Domů > Nepřehlédněte

10 tipů, jak v kuchyni využít kořenovou petržel a pastiňák

bez lepku
bez mléka

Kořenová petržel patří do každého vývaru a správná svíčková se bez ní také neobejde. Je příjemně nasládlá, našemu tělu dodá draslík a vlákninu, řadí se mezi afrodiziaka a tzv. životabudič v těžkých chvílích života. Mimo to má ještě spoustu pozitivních zdravotních účinků na naše tělo. Mrkněte, jak tuto skvělou zeleninu využít v kuchyni!

Omáčky

Petržel je základem pro pořádnou domácí svíčkovou omáčku (anebo ve variantě s dýní). To ale není všechno. Díky její sladké chuti, bílé barvě a smetanové struktuře při uvaření a rozmixování se dá se využít jako základ pro koprovou omáčku (nebo ve variantě s cuketou), křenovou omáčku (nebo krém) nebo třeba bílou houbovou omáčku. Dá se dobře zkombinovat i s bílými fazolemi na fazolovou omáčku nebo s další zeleninou a kořením třeba v této bylinkové omáčce. A co teprve kombinace petržele, jablek a křenu v luxusní omáčce? Experimentujte!

Polévky

💡 TIP: Sezóna plavek je tu! Zkus tento jídelníček a sprav si postavu.

Petržel, mrkev, cibule a celer – to je osvědčená a výborná kombinace v polévkách. Petržel se dá použít nejen do klasické nudličkové “slepičí” polévky, ale také do jakékoliv jiné – od boršče, prdelačkyranní miso polévky, zeleninové obědové, přes krémovou polévku, smetanovou, až po kulajdu nebo “bramboračku“. Petržel se jednoduše hodí do každé polévky!

Alternativa špeku

Napadlo vás někdy, že z petržele (nebo z celeru) můžete udělat křupavou smaženou alternativu špeku? Hodí se třeba jako posyp slané kaše, uvařené obiloviny, rizot, omáček, hummusu nebo jiné pomazánky, do palačinek a placek, na pečivo, do salátu nebo polévky.

Zeleninové pokrmy

Petržel si své místo najde i v zeleninových nebo luštěninových směsích, šťouchanicích, stir-fry, v kyselu s koprem nebo fazolovém kyselu, sladkém zeleninovém pokrmu nishime, v kari, teplém zeleninovém salátu atp.

Pomazánky

Pokud máte někoho, kdo petržel nemá rád, schovejte ji do pomazánky. Zkuste třeba vodáckou pomazánku anebo oblíbený řepový hummus (petržel tam nikdo nepozná). Neomezujte se ale jen na tyto dvě, kousek petržele můžete přidat i do tofu pomazánky s dýní, fazolové paštiky, cizrnové paštiky, čočkové pomazánky, humrové (místo celeru) aj. Vhodné je petržel nastrouhat najemno a dusit s cibulkou.

Sekaná a karbanátky

Nakrájená nebo najemno nastrouhaná petržel (vhodné je ji osmažit na cibulce, než ji přidáte do těsta na karbanátky) se ztratí i v sekané bez masa a v různých druzích karbanátků.

Pečená petržel

Z petržele se dají udělat pečené hranolky podobně jako z batátů. Výborná je také pečená na plátky nebo kolečka v troubě, třeba spolu s dýní, batátem, mrkví, cibulí nebo další zeleninou (kapustičky, brokolice aj.).

Domácí vegeta

Kupované vegety obsahují hodně soli a často i nežádoucí aditiva. Tak si ji jednoduše připravte doma podle našeho receptu. Petržel tam má nezastupitelné místo.

Léčebný nápoj

Sladké typy zelenin (včetně petržele) jsou výborné pro přípravu léčebného nápoje na podporu žaludku, sleziny a slinivky a zbavení se závislosti na sladkostech. 

Bramborový salát bez brambor

Tento ne-bramborový salát se nejen na Vánoce, ale kdykoliv v průběhu roku. Brambory v něm nehledejte, ale i tak je výborný a petržel tam má nezastupitelné místo.

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ajko, máte možná pravdu, bude to asi hodně tím, že vaříte bezlepkové těstoviny. Bezlepková mouka se přece jenom chová jinak.
My vaříme většinou celozrnné nebo semolinové těstoviny, občas pohankové nebo “bezlepky” z Lidlu. Nepamatuju si, kdy jsme měli naposledy rozvařené těstoviny, možná než do Čech přišla semolina nebo když jsme je nechali na horách na plotně omylem přes půl hodiny:-)
Ale vaříme těstoviny asi o něco tvrdší než většina Čechů – naopak Italové by naše vrtule považovali za mírně rozvařené…

Děkuji za tipy!
U nás má kořenová zelenina úspěch ještě v různých zeleninových pyré!

Jen mám dotaz ke správnému vaření těstovin(pod článkem se nedá reagovat): nás na kurzu kuchař-Ital učil, že se těstoviny hlavně nikdy NEmají prolívat po uvaření studenou vodou, že ztratí teplotu, chuť i strukturu.
I jinde to povařují spíše za chybu
https://bydleni.instory.cz/1511-vareni-testovin-je-snadne-presto-se-spousta-lidi-dopousti-mnoha-chyb.html

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

43
2

14 tipů na velikonoční pochoutky jinak

Připravte si letos na Velikonoce tradiční dobroty ve zdravé podobě bez bílé mouky, cukru, vajec a mléka! Máme pro vás 14 velikonočních receptů na sladká i ...
6
2

Osvěžte se zdravě: 7 receptů na zmrzliny bez cukru i pro malé děti

Ideální osvěžení do horkých letních dní? Zdravá zmrzlina! Zapomeňte na ty kupované zmrzliny plné cukru a éček, které nejsou vhodné ani pro nás, natož pro t...
klub
18
2

Víkendové menu do teplých dní: pochutná si celá rodina

Chcete, aby jídlo bylo zdravé, ale zároveň si pochutnala celá rodina? Přinášíme vám víkendový jídelníček do teplých letních dní, podle kterého můžete doma ...

Karamelizovaná mrkev v hořčično-“medové” zálivce

Křehká slaďoučká restovaná mrkev v chutné hořčično-“medové” zálivce. Skvělá příloha pro celou rodinu.
klub
6
4

Jablečná náplň do štrúdlu

Tradiční česká jablíčková náplň do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.
124
7

12x inspirace na zdravé Štědrovečení menu: polévku i hlavní chod

Smažená ryba a tučný bramborový salát. To je česká Štědrovečerní klasika. Chcete letos ulevit svému trávení a zkusit zdravější verzi? Poradíme vám, jak na ...