Měli jsme uvařené bílé fazole, takže vykouzlit z nich rychlou lahodnou omáčku byla otázka 20 minut. Budeme si ji muset brzy zopakovat, nemohli jsme se ji nabažit.

Ingredience
pro 4 porce
  • hrnek bílých fazolí
  • voda z vaření fazolí /vývar / horká voda
  • kousek řasy kombu
  • 1 cibule
  • 2 petržele
  • cca stejné množství bílého zelí (jako petržele)
  • špetka soli
  • lžička umeocta
  • lžička jablečného octa

Jak připravit fazolovou omáčku

  1. Fazole propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s kouskem řasy kombu 45 minut v tlakovém hrnci. Pro vaření použijeme i vodu z fazolí, takže nevylívat.
  2. Cibuli, petržel a zelí nakrájíme na kostky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme petržel a zelí, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
  5. Podlijeme vodou z uvařených fazolí jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat omáčku.
  6. Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Přidáme hrnek vařených fazolí, necháme prohřát a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou omáčku.
  8. Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.

Kombinujeme

  • Luštěninová omáčka potřebuje ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Uvařte si fazole dopředu a udělejte z nich víc různých jídel. Bude to rychlovka!

Obměna

  • Část fazolí dáme až do rozmixované omáčky – na talíři tak budete mít do čeho kousnout, když v omáčce budou plavat celé fazole.
  • V zimě často přidávám česnek nebo zázvorovou šťávu, v létě nejraději čerstvý nasekaný kopr.
  • Velmi dobrá je i kombinace petržel + celer nebo celer + zelí.
  • Omáčka bude přímo delikátní, když do ní nakonec zavaříte lžičku kukuřičného škrobu / kuzu romíchaného ve studené vodě. Nikdo pak nepozná, že je zeleninová a ne smetanová.
  • A pokud potřebujete ještě smetanou chuť, stačí přidat lžíce dvě rostlinné smetany (sojové, rýžové, kokosový krém apod.)

Děti

  • Luštěninová omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, ale vynecháme olej a dochucovadla. To zařadíme až cca od 1,5 roku.
  • Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli, případně česneku, zázvoru apod.

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. v receptu se píše „cca stejné množství bíleho zelí“… stejné množství zelí jako čeho ? děkuju

  2. Skvělá omáčka, fazole jsem nemixovala(nemusím je schovávat), přidala zázvorovou šťávu a dochutila více do kysela. Podáváno se zelenou pšenicí a řepným salátem, pochutnali jsme si. Díky.

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČesneková pomazánka
Další článek2. Ve stravě vynecháme