Domů > Zdravé recepty > Mléčné alternativy

Mama ganoush

Uvařeno
bez vajec
sezóna jaro
sezóna léto

Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupravená. Pokud vyzkoušíte, dejte vědět, jak vám chutná.

Ingredience
  • 290 g opečené cukety
  • 70 g sójového jogurtu řeckého typu
  • 20 g citrónové šťávy
  • 60 g tahini
  • sůl
  • lístky máty podle chuti
  • koření za'atar podle chuti
  • pažitka
  • slunečnicová semínka
  • olivový olej 
  • sladká paprika 
  • 2 stroužky prolisovaného česneku

Petra si vyzkoušela low carb stravu, paleo, raw i whole 30. Až čtvrté dítě ji díky atopickému ekzému a opožděnému výv...

Jak připravit pomazánku mama ganoush

  1. Cuketu dobře upečte v troubě.
  2. Do kuchyňského robotu dejte upečené cukety, vymačkaný česnek, jogurt, pár lístků máty, sladkou papriku, sůl, citrónovou šťávu, tahini a dvě lžíce extra panenského olivového oleje. Rozmixujte.
  3. Mama ganoush naservírujte do mističek, posypte za’atarem, pažitkou, paprikou a opraženými slunečnicovými semínky. Pokapejte olivovým olejem a mama ganoush je připraven.

Praktické

  • Tepelně zpracovaná zelenina by se měla spotřebovat nejlépe čerstvě připravená do 2 hodin. Pokud vám nějaká pomazánka zbyde, uchovávejte ji v lednici a na talíři pak doplňte kouskem čerstvě napařené zeleniny a ideálně i lžící kvašené.
  • Vynikající do placek, k syrové i tepelně zpracované zelenině, na chleba, na rýži.
  • Používejte pouze kvalitní olivový olej.
  • Máty použijte jen málo, máta peprná je velmi výrazná.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný

Obměna

  • Můžete přidat trochu mletého kmínu.

Děti

  • S menším nožství soli a oleje a bez pikatního koření vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

60 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Teda, chuťově je fajn. Akorát nevím, kde jsem udělala chybu, mám to hodně řídké.
Jsem levá a potřebuji na všechno postup, tak jsem úplně nevěděla, jak upéct tu cuketu. Dala jsem ji do skleněné mísy a pokapala trochou oliváče. Pekla asi hodinu a půl. Ale cuketa byla potom hodně šťavnatá.

Stepanka CH
14. 7. 2023

Dekuji za recept. Prekvapivne uzasne. Lituji ze jsem neudela z dvojite davky.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pomazánka z černé ředkve

Tato jednoduchá a rychlá pomazánka přijde vhod na chleby, do placek a třeba i jako kondiment na těstoviny.

Pomazánka Za’atar

Pomazánka pro milovníky kontrastních chutí, ve které se krásně snoubí chuť koření Zaatar a sladkost rozinek. Skvělá pomazánka, která se kromě namazání na c...

Jemná jarní pomazánka

Jemná svěží jarní pomazánka skvělá na chleby, do placek, ale třeba i jako dip k syrové zelenině.

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.

Fazolový citrónový krém

Velmi rychlý recept na dip nebo pomazánku, která voní citrusem. Perfektní k zelenině nebo i do placek a na chleba.

Veganská pomazánka Tirokafteri

Tentokrát se podíváme do řecké kuchyně a vyzkoušíme recept na sýrovou pomazánku Tirokafteri, ovšem ve zdravější verzi bez sýra. Je skvělá na chleba, k plac...