Měli jsme uvařené bílé fazole, takže vykouzlit z nich rychlou lahodnou omáčku byla otázka 20 minut. Budeme si ji muset brzy zopakovat, nemohli jsme se ji nabažit.

Ingredience
pro 4 porce
  • hrnek bílých fazolí
  • voda z vaření fazolí /vývar / horká voda
  • kousek řasy kombu
  • 1 cibule
  • 2 petržele
  • cca stejné množství bílého zelí (jako petržele)
  • špetka soli
  • lžička umeocta
  • lžička jablečného octa

Jak připravit fazolovou omáčku

  1. Fazole propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s kouskem řasy kombu 45 minut v tlakovém hrnci. Pro vaření použijeme i vodu z fazolí, takže nevylívat.
  2. Cibuli, petržel a zelí nakrájíme na kostky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme petržel a zelí, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
  5. Podlijeme vodou z uvařených fazolí jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat omáčku.
  6. Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Přidáme hrnek vařených fazolí, necháme prohřát a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou omáčku.
  8. Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.

Kombinujeme

  • Luštěninová omáčka potřebuje ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Uvařte si fazole dopředu a udělejte z nich víc různých jídel. Bude to rychlovka!

Obměna

  • Část fazolí dáme až do rozmixované omáčky – na talíři tak budete mít do čeho kousnout, když v omáčce budou plavat celé fazole.
  • V zimě často přidávám česnek nebo zázvorovou šťávu, v létě nejraději čerstvý nasekaný kopr.
  • Velmi dobrá je i kombinace petržel + celer nebo celer + zelí.
  • Omáčka bude přímo delikátní, když do ní nakonec zavaříte lžičku kukuřičného škrobu / kuzu romíchaného ve studené vodě. Nikdo pak nepozná, že je zeleninová a ne smetanová.
  • A pokud potřebujete ještě smetanou chuť, stačí přidat lžíce dvě rostlinné smetany (sojové, rýžové, kokosový krém apod.)

Děti

  • Luštěninová omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, ale vynecháme olej a dochucovadla. To zařadíme až cca od 1,5 roku.
  • Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli, případně česneku, zázvoru apod.

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Po 14 dnech mám úbytek 5 kg a cítím spoustu nové energie (Alena)

Alena: Ahoj všem, mám za sebou 14 denní kurz...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

Všechna jídla jsou vynikající a jejich příprava je hračka (Lenka)

Lenka: Všechna jídla jsou vynikající a moooc mi chutnají....

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

8 kg je dole a zlepšila se psychika (Martin)

Martin: Ahoj, tak 8 kg je dole, i když...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...
  1. v receptu se píše „cca stejné množství bíleho zelí“… stejné množství zelí jako čeho ? děkuju

  2. Skvělá omáčka, fazole jsem nemixovala(nemusím je schovávat), přidala zázvorovou šťávu a dochutila více do kysela. Podáváno se zelenou pšenicí a řepným salátem, pochutnali jsme si. Díky.

  3. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČesneková pomazánka
Další článek2. Ve stravě vynecháme