Domů Tagy Petržel

petržel

Smetanová polévka s čerstvým koprem

Smetanové krémové polévky u nás frčí. Samozřejmě jsou bez mléka, bez mouky a bez cukru. A já zbožňuji čerstvý kopr, který právě také pěkně...

13 tipů jak využít zbytky potravin v kuchyni

Při vaření a přípravě zdravých pokrmů vzniká odpad, který často končí v koši, v lepším případě na kompstě. To je ale škoda, i odkrojky od...

Cizrna ve žluté kari omáčce

Kari omáčka je sama o sobě velmi dobrá a když se do ní přidá ještě cizrna, budete vylizovat talíře.

Svíčková omáčka s dýní

Svíčková omáčka patří mezi naše oblíbené. Během období dojo jedu po dýních, takže jsem přidala i do svíčkové pěkný kus a olizujeme se ještě...

Kroupová polévka s řepou a kapustičkami

Červená řepa se tuto sezónu pro mě stala favoritem. Kromě toho, že snižuje krevní tlak, má i skvělé účinky na naši pleť.

Krémová polévka z černých fazolí s restovanou mrkví

V zimě má polévka organismus prohřát, zasytit a dodat mu energii. Tohle všechno splňuje polévka z černých fazolí. Věděli jste, že čím tmavší je fazole,...

Taro bramboračka

Zbožňuju bramboračku. A protože mi tuhle Helča dovezla taro brambor, vyzkoušela jsem taro bramboračku. Vynikající!

Krémová polévka z bílých fazolí a taro bramboru

Polévka z velkých bílých fazolí zabodovala na plné čáře. Svoji roli sehrálo i přidání taro bramboru, který udělal stejnou službu jako v krémových polévkách...

Pečená zeleninová polévka

Věděli jste, že zeleninovou polévku můžete také upéct? Její chuť bude mnohem výraznější a ještě vás prohřeje až do morku kostí.

Sladká zelenina v miso omáčce s quoinoou

Rychlé a flexibilní jídlo, které se skvěle hodí jako snídaně, oběd nebo večeře. Stačí vše dát do hrnce, přivést k varu a ztlumit a...

Hustá zeleninová polévka s obilovinou

Tato polévka je opravdu flexibilní a pokud přidáte luštěninu, máte výborný a sytý hlavní chod. Já si ji dávám místo kaše na snídani a...

Dýňový kotlík s cizrnovými plackami

Rychlá a výborná večeře s barevnými bezlepkovými plackami a petrželovými chipsy, která potěší zejména děti.

Omáčka à la kečup ale mnohem lepší

Touto omáčkou jsem chutně ošálila dceru, která nemá ráda řepu a chlapce, který nejí fazole. Oba si moc pochutnali. Kája se radovala, že má...

Kulajda jinak

Dělám kulajdu jako od babičky. Chutná stejně jako ta tradiční, ale není v ní mouka, vejce, kysaná smetana ani brambory. Je tedy bezlepková, bez...

Koprová omáčka (bez cukru, mouky, mléka či smetany)

Jedna z našich nejoblíbenějších omáček, kde po prvním uvaření jsme obě byly úplně vedle z toho, jak skvěle může chutnat koprová omáčka ze zeleniny!...

Kompletní polévka s kořenovou zeleninou

Hustá a rychlá polévka, která vám bude stačit k obědu. Obsahuje jak obilovinu, tak luštěninu a tudíž všechny důležité esenciální aminokyseliny.

Mungo polévka s řepou, batátem a quinoou

Miluji červenou řepu a mám pocit, že jakmile ji přidám do čehokoliv, vznikne další lahodný pokrm.

Jarní omáčka s koprem

Rychlovka, která sklidila nečekaný úspěch. Než se uvařila omáčka, byly připravené těstoviny a jídlo bylo na stole za 20 minut. Díky kopru a kokosu...

Kyselo z bílých fazolí s koprem

Jak se někde mihne kopr, jdu po něm a vymýšlím nové a nové varianty, jak ho zapracovat do jídla. Na tomhle kyselu z bílých...

Vodácká pomazánka

Nejlepší chuťovky vznikají náhodou a za pochodu. Když jsme s Helčou chystaly jídlo na vodu, potřebovaly jsme pomazánku, která dva dny vydrží, nezkazí se...

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný krém právě z nich. Byla...

Květáková polévka

Květáková polévka nemusí být vždy jen krémová. Zkusily jsme tentokrát květák nemixovat a byla opravdu výborná. A navíc je hotová raz dva.

Koprová omáčka z cukety a petržele

Milujeme koprovou omáčku a máme nadbytek cuket. Takže děláme koprovku poměrně často a v různých kombinacích. Dneska byla cuketa a petržel a zase jí...

Bramborový salát bez brambor

Od té doby, co vaříme jinak, dělám ráda bramborový salát. Nikdo nepozná, že je ze samých zdravých surovin, do půl hodiny je na stole a...

Pečená svíčková omáčka

Pečenou zeleninu jsem si oblíbila hned na začátku, když jsem začala Jíst Jinak. Až časem jsem zjistila, že z pečené zeleniny se dají udělat...

Křenová omáčka

Křenová omáčka připravená pouze ze zeleniny, dobrých dochucovadel a čerstvého křenu je lahodná a lehce pikantní.

