Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Krémová houbová omáčka á la Kulajda

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Milujeme polévku Kulajdu, tak jsme se rozhodli z ní udělat i omáčku jako hlavní chod. Pokud máte rádi houby a krémové omáčky, pak si přijdete na své :-)

Ingredience
  • 1 cibule
  • hrst lesních hříbků
  • 1 velký kedluben
  • 0,5 lžičky celého kmínu
  • 3 ks nového koření
  • 2 bobkové listy
  • rostlinná smetana
  • 2 lžíce kvásku (nebo mouky)
  • 1 lžíce rýžového octa
  • kopr
  • 2 lžíce oleje
  • k dochucení: sůl, umeocet

Jak připravit krémovou omáčku á la Kulajda

  1. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a osolíme.
  2. Přidáme na plátky nakrájené hříbky, na kostičky kedluben a vše orestujeme.
  3. Ochutíme kořením (kmín, bobkový list, nové koření) a zalijeme vodou.
  4. Dusíme do změknutí zeleniny a hub.
  5. Vyndáme koření (bobkový list a nové koření).
  6. V hrníčku si rozmícháme kvásek s troškou studené vody a vlijeme k omáčce.
  7. Jakmile se omáčka zahustí, vypneme ji, zjemníme smetanou, ochutíme octy a přidáme najemno nakrájený kopr.
  8. Podáváme se zdravým knedlíkem, těstovinami nebo vařenou obilovinou (na obrázku kroupy).

Praktické

  • Dá se použít i jako hustá polévka.
  • Pokud máte bezlepkovou dietu, použijte bezlepkový kvásek nebo bezlepkovou mouku (případně škrob).

Obměna

  • Pokud nemáme lesní hříbky, můžeme použít i sušené nebo kupované (např. žampiony, hlívu).
  • Místo kedlubny můžeme použít tuřín, celer, bílou ředkev nebo batát.
  • Pokud máme šťávu z vodního pickles (např. z kvašáků), můžeme ji použít místo octa.
  • Místo kvásku můžeme použít na zahuštění i mouku (např. celozrnnou pšeničnou, špaldovou nebo bezlepkovou – rýžová, kukuřičná, pohanková) nebo škrob (kuzu, arrowroot, maizena).

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 2 let.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
18. 10. 2022

Omáčka je moc dobrá :) Neměla jsem sice houby z lesa, jen žampiony, ale i tak jsem si s kroupami pochutnala moc a nejvíc se mi na tom líbí, že sním celý talíř a vůbec mi není těžko, to je super!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Cizrna na houbách

Konečně začala skutečná houbařská sezóna. Pokud už nevíte, kam byste čerstvé hřiby přidali, vyzkoušejte cizrnu na houbách po našem. Náramná dobrota!

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Šťavnaté kedlubnové zelí

Toto kedlubnové zelí je opravdu dobrota. Milují ho všichni, kdo ho ochutnají. A navíc je úplně jednoduché a rychlé!

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...