani psychicky dobře, proč mám pořád problémy z váhou, je mi pořád zima, chybí mi energie a proč místo abych byla zdravější po těch všech půstech, je mé tělo naopak více a více rozhozené. A tak jsem zkusila trochu jíst jinak. Jen polehoučku, pomalu jsem si ke konci těhotenství přidávala nové potraviny, necpala se v dobré víře mléčnými výrobky a bylo mi neuvěřitelně dobře, až do bezproblémového porodu.

Eva mi byla velkým vzorem

Jakmile se syn narodil, bylo na pořádné jídlo mnohem méně času a tak jsem to dost flákala, živa jsem byla na chlebu s něčím a sem tam zeleninové polévce. Někdy uvařil můj muž, ale byla to jen česká klasika. Naštěstí jsem s půlročním Danečkem potkala Evu, která byla naladěná úplně stejně, ale oproti mě se do toho pustila naplno. To mě hodně nakoplo a začala jsem konečně jíst opravdu úplně jinak.

Jasně ze jsem první rok k tomu mlsala a dělala spoustu chyb, ale konečně jsem něco změnila od základu a trvale. A také jsem v tu dobu začínala s prvními příkrmy u malého a byla na 100% rozhodnutá to dělat podle paní doktorky Strnadelové. S podporou Evy mi to šlo mnohem lépe. Eva byla mnohem přísnější, neuvěřitelně rychle pochopila principy a inspirovala mě tím, co vlastně vařit. Během roka se mi doslova ztrácela před očima, hubla neuvěřitelně a moc jí to slušelo. Moje váha se také pomalu hýbala dolů, úplně bez práce, bez cvičení, bez omezování porcí, ty byly naopak v tu dobu obrovské. Nemohla jsem se nabažit pocitu, že se můžu najíst víc než do syta, doslova jsem se přejídala a hubla.

Vyléčená angína bez antibiotik

Dřív jsem byla nemocná tak průměrně, asi 1-2x za rok nějaká chřipka, nachlazení, nebo angína, brala jsem to jako samozřejmost. Horečky jsem nemívala, průběh byl většinou lehký, málokdy jsem ležela a byla jsem vždy za pár dní fit. Po asi 3 měsících jiné stravy přišla opět angína. Tentokrát mi bylo strašně. Jenže jsem měla doma malé kojené dítě a to mě nakoplo ji zvládnout bez antibiotik. Nechtěla jsem přestat kojit. Legrace to nebyla, ale zvládla jsem to. Snažila jsem se ležet, což s prckem moc nešlo, v noci jsem si dávala zábaly na krk, cucala česnek, kloktala sůl. Nevím co z toho mi zabralo, možná jen víra, že to bez léků prostě půjde. Ve výsledku mi nebylo o moc hůř, než když jsem antibiotika dřív brala a do týdne jsem byla zdravá. Jenže angína tu byla za 2 měsíce znovu, s trochu lepším průběhem, tentokrát i s malou horečkou a opět jsem ji opět zvládla zcela bez léků.

První dva roky jiného jedení jsem měla angínu asi 6x. Pokaždé byla v lehčí formě a dvě poslední jsem poznala jen podle škrabání v krku a čepů na mandlích, jinak mi nebylo nic. K tomu ze mě tekly v určitých intervalech litry rýmy a občas jsem měla pěkný kašel, přidaly se kožní problémy. Dalo by se říct, že můj zdravotní stav se v prvním roce zhoršil, což bylo něco pro moje přátele a rodinu, kteří mojí jiné stravě moc nedůvěřovali. Asi se ptáte proč, jak je tohle možné?

Tělo se začalo zbavovat nečistot

Víc jak  35 let jsem díky špatnému startu v dětství, až přes své dietní výstřelky, jedla nevědomky špatně. 35 let se v mém těle střádaly fujtajbly, které kromě několika vícedenních půstů neměly šanci dostat se z těla ven. Pár let zdravého jedení nemohlo najednou napravit ty dlouhé roky nevhodného stravování. Jakmile se ale tělo nemuselo zabývat tím, kam který fujtabl uloží a naopak dostalo po dlouhém hladovění v každém jídle kopu minerálů a vitamínů, aniž by jeho trávení nebylo zatěžováno těžkou stravou, dostalo zase sílu zbavovat se usazených nečistot. Nejdřív šly ven všechny antibiotiky zaléčené angíny, proto se mi začaly vracet a pokaždé byly v lehčí formě. Pak šly ven hlenové usazeniny, proto častá rýma a kašel.

Ze začátku jsem nechápala, co se to děje?  Ale protože jsem byla rozhodnutá vzít konečně své zdraví do svých rukou, k žádnému  lékaři jsem nešla a začala studovat moudré knihy. Tam jsem narazila na vysvětlení, začaly mi eliminace. Moc se mi líbilo přirovnání, které jsem někde četla.

Jak vyčistit spíž plnou starých potravin?

