Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Blanšírovaná kapusta a pórek

Uvařeno
bez sóji
sezóna zima

Blanšírovanou zeleninu dáváme na jaře na talíř velmi často. Je to rychlá a chutná úprava zeleniny, díky které se zachová většina živin.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1/4 kapusty
  • 1/2 pórku (zelená část)
  • umeocet
  • voda
  • špetka soli
  • 1 lžíce praženého černého sezamu

“Jsem v koncích, vyzkoušel jsem úplně všechno”. Takto Zdeněk popsal svých 20 kg nadváhy, špatné trávení, ...

Postup
  1. Do hrnce dáme vařit vodu se špetkou soli.
  2. Omyjeme a nakrájíme zeleninu – kapustu na proužky, pórek na kolečka.
  3. Když se voda vaří, nasypeme zeleninu do hrnce.
  4. Když přichází opět k varu, slijeme zeleninu přes síto. Nevaříme.
  5. Propláchneme krátce ve studené vodě, aby se zastavil var.
  6. Zakápneme lžíčkou umeocta a posypeme lžící pražených sezamových semínek.
  7. Promícháme.
Praktické
  • Při blanšírování zeleninu nevaříme, jen spaříme – můžete ji také jen přelít vroucí vodou.
  • Aby zelenina zůstala křupavá, rychle kráce opláchneme studenou vodou.
  • Při krátké tepelné úpravě zůstává větší část vitamínů než při dlouhém vaření.
  • Blanšířovanou zeleninu můžete přidat do syrových salátů nebo dát na pečivo s pomazánkou.
Obměna
  • Zeleninu můžete dát podle zásob a chuti.
  • Umeocet lze vynechat, jindy nahradit sojovou omáčkou.
  • Semínka můžete vynechat nebo dát jiná.

Děti

Blanšírovanou zeleninu můžeme podávat od prvních příkrmů, pouze vynecháme sůl a umeocet.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
14. 5. 2023

Mnaaaaam ♥️

Mila Beata
14. 5. 2023

Mnaaaam ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Smoothie žabinec, jitrocel a řebříček

Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzk...

Rýžové krokety

Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke kroketám ...
16
6

Jarní congee

Je jaro, vše kolem nás kvete, roste, klíčí, probouzí se k životu ze zimního spánku. Tahle energie by neměla na našem stole chybět. Jídlo bude hned veselejš...
34

Sezónní jídelníček: Co jíst v květnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
24
4

Díky salátům o 11 let mladší mozek

Počet lidí v Česku trpících demencí pořád roste. Do roku 2050 by to mohlo být až 380 tisíc lidí. Prevencí může být listová zelenina. Studie potvrzují, že d...

Zahrada v květnu

Květen je nejdůležitější měsíc pro vysazování rostlinek z předpěstované sadby, kterým by vadily nízké teploty, případně mrazíky.