Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Pesto z medvědího česneku

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Medvědí česnek je lahůdková bylinka, ale nemusíte být smutní, že skončila její sezóna. Dá se totiž dobře uskladnit ve formě pesta, které vám v lednici vydrží měsíce. S hotovým medvědím pestem se dají dělat přímo kulinářské zázraky.

Ingredience
  • 150 g medvědího česneku
  • 10 g soli
  • 100 ml olivového oleje

Jana první operaci prodělala v roce 1982. Sem tam pobývala v nemocnici. Vyzkoušela snad všechno, ale bylo to jak na h...

Jak připravit česnekové pesto

  1. Listy jeden po druhém omyjeme a dáme okapat.Před mixováním je dobré, když jsou skoro suché. Já je po okapání narovnám na rozloženou utěrku, na to dám další utěrku, další vrstvu listů a tak pořád dokola, končím utěrkou. Během půl hodiny se většina vody vsákne do utěrek a listy jsou suché.
  2. Odkrojíme tvrdé stopky u listů a házíme je přímo do mixéru.
  3. Listy pořádně promixujeme, pak přidáme postupně olej a sůl.
  4. Hotové pesto přendáme do menších skleniček, navrchu ještě zalijeme olejem a skladujeme v lednici.
  5. Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží medvědí pesto určitě půl roku i víc.

Praktické

  • Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží určitě půl roku i víc.

Obměna

  • Do pesta můžete rozmixovat také oříšky nebo semínka (např. pesto s vlašskými oříšky).
  • Přidejte do pesta lahůdkové droždí, vytvoří “parmazánovou” chuť.

Kombinujeme

  • Úplně nejjednodušší recept je zamíchat pár lžic do uvařených těstovin a máte výbornou, rychlou večeři.
  • Lžíce pesta v rizotu je lahůdka.
  • Další tip je přidat lžičku do uvařené polévky, okamžitě dostane jiný rozměr.
  • Pesto se dá přidat i do jakékoliv luštěninové směsi.
  • Lžička do zeleninového salátu nebo do zálivky povýší váš salát na delikatesu.

Děti

  • Dětem podáváme pesto od 1,5 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

111 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dělala jsem toto pesto přesně dle receptu a je to přesolené. A to dost 😒. Tak příště se budu raději řídit kuchařskou intuicí.

Díky moc za recept. Pesto jsem jedla jen jednou v životě a byl to hnus. Když tady tolik lidí básnilo jaká je dobrota domácí , tak jsem neodolala. No prostě je užasný , jedna dávka bylo málo 🤣

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nakládané smrkové výhonky

Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkovýc...

Nakládané modřínové výhonky

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...

Cuketový “tatarák”

Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je...
2

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...

Ředkvičková pomazánka

Máte rádi tvarohové pomazánky, ale nemůžete mléko? Tak zkuste naši verzi bez tvarohu. Jednoduchá a rychlá pomazánka chutná dětem i dospělým.

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...