Ranní miso polévka s petrželí, celerem, mrkví a cuketou

Lehká miso polévka vás po ránu dokáže skvěle nastartovat a navíc vám dodá potřebné minerály a tekutiny, které vypotíte přes noc. Jelikož máme k...

Labužnická svíčková omáčka

Nikdy jsem nevařila klasickou svíčkovou - myslela jsem, že je to moc práce a že to neumím. Ovšem tahle naše svíčková je rychlá, jednoduchá...

Zimní krémová omáčka s fazolemi a křenem

Harmonické výživné jídlo pro chladné zimní dny. Prohřeje, dodá spoustu energie a zasytí. Navíc je rychle připravené a můžete si ho, stejně jako já,...

Polévka z čerstvých hřibů a čerstvých bylinek

Kromě bedel jsme taky konečně našli v naší lokalitě pravé hřiby. Polévka z nich byla krásně voňavá a rychle zmizela.

Pikantní fazolová polévka

Hutná polévka která zasytí a zahřeje. Kombinace zázvoru a kokosového krému má v této polévce výraznou pikantní chuť.

Koprová omáčka ze zelí a petržele

Máme moc rády koprovou omáčku. Kdysi jsme byly překvapené, že koprovka jen ze zeleniny a trochy rostlinné smetany je mnohem lepší, než ta, co jsme...

Kedlubnová polévka

Lehká, svěží a lahodná je jarní polévka z kedlubny.

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě...

Dýňová polévka s amarantem

Začínají mi na zahrádce dozrávat první dýně a tak vznikla další lahodná polévka. Hodí se jak o obědu, ale klidně i ke snídani.

Čočková polévka po indicku

Hustá, sytá polévka se skvělou chutí. Hořčičné semínko ji dodá velmi zajímavou chuť. Nenechte se proto zaleknout dlouhým seznamem potřebných ingrediencí, protože většina z nich...

Čočková polévka se slunečnicovými semínky

Čočková polévka je klasika. Zkuste ji uvařit jednou bez zahušťování a jako obměnu přidejte slunečnicová semínka.

Ranní miso polévka s vařenými semínky

Kdo si zvykl na ranní miso polévku, často si bez ní nedovede představit ráno. Vařím ji každý den většinou ze tří druhů zeleniny a...

Žampionová polévka

Miluji houbovou polévku a když jsem našla v lednici zapomenuté žampiony, hned jsem přemýšlela, jak ji udělat zdravě. Chtěla jsem takovou tu bílou s...

Lahodná hrachovka s vlašskými ořechy

Teplá, hustá polévka je v tomto počasí přímo balzám do břicha a navíc i nutnost pro zachování si zdraví. Tentokrát jsem zkombinovala hrách a...

Houbová polévka ala bramboračka

Houbová sezóna je tu a s ní náš oblíbený recept na houbovou polévku. Chutná jako klasická bramboračka, ale vaříme ji zdravě. Protože chutná i...

Smažená strouhaná zelenina s hořčicí

Toto je opravdu rychlovka, když člověk přijde hladový domů a chce se zdravě a velmi chutně najíst.

Těstoviny s pikantní fazolovou omáčkou

Rychlá pikantní a velmi jedlá večeře. Určitě tím potěšíte i mužské osazenstvo.

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramboračku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako ta...

Těstoviny s pikantní cizrnou a zeleninou

Pikantnější rychlovka, která zachutná určitě i chlapům.

Čočkový guláš s rýží, ovsem a hatomugi

Přináším Vám inspiraci na lehký a zdravý oběd, který se skvěle hodí k očistnému programu JJ.

Znojemská omáčka a sladko-pikantní tempeh

Vynikající oběd, který si zamilují i mlsní členové rodiny :-) Tempeh v této úpravě je prostě vynikající a je hotový raz dva.

Cizrnová šťouchanice

Se zbytky cizrny se dají dělat výborné rychlovky. Jedna taková povedená je třeba tahle s petrželí a dýní.

Svíčková omáčka s knedlíkem a falafelem

Pokud chcete někoho pohostit nebo si udělat sváteční oběd či večeři, tak tady je inspirace na vynikající jídlo, které určitě každého potěší ;-)

Omáčka z bílých fazolí

Měli jsme uvařené bílé fazole, takže vykouzlit z nich rychlou lahodnou omáčku byla otázka 20 minut. Budeme si ji muset brzy zopakovat, nemohli jsme...

„Bramboračka“ bez brambor

Polévka chutí i vzhledem připomínající klasickou bramboračku. Místo brambor použijeme tuřín, který byl dříve na našem území velmi rozšířenou a oblíbenou zeleninou. Tuřín se...

Batátová polévka se smetanou

Výborná krémová polévka oblíbená hlavně u malých dětí pro svojí nasládlou chuť a oranžovou barvu.

Prdelačka s adzuki a kroupami

Polévka z fazolek adzuki a ječných krup připomíná jak chutí, tak vzhledem českou prdelačku, přitom neobsahuje nezdravé tuky a ostatní škodlivé látky. Adzuki jsou...

Vánoční „bramborový“ salát bez brambor, vajec a majonézy

Vizuálně a chuťově takřka k nerozeznání od toho klasického. S tím rozdílem, že tenhle je za pár minut hotový a hlavně vám po něm...

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?