Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rolky a palačinky

Burrito s uzeným tempehem a rýží

Uvařeno
sezóna podzim

Máte rádi mexickou kuchyni a přitom se chcete s námi postit? Udělejte si veganskou verzi. Pochutnáte si a nebude vám po jídle těžko.

Ingredience
pro 4 porce
  • 4 ks tortilly (na obrázku pšeničné)
  • 200 g uzeného tempehu
  • 1 červená cibule
  • 1 mrkev
  • 2 listy čínského zelí
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • olej
  • sůl
  • sojová omáčka
  • koření: sladká paprika, mletý koriandr
  • 1,5 hrnku vařené rýže
  • 4 lžíce tofunézy

Je víc věcí, které děláme jinak, nejen to, že jíme jinak. Třeba nemáme televizi, sedačku v obýváku, děti nemají v pok...

Postup

  1. Cibuli, mrkev, zelí a tempeh nakrájíme na proužky, celer na malé půlměsíčky.
  2. Vše orestujeme spolu se solí a kořením ve woku, podle potřeby podlijeme trochou vody, přidáme trochu sojové omáčky a podusíme do změknutí zeleniny. Ale jen krátce, aby byla zelenina křupavá.
  3. Přidáme rýži, necháme prohřát.
  4. Nahřejeme v troubě nebo na pánvi tortilly.
  5. Do vypnuté směsi přidáme tofunézu a pomažeme tortilly.
  6. Tortillu na obou koncích zahneme, pak teprve zarolujeme – tak zůstane obsah burrita teplý.

Kombinujeme

  • Podáváme s kvašenou zeleninou či s nějakým osvěžujícím salátem.

Praktické

  • Když tortillu před naplněním ohřejete na sucho na pánvi nebo přímo na plotýnce, bude se vám dobře balit.
  • Nedávejte náplně až na konec tortilly, špatně by se vám ohýbaly okraje a nešla by dobře zabalit.
  • Pokud nemáte domácí tortillu (ideální je palačinka z kukuřičné nebo pšeničné mouky), můžete ji koupit ve zdravé výživě nebo v obchodě.

Obměna

  • Podle sezóny můžeme měnit vařenou zeleninu za syrovou apod.
  • Místo tempehu můžete dát fazole nebo obojí zkombinovat – v mexických burrito také bývá maso a fazole.
  • Kdo má rád ostřejší mexické chutě, může přidat trochu chilli.

Obměna

  • Vhodné pro děti od 2 let, kdy šetříme s dochucovadly.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Kateřina
21. 8. 2023

Dneska jsem si zopakovala, s cuketézou :) k tomu ledový salát, dušená červená řepa, kondiment z řasy aramé – vynikající rychlá dobrota😋

Kateřina
19. 10. 2022

Zase jsem si pochutnala! Je to vynikající a je toho moc, málem se do mě jedna naplněná tortilla nevešla :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...