Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Dýňovo – adzukový kotlík s bulgurem

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima
děti od 1 a půl roku

Inspiraci na tento recept jsem našla v Bioabecedáři od Hanky Zemanové. Jen jsem trochu poupravila suroviny a vynechala rajčata, která nám kvůli obsahu toxických alkaloidů nedělají příliš dobře.

Ingredience
4 porce
  • 3 hrnky uvařených fazolek adzuki
  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 střední mrkev
  • 2 šálky nakrájené dýně na kostičky
  • olej
  • sůl
  • sójová omáčka dle chuti
  • lžička sušeného rozmarýnu
  • lžička oregána
  • zeleninový vývar, nebo horká voda

Potýkala jsem se s různými zdravotními problémy, rozhodla jsem se s nimi zatočit změnou jídelníčku. A nyní se raduji ...

Jak připravit fazolový kotlík

  1. Fazolky namočíme na pár hodin, nejlépe přes noc.
  2. Namáčecí vodu vylijeme a fazolky dobře propláchneme a uvaříme.
  3. Cibuli nakrájíme na proužky, mrkev na kolečka a orestujeme na oleji spolu se solí.
  4. Když cibulka zesklovatí, zalijeme asi půl šálkem horkého vývaru, nebo horkou vodou, přidáme prolisovaný česnek, koření a na malé kostky nakrájenou dýni.
  5. Dusíme pod pokličku asi 35-40 minut, než dýně změkne a skoro se rozvaří.
  6. Nakonec přidáme uvařené fazolky adzuki, které necháme ve směsi jen prohřát.
  7. Stáhneme z plotny, dochutíme umeoctem a sójovou omáčkou.

Praktické

  • Fazolky adzuki se vaří v neosolené vodě, ideálně s mořskou řasou. V papiňáku 15-20 minut, v obyčejném hrnci asi 45 minut. Nejlépe stravitelné jsou uvařené hodně do měkka, takže budou trochu rozvařené, což vůbec nevadí.
  • Dýně se v jídle rozvaří a směs skvěle zahustí a dá jí výjimečnou chuť.
  • Podáváme s kopečkem uvařeného bulguru, nebo rýže. Výborný je k tomu okurkový salát s troškou sojanézy, nebo salát z bílé ředkve.
  • Uvařenou rýži, nebo bulgur můžete použít i z předešlého dne. Přílohu lze nahradit jakoukoliv jinou obilovinou, jako jsou kroupy, krupky, kuskus nebo bezpluchý oves. Fazolky adzuki si připravte raději den předem, pak toto jídlo budete mít hotové rychle.
  • Takto upravené jídlo je kompletní. Obsahuje jak porci obilovin, tak bílkovin – adzuki a zeleninu jak tepelně upravenou, tak i syrovou.

Obměna

  • Fazolky adzuki klidně nahraďte mungem, nebo i jiným druhem fazolí.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Omezíme ale sůl, oelj a dochucovadla.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Právě jsme dovařila. S mírnými změnami (více mrkce, méně cibule, místo česneku kousek zázvoru a žádná sójovka) a spolu s jasmínovou rýží s kurkumou neskutečná lahůdka! Byla jsem opravdu velmi mile překvapena. Teď jen doufám, že ani žlučník nebude protestovat :D

Kolik je prosím šálek? Hrnek vím, tj. 250ml. Šálek má 2dcl nebo ještě méně? Díky.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou

Červené fazole adzuki hokkaido jsou velmi bohaté na minerály a energeticky velmi posilují ledviny. Patří mezi nejlépe stravitelné fazole a rostou jen na lá...

Hrachová kaše se zeleninou a libečkem

Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.