Domů > Zdravé recepty > Nápoje

Bezlepkové obilné mléko z rýže jako nápoj pro kojence

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Obilné mléko je jednoduchá věc, jen to jednou zkusit. Toto je nejčastější obilné mléko, které dělám já. Primárně ho dělám pro svoji mladší dcerku (9 měsíců), ale s chutí ho svačí moje starší (4 roky) a navíc se nám hodí do polévek, omáček a zeleniny i dezertů místo kupovaných sušených mlék či krabicových. Tento recept je vhodný pro kojence jako částečná náhrada za mateřské mléko nebo doplněk ke kojení. Ideální první příkrm.

Do kurzu jsme se přihlásili společně motivováni touhou zlepšit si svoje zdraví a postavu a nyní bychom se s vámi rádi...

Karolínka (8 měsíců) si užívá obilné mléko smíchané s uvařenou dýníZákladní informace

Obilné mléko je jednoduchá věc, jen to jednou zkusit. Toto je nejčastější obilné mléko, které dělám já. Primárně ho dělám pro svoji mladší dcerku (9 měsíců), ale s chutí ho svačí moje starší (4 roky) a navíc se nám hodí do polévek, omáček a zeleniny i dezertů místo kupovaných sušených mlék či drahých krabicových. Používáme ho denně. Tento recept je vhodný pro kojence jako částečná náhrada za mateřské mléko nebo doplněk ke kojení.  Pro nekojené děti je potřeba přidat ještě luštěninu.

Ingredience pro
  • 2/3 šálku celozrnné rýže (nebo půl napůl s rýží bílou nebo sladkou)
  • 1/3 šálku jahel
  • 1 lžíce olejnatých semen (střídáme sezamové, slunečnicové, lněné a dýňové) nebo loupaných mandlí
  • cca 2 cm řasy kombu nebo kousek wakame (nemusí být pokaždé)
  • 8 šálků studené vody
  • rýžový nebo ječmenný slad (cca 1 lžička na lahvičku) POZOR OBSAHUJE STOPY LEPEKU!
  • rýžový, nebo kukuřičný sirup ALTERNATIVA PRO BEZLEPKÁŘE
Postup

Obilí a semínka propláchneme ve studené vodě a necháme několik hodin (klidně přes noc namočené). Na dno hrnce dáme semínka a řasu, na ně obilí a opatrně zalijeme vodou. V tlakovém hrnci se vaříme 75 minut (v běžném hrnci cca 95 minut). Po uvaření vyndáme řasu, protože by dětem nemusela chutnat. Toto je základ na obilné mléko. Vypadá to jako hustá šlemovitá bílá polévka.  Nic složitého, hotovo.

Po vychlazení skladujeme v lednici. Pokud chceme trvanlivost prodloužit, můžeme základ na obilné mléko nalít do předem vyhřátých skleniček, uzavřít, otočit víčkem dolů a po vychladnutí dát do lednice. Zdravým dětem můžete mléko i sterilovat a prodloužit tak jeho trvanlivost ještě více.

Před podáváním odebereme z lednice potřebné množství, ohřejeme (nikdy ne v mikrovlnce!) a do teplého mléka přidáme lžičku sladu, nebo sirupu, pokud ho chceme mít bezlepkové. Enzymy, které slad obsahuje, začnou  rozkládat obilí, mléko zřídne a mnohem lépe se rozmixuje. Nyní tedy rozmixujeme, nebo ještě lépe propasírujeme a můžeme podávat.  Pro pití z lahvičky doporučuji ještě přecedit přes sítko nebo udělat do dudlíku větší dírku.

Slad je potřeba přidávat pouze pokud dítě pije mléko samotné. Když ho kombinujete se zeleninou, tak se nedává.

 

Praktické

Pokud se vám nechce před každým podáváním ředit a mixovat, můžete si hotové mléko v hrnci rovnou rozmixovat (nebo ještě lépe přepasírovat pasírovačem), přecedit přes cedník a následně uskladnit v lednici viz.  Bez použití sladu se nerozmixuje tak dokonale a zbude vám více slupek.

Zbytky obilí, které vám zůstanou v pasírovači nebo na sítku můžete použít jako zavářku do polévky, zahuštění do karbanátků či kaší.

Moje zkušenosti a postupyMarkétka (skoro 4 roky) chce taky svojí dávku

Já řasu do mléka mixuju a nikdo si nestěžuje, Karolínka to pije i s ní.

Nejsem moc fanda kojeneckých lahví, ale na cestách je to poměrně praktické. Abych nemusela mléko cedit přes plátno, udělala jsem prostě větší dírku do dudlíku na lahvičce. Jinak Karolínka pije mléko z hrníčku.

Já s mlékem zacházím tak, že mám v lednici hotové přecezené mléko a když je potřeba je použít, prostě je naředím převařenou vodou a mám teplotu tak akorát na pití. Pak přidávám slad a mléko ještě trochu zřídne.

Mnohem častěji než na samotné pití však využívám obilné mléko jako doplněk k uvařené zelenině a obilí. Vzniká tak něco jako mléčná polévka.

