Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Rychlé knedlíky z ovesných vloček

Uvařeno
Čekáme na potvrzení souhlasu. Bez něj nemůžeme video přehrát.
sezóna podzim

Když nemáte po ruce žádnou hotovou obilovinu, když je návštěva za dveřmi a chybí příloha, vždycky je ještě čas udělat velmi rychlý knedlík z ovesných vloček. Opět nebudete potřebovat vejce ani mléko a bude to raz dva.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1,5 hrnku jemných ovesných vloček
  • trochu vroucí vody na spaření
  • sůl
  • cca 4 lžíce burizonů (nemusí být)
  • cca 5 lžic pohankové mouky

Překvapilo mě, co všechno se u nás změnilo během 6 týdnů.  Já shodila 10 kg bez hladovění, nehoní mě mlsná, vyřadila ...

Jak připravit ovesné vločkové knedlíky

  1. Do misky vsypeme ovesné vločky.
  2. Spaříme je vroucí vodou jen tolik, aby nasákly vodou, ale voda nebyla v krajích vidět.
  3. Na vrch nasypeme vrstvičku burizonů, zaprášíme po celé misce pohankovou moukou a posolíme.
  4. Mezitím už se voda prosákla do všech vrstev a můžeme rukama vypracovat tuhé těsto.
  5. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  6. Tvarujeme koule, kuličky nebo válečky.
  7. Ty vhazujeme do osolené vroucí vody a vytahujeme, když vyplavou.
  8. Doba varu záleží od velikosti knedlíků a síly vašeho sporáku.
  9. Než získáte praxi, stačí jeden zkusmo vytáhnout, rozkrojit a podívat se, zda je prostředek ještě syrový či nikoli. Knedlík uvnitř nebude suchý ale mazlavý.

Praktické

  • Pro bezlepkovou verzi použijeme certifikované bezlepkové vločky nebo vločky z nelepkových obilovin (teff, amarant, jáhly, rýže, quinoa, pohanka apod.)
  • Velké vločky je lepší trošku pomlít na menší kusy mixérem, lépe se pak s nimi pracuje.
  • Burizony mají za úkol knedlíky “odlehčit”, ale můžete je bez obav vynechat.
  • Počítejte, že ať s burizony nebo bez budou knedlíky hutnější oproti moučným. Nám to vyhovuje, stačí dva a jsme sytí.
  • Utrhne-li se vám ruka s vodou, budete muset přidat více mouky, aby vločky držely pohromadě. Jinak moukou stačí vločky skutečně jen zaprášit.
  • Knedlíky můžete skladovat dva tři dny v lednici a před podáváním je nahřát na pařáčku nebo orestovat na trošce oleje.
  • Pokud děláte velké šišky, rozhodně se vám budou lépe porcovat na klasické knedlíkové plátky až po vychladnutí, kdy už nejsou mazlavé a řez je ostrý a čistý.
  • Osobně to dělám tak, že knedlíky na přímou konzumaci dělám malé “jednoporcové” a plánované přebytky zpracovávám do větších šišek, které skladuji v lednici a před podáváním snadno naporcuji na tenké plátky, které pak napařím nebo orestuju.
  • Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.

Obměna

  • Mouku můžeme použít i jinou celozrnnou, pohanková má výhodu, že pěkně pojí.

Děti

  • Knedlíky jsou vhodné pro děti od 1 roku, pouze ubereme na soli.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

124 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Naprosto fantastické kuličkové knedlíčky, rychlé, vždy se povedou, a chutnají moc moc, třeba k báječné houbové omáčce https://www.jimejinak.cz/bila-houbova-omacka/ Tak moc jsem se těšila, že jsem se nechtěla zdržovat focením. 🤭 Tak třeba příště. Moc děkuji za recept. 👌🌹

Rychlovka, jednoduché a tak syté

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace. Zkuste toto božské houbové rizoto p...

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...
224
116

Křehký dort s “tvarohem” a lesním ovocem (bezlepkový)

Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledal...

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.