Když máte spíž plnou zkažených potravin (staré usazeniny), tak nepomůže, když ji polijete saponátem, (léky, bylinky…) tím se neuklidí. Nejdřív je potřeba vše vynosit a vyházet, pak spíž pořádně umýt a naplnit novými potravinami. A tak je to i s tělem. To špatné nejdřív musí pryč, proto se ze začátku může zdravotní stav zhoršit, ono to vynášení ven dá tělu neskutečně práce a stojí ho to hodně energie. Proto bychom měly všechny nemoci a horečky vítat a radovat se, že naše tělo má už konečně sílu se něčeho zbavit, že jsme na dobré cestě. To je i vysvětlení, proč se někdy hubne víc, než bychom chtěli. Tělo se zbavuje veškerého bordelu a pak se nově vystaví ze zdravých potravin (čistá špíž).

A jak dlouho to trvá než se tělo dá do pořádku?

Samozřejmě že u každého to probíhá jinak a trvá to také odlišný čas. Záleží jaký má kořínek a jak se dosud ke svému tělu choval. Velmi obecně se dá říct že to trvá minimálně desetinu času, co se člověk stravoval špatně. Např: 30 let špatné stravy může trvat asi 3 roky, než se tělo přestaví a dá do pořádku. U každého je to ale individuální, berte tuto informaci velmi orientačně. Mladému člověku kolem 20 let může stačit  rok a naopak člověk v 70 letech už tak velkých změn nikdy nedosáhne, protože některé orgány má už trvale poškozeny. I když nikdy není pozdě začít.

A co naše děti?

Moje dítě jsem bohužel v těhotenství živila nevědomky ještě špatně a první půlrok kojení nestál co se týče skladby potravin u mě také za moc. První příkrmy už jsem si pohlídala a snažila se vše dělat co nejlépe. Dnešním pohledem i tak vidím spousty chyb, kterých jsem se dopustila, ale ve srovnání s jinými dětmi moje dítě jedlo velmi zdravě. Jeho první nemoc přišla až kolem roku a v podstatě to byly jen týden trvající vysoké horečky bez jiných příznaků. Horko těžko jsem syna ubránila před preventivním nasazením antibiotik, protože lékaři si nevěděli rady, co mu tedy je. Dnes už vím, že to byly jeho první eliminace, čistění tělíčka od toho, co jsem mu jako matka špatného předala a že toho bylo dost. Další rok proběhlo několik jedno až dvou denních horeček, bez jiných příznaků, spustila se mu asi na půl roku rýma v různé intenzitě, zažili jsme i týdenní kašel, ale nikdy nic vážného, ani jsme k lékaři nešli.

A dneska? Do školky chodí skoro 2 roky, takže je v kolektivu často smrkajících i kašlajících dětí. Přestáli jsme několik chřipkových epidemií, aniž by ji prodělal. Školkou proběhla i spálová epidemie a ani v povinném výtěru mu nic nenašli. Netvrdím, že nikdy nemá nudli, nebo nezakašle, ale nikdy to není nic vážného. A také vím, že i v jeho stravování máme určité rezervy (tatínek nám to trochu kazí). Na synovi přesně vidím, kdy měl moc zahleňujícího (pečivo i kváskové, těstoviny, ovoce…) a pak to prostě musí vysmrkat. Stačí omezit vše s moukou, vynechat úplně ovoce, zahřívat ledviny, dělat léčivé zeleninové vývary a za dva dny je to pryč.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kattynka
19. 2. 2020

Děkuji za objasnění problému. Já ted bojuji se silným zánětem močáku – mám ho chronický, po přejití na jinou stravu to bylo jak zázrak, že se třeba 2 měsíce neukázal. Ale ted trpím už od soboty a nemůžu se toho vůbec zbavit. Tušila jsem, že to bude eliminace, protože v takové síle, kdy bych čurala krev jsem to nikdy neměla, byť bolestivé to velmi bylo.
Věřím tedy v lepší zítřky, že se tělo umoudří, vyčistí a já konečně budu mít od močáku pokoj .

Kucharka
27. 1. 2017

Byl jsem v CR na nekolika fakt zavaznych operacich a kdyz doktor zjisti, ze sis to dopredu nastudoval, tak s tebou nejedna jako s debilem.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

14

Jarní únava? Kdepak, jarní šílenství!

Přišlo to na mě hned z kraje února. Ještě ani nezačalo to poctivé biologické jaro, ještě sem tam sněžilo, ale já už chytla jarní slinu a popadlo mě hotové ...

Příležitost ke změně – naskočte do Jarní očisty

Jaro přináší možnost konečně udělat změnu. Zlepšit svoje zdraví, náladu, upravit váhu, udělat si pořádek v hlavě, v domácnosti, změnit svůj život k lepšímu...

Krásné knihy pro nové hrdiny

Nakladatelství Smart Press vydává knihy českým autorům. Takové, které pomáhají k lepšímu životu, knihy o jídle, zahradě i pro duši. Pokud jste se účastnili...
105
9

Pánové, víte, co má společného roční období a ženský cyklus?

Milí muži, ano, tohle je, taky jednou, článek pro vás. Jestli chcete vědět, jak funguje ženský cyklus a díky tomu si ušetřit nejedno trápení nad tím, co ná...