10 tipů, jak v kuchyni využít kořenovou petržel a pastiňák

4

Kořenová petržel patří do každého vývaru a správná svíčková se bez ní také neobejde. Je příjemně nasládlá, našemu tělu dodá draslík a vlákninu, řadí se mezi afrodiziaka a tzv. životabudič v těžkých chvílích života. Mimo to má ještě spoustu pozitivních zdravotních účinků na naše tělo. Mrkněte, jak tuto skvělou zeleninu využít v kuchyni!

1Omáčky

Petržel je základem pro pořádnou domácí svíčkovou omáčku (anebo ve variantě s dýní). To ale není všechno. Díky její sladké chuti, bílé barvě a smetanové struktuře při uvaření a rozmixování se dá se využít jako základ pro koprovou omáčku (nebo ve variantě s cuketou), křenovou omáčku (nebo krém) nebo třeba bílou houbovou omáčku. Dá se dobře zkombinovat i s bílými fazolemi na fazolovou omáčku nebo s další zeleninou a kořením třeba v této bylinkové omáčce. A co teprve kombinace petržele, jablek a křenu v luxusní omáčce? Experimentujte!

2Polévky

Petržel, mrkev, cibule a celer – to je osvědčená a výborná kombinace v polévkách. Petržel se dá použít nejen do klasické nudličkové „slepičí“ polévky, ale také do jakékoliv jiné – od boršče, prdelačkyranní miso polévky, zeleninové obědové, přes krémovou polévku, smetanovou, až po kulajdu nebo „bramboračku„. Petržel se jednoduše hodí do každé polévky!

3Alternativa špeku

Napadlo vás někdy, že z petržele (nebo z celeru) můžete udělat křupavou smaženou alternativu špeku? Hodí se třeba jako posyp slané kaše, uvařené obiloviny, rizot, omáček, hummusu nebo jiné pomazánky, do palačinek a placek, na pečivo, do salátu nebo polévky.

4Zeleninové pokrmy

Petržel si své místo najde i v zeleninových nebo luštěninových směsích, šťouchanicích, stir-fry, v kyselu s koprem nebo fazolovém kyselu, sladkém zeleninovém pokrmu nishime, v kari, teplém zeleninovém salátu atp.

5Pomazánky

Pokud máte někoho, kdo petržel nemá rád, schovejte ji do pomazánky. Zkuste třeba vodáckou pomazánku anebo oblíbený řepový hummus (petržel tam nikdo nepozná). Neomezujte se ale jen na tyto dvě, kousek petržele můžete přidat i do tofu pomazánky s dýní, fazolové paštiky, cizrnové paštiky, čočkové pomazánky, humrové (místo celeru) aj. Vhodné je petržel nastrouhat najemno a dusit s cibulkou.

6Sekaná a karbanátky

Nakrájená nebo najemno nastrouhaná petržel (vhodné je ji osmažit na cibulce, než ji přidáte do těsta na karbanátky) se ztratí i v sekané bez masa a v různých druzích karbanátků.

7Pečená petržel

Z petržele se dají udělat pečené hranolky podobně jako z batátů. Výborná je také pečená na plátky nebo kolečka v troubě, třeba spolu s dýní, batátem, mrkví, cibulí nebo další zeleninou (kapustičky, brokolice aj.).

8Domácí vegeta

Kupované vegety obsahují hodně soli a často i nežádoucí aditiva. Tak si ji jednoduše připravte doma podle našeho receptu. Petržel tam má nezastupitelné místo.

9Léčebný nápoj

Sladké typy zelenin (včetně petržele) jsou výborné pro přípravu léčebného nápoje na podporu žaludku, sleziny a slinivky a zbavení se závislosti na sladkostech. 

10Bramborový salát bez brambor

Tento ne-bramborový salát se nejen na Vánoce, ale kdykoliv v průběhu roku. Brambory v něm nehledejte, ale i tak je výborný a petržel tam má nezastupitelné místo.

 

Každý nový článek je obrovským přínosem
Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...
Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)
Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...
Nejde jen o kila, i nálada je o hodně lepší (Veve)
Veve: Zdravím všechny a hlavně Naši Evičku :-) Dnes byl...
Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech
Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...
Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)
Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...
Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)
Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...
Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím
Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...
Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená
Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...
S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček
Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...
Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk
Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...
Zbožňuji vaše recepty
Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...
Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu
Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...
Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!
Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...
Skvělé filmy, neskuteční lidé
Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...
Klub JJ mě vyrazil dech
Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...
Jeden z nejsilnějších zážitků…
Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....
  1. Ajko, máte možná pravdu, bude to asi hodně tím, že vaříte bezlepkové těstoviny. Bezlepková mouka se přece jenom chová jinak.
    My vaříme většinou celozrnné nebo semolinové těstoviny, občas pohankové nebo „bezlepky“ z Lidlu. Nepamatuju si, kdy jsme měli naposledy rozvařené těstoviny, možná než do Čech přišla semolina nebo když jsme je nechali na horách na plotně omylem přes půl hodiny:-)
    Ale vaříme těstoviny asi o něco tvrdší než většina Čechů – naopak Italové by naše vrtule považovali za mírně rozvařené…

  2. Děkuji za tipy!
    U nás má kořenová zelenina úspěch ještě v různých zeleninových pyré!

    Jen mám dotaz ke správnému vaření těstovin(pod článkem se nedá reagovat): nás na kurzu kuchař-Ital učil, že se těstoviny hlavně nikdy NEmají prolívat po uvaření studenou vodou, že ztratí teplotu, chuť i strukturu.
    I jinde to povařují spíše za chybu
    https://bydleni.instory.cz/1511-vareni-testovin-je-snadne-presto-se-spousta-lidi-dopousti-mnoha-chyb.html

    • Bugino moc dekuji za komentář. Italové vari těstoviny al dente a ony pak ještě dojdou. My Češi je vaříme většinou déle a pak je z mých zkusenosti třeba je proplachnout jinak se stále ještě vari a jsou pak rozvarene (hlavně ty bezlepkove).

    • Zde na JJ se hodně hledí i na energetické dopady přípravy stravy a u tohoto si myslím, že kuchař-Ital měl pravdu, byť zřejmě mluvil o přípravě kvalitních italských těstovin. Mnohost variant vč. bezlepku, jak píše Ajka, do toho vnáší nejistoty, ale ten důvod, který zmínil, tj. prudké zchlazení vede ke změně chuti i struktury – z toho, co o potravinách znám, úplně souhlasím. Je to nouzová metoda a třeba záchrana již poněkud převařených těstovin. K dosažení správného výsledku u bzl či jiných variant bych se osobně spíš přimlouvala za úpravu doby varu – tak, aby následné docházení vyšlo na naši oblíbenou tvrdost/měkkost. Já bzl vařím minimálně, větší problém u neproplachování pak bývá lepivost. Protože my bezlepek nejsme zdravotně nuceni, téměř je nechystám, kdybych musela, řešila bych kompromisem a proplachování by mi přišlo vhod.

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDěkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma
Další článekUltra rychlo-klíčidlo GEFU na výhonky i klíčky (se super slevou!)