Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Borůvkový páj s pudinkem

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 2 let

Poslední dobou mám hroznou chuť mlsat a proto jakmile se objevily první borůvky, hned jsem přemýšlela co s nimi vyvedu. A tak vznikl borůvkový páj. Pokud nemáte formu se zvlněným okrajem, použijte klidně dortovou.

Díky změně stravy jsem za rok shodila více než 7 kg, Naučila jsem se vařit spoustu chutných zdravých jídel a na mnohý...

Ingredience na těsto pro formu o průměru asi 26cm.
  • 1 šálek najemno umletých mandlí
  • 1 šálek jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • špetka soli
  • 1 dcl sezamového, nebo jiného panenského oleje
  • 1 vrchovatá lžíce sladěnky
  • voda dle potřeby asi 0,5-1dcl  (záleží, jak saje mouka)

Ingredience na zbytek

  • půl litru rostlinného vanilkového pudinku nebo jakýkoliv domácí pudink
  • 1 malý sáček práškového agaru 10g
  • asi půl kila borůvek, nebo jiného ovoce
  • 3/4 litru vody + 3 lžíce ovocenky, nebo sladěnky a trochu citrónu

Postup

Všechny uvedené ingrediencí na těsto smícháte a postupně přidáváte vodu, dokud nebude tužší konzistence. Těsto nechte alespoň hodinu v ledničce odpočinout.

Potom těsto zkuste rozválet, nejde to moc dobře a poklaďte celé dno předem vymazané formy olejem. Nejlépe to jde pomocí dlaní uplácat. Okraje vytáhněte asi 5 cm do výšky.  Propíchejte několikrát vidličkou dno těsta a pečte v předem předehřáté troubě asi 10 minut na 200’C.  Nechte vychladnout.

V 3/4 litru studené vody rozpusťte sáček agaru a doslaďte dle chuti ovocenkou, nebo sladěnkou a lžící citrónové šťávy. Za stálého míchání přiveďte k varu a odstavte z ohně. Odeberte asi 2 dcl a nechte chvíli vychladnout (pomáhám si chlazením ve studené vodě ve dřezu) a když bude tekutina začínat tuhnout, nalijte asi šálek agaru (2cdl) do hotového pudinku od Provamelu a dobře promíchejte. Puding nejdřív trochu zřídne, ale pak vám díky tomu po vychlazení pěkně ztuhne a bude držet tvar. Puding nalijte na upečené a vystydlé těsto a na chvilku, asi na 3-5 minut ho dejte do lednice. Zbytek agaru raději udržujte v teple, aby vám předčasně neztuhl. Pokud ztuhne, znovu ho rozehřejte na plotýnce. Na puding naskládejte ovoce dle vaší fantazie a polijte zbylou agarovou hmotou. Dejte do lednice a do hodiny můžete krájet.

Obměna

Ovoce můžete použít jakékoliv. Moc dobré jsou jahody, meruňky, broskve… Můžete tvořit různé obrazce, vše je na vaší fantazii.

Trvanlivost

Tento páj vydrží v lednici asi 3 dny, ale spíš vám ho někdo sní :-)

Děti

Pokud použijete domácí puding bez cukru a osladíte ho sladěnkou, tak páj mohou děti asi od 1,5 roku. Pokud použijete Provamel, kde je bohužel třinový cukr, počkejte raději až do 2 let věku dítětě a použijte ho spíše na slavnostní příležitost.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dort se po kuchařské stránce povedl a hezky ztuhnul. Dělala jsem akorát korpus z bezlepkové mouky, tak se mi místy trochu drolí… Mám jenom radši “tvarohovější” bílou vrstvu třeba s přidaným tofu nebo když jsou tam mixované semínka či kešu nebo s kokosem nebo tak něco… takto mi ta celá náplň přijde jen jako pudingová/agarová hmota bez chuti. Borůvky jsou ale fajn 🙂

Mám zkušenosti s tím, že když přidám sladěnku do pudinku tak mi zřídne a už neztuhne. Nebo byl problém jindeí? děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

14
25

Nepečený jahodový dort

Máte velkou úrodu jahod? Co si udělat luxusní krémový dortík, kde jsou jahody uvnitř i na vrchu.

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...