Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Jogurtové curry s cuketou

Uvařeno
bez lepku
sezóna léto

Cuketová sezóna je tu a proto přinášíme další nápad, jak jejich úrodu využít. Toto lehké jogurtové kari vonící indickým kořením budete mít připravené během chvilky a můžete do něj použít i větší přerostlejší cukety.

Ingredience
  • cuketa
  • zelené fazolky
  • 4 lžíce sójového jogurtu řeckého typu 
  • olej
  • kmín
  • černá hořčičná semínka
  • sušené kari listy
  • asafoetida
  • garam masala
  • kurkuma
  • cibule
  • česnek
  • sůl
  • gochugaru (chilli na kimchi)
  • 1 lžíce cizrnové mouky
  • pažitka
  • citrónová šťáva

Po dětech jsem začala přibývat na váze. Vyzkoušela jsem snad všechny diety, sportovala jsem, ale hubnout se nedařilo....

Jak připravit cuketové curry se zelenými fazolkami

  1. Cizrnovou mouku předem rozmíchejte v šálku vody.
  2. Zelené fazolky očistěte, uvařte a nechte stranou.
  3. Na pánvi rozpalte olej a přidejte dejte olej, cibuli a nakrájenou cuketu. Přidejte kmín, hořčičné semínko, asafoetidu, kari listy a orestujte.
  4. Přidejte prolisovaný česnek a krátce orestujte.
  5. Do pánve přilijte cizrnovou mouku rozpuštěnou ve vodě. Osolte, přidejte kurkumu, garam masalu, gochugaru, promíchejte, přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte 20 minut.
  6. Po 20 minutách přidejte zelené fazolky, promíchejte a vařte dalších pár minut. Regulujte si hustotu omáčky, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu vody.
  7. Nakonec přilijte jogurt a citrónovou šťávu, promíchejte a ještě pár minut povařte. Posypte pažitkou a podávejte s rýží nebo indickým chlebem.

Praktické

  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.
  • Do tohoto receptu můžete využít větší cukety.

Obměna

  • Místo gochugaru přidejte jakékoliv chilli.

Děti

  • Kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko děkuji za dnešní oběd, byla to mňamka 🙂👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Žlutá květáková rýže

Květáková rýže na žluto s indickým kořením. Jednoduchá, chutná a voňavá zeleninová složka talíře, kterou si můžete na talíři doplnit dalšími dobrotami dle ...

Ovesný porridge

Lehká a přesto sytá slaná kaše, do které se perfektně hodí cuketa nebo mladé žluté patizony.

Jemný patizonový krém

Jednoduchý a lahodný recept, do kterého využijete úrodu patizonů. Jemný krém, který kontrastuje s křupavou posypkou a lehkou, nevtíravou pikantností gochuj...

Pečené kuskusové kuličky s šafránem

Lahodné kuličky vonící šafránem a k tomu osvěžující dip. Tento letní recept je vhodný jako lehký oběd nebo večeře a jistě potěší každého strávníka.

Cuketové curry masala

Pikantní, kořeněné jídlo na indický způsob, který můžete podávat jak s rýží, tak jen s plackami. Zpracujeme do něj trochu větších, lehce přerostlých cuket,...

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...