Obměna

Můžete udělat mléko jen z rýže natural či bílé, když tu druhou nemáte zrovna po ruce. Kombinace obou má své výhody ale není nezbytná. Můžete vynechat i jáhly a udělat mléko jen rýžové. Někdy dáte seznam, někdy mandle, někdy nic a někdy obojí. Pokud je dítě kojené, o nic nejde, když občas nebude mléko obsahovat všechny ingredience. Řasa také není životné důležitá, ale jsou v ní minerály a stopové prvky, které jsou důležité, je tedy škoda ji nepřidat.

Děti od narození

Pokud začínáte obilným mlékem dokrmovat dosud jen kojené dítě, musíte sledovat, jak reaguje po té, co mu začnete dávat obilné mléko. Může mít například zácpu (mateřské mléko se tráví snáz než obiloviny, je jinovější, nově podané obilí může miminko “stáhnout”), může si nějakou dobu zvykat na trávení i chuť. Nevzdávejte to při prvním nezdaru! Při případné zácpě přidejte do mléka uvařenou zeleninu nebo ho dělejte řidší, přidejte více vody.

Pokud žena nemůže kojit a dává jen obilné mléko (což je samozřejmě možné), je potřeba ho dělat čerstvé, čerstvé je vždycky lepší než z lednice. Bude používat pasírovač a ne elektrický mixér. Navíc je potřeba přidat luštěninu viz obilné mléko pro nekojené děti. 

Děti všeho věku

Obilné mléko mohou děti pít i několikrát denně a tolik let, kolik let jim bude chutnat. Mě například chutná teplé se sladěnkou nebo se zeleninou i v pětatřiceti :-)

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den,
Chci se zeptat proč se nesmí dávat slad když se do mléka dává zelenina? Kvůli nadýmání, kvašení? Bojím se že bez sladu mlíčko malému nebude chutnat je totiž zvyklý na umělé ale moc bych chtěla přejít na to obilné a to z mnoha důvodů mrzí mě že jsem mu ho vůbec musela kdy dát ale už to jinak nešlo.
Zelenina je zase dobrá proti zácpě,dokáže tedy třeba mrkvička mlíčko dostatečně osladit?
Zkoušela jsem mléko obilné když byl úplně malý variantu bez luštěniny to jsem ho kojila ale mléka bylo od začátku málo boužel obilné mléko nechtěl a mě se nepodařilo rozkojit ani s dulou, laktační poradkyní..(myslím že to bylo únavou a stresem)už v porodnici nám cpali UM k tomu jsme se vrátili až když delší dobu hubnul a nepřibýval nechávali jsme to jako poslední možnost dávali jsme také darované MM kterého ale nebylo dost, skončili jsme na mléce proti ublinkávání protože začal později dost zvracet, už má váhu akorát ale zase má ekzém.
Nyní už boužel nekojím odsávám to málo co mám a dávám mu v noci do lahvičky ale je to opravdu málo asi 150ml.
Nemusím se tedy bát když přejde na obilné mléko že mu bude chybět třeba B12?
A nemusím se bát dát malému hned luštěninu do mléka když mu jsou teprve 4 měsíce? Já jim tedy luštěniny dost i v těhotenství to tak bylo tak by snad mohl být zvyklý ode mne.
Přečetla a shlédla jsem na toto téma články a videa jak na příkrmy,obilné mléko o b12 atd..
Už dle doktorky můžem začít s příkrmy samozřejmě nejsem stejného názoru co se týká masa v příkrmech jako lékařka která tvrdí že je to nutné v těhotenství jsem se stravovala také čistě vegansky a malému nic nechybělo a vyvíjel se zdravě. Mám tedy malému začít dávat luštěninu dříve i na talíř než je to u kojených dětí aby měl pestřejší příkrmy . Přijde mi na to ale ještě malý ale chápu že musí mít kompletní bílkovinu.
Pokud by byl někdo tak hodný budu ráda za objasnění jak je to s tou luštěninou a také sladem v kombinaci se zeleninou.A pokud budem přecházet postupně jak velké rozestupy musí být mezi UM a OM aby to dobře strávil?
Mám objednanou knížku Radost ze zdravých dětí.
Díky moc Lenka

Alexandra
2. 7. 2021

Dobrý den, prosím Vás o radu. Sestra dává synovci obilné mléko od 3. měsíce, nyní mu budou 2 roky a poprvé jedeme na delší dobu na dovolenou, kde by bylo složité připravovat mléko čerstvé, nikde se mi nepodařilo dohledat, co konkrétně znamená prodloužit trvanlivost sterilizací – na kolik stupňů a jak dlouho zavařit. Moc děkuji za radu, nechceme zavařovat zbytečně dlouho, aby mléko neztratilo všechny živiny, ale zase se bojíme, aby se nezkazilo :). Krásný den a díky za Vaše skvělé recepty a informace!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Mirabelkový nákyp

Špendlíky neboli mirabelky, rostou v létě úplně všude. Nasbírejte od každé barvy trochu a udělejte si výborný nákyp.

Sushi rolky z rýžového papíru

Nemáte rádi řasy? Pak zkuste alternativu sushi – vyměňte nori řasu za rýžový papír. Toto sushi chutná i dětem.

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.