- hrnek bílých fazolí
- voda z vaření fazolí /vývar / horká voda
- kousek řasy kombu
- 1 cibule
- 2 petržele
- cca stejné množství bílého zelí (jako petržele)
- špetka soli
- lžička umeocta
- lžička jablečného octa
Jak připravit fazolovou omáčku
- Fazole propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s kouskem řasy kombu 45 minut v tlakovém hrnci. Pro vaření použijeme i vodu z fazolí, takže nevylívat.
- Cibuli, petržel a zelí nakrájíme na kostky.
- Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
- Po chvíli přidáme petržel a zelí, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
- Podlijeme vodou z uvařených fazolí jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat omáčku.
- Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
- Přidáme hrnek vařených fazolí, necháme prohřát a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou omáčku.
- Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.
Kombinujeme
- Luštěninová omáčka potřebuje ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.
Praktické
- Uvařte si fazole dopředu a udělejte z nich víc různých jídel. Bude to rychlovka!
Obměna
- Část fazolí dáme až do rozmixované omáčky – na talíři tak budete mít do čeho kousnout, když v omáčce budou plavat celé fazole.
- V zimě často přidávám česnek nebo zázvorovou šťávu, v létě nejraději čerstvý nasekaný kopr.
- Velmi dobrá je i kombinace petržel + celer nebo celer + zelí.
- Omáčka bude přímo delikátní, když do ní nakonec zavaříte lžičku kukuřičného škrobu / kuzu romíchaného ve studené vodě. Nikdo pak nepozná, že je zeleninová a ne smetanová.
- A pokud potřebujete ještě smetanou chuť, stačí přidat lžíce dvě rostlinné smetany (sojové, rýžové, kokosový krém apod.)
Děti
- Luštěninová omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, ale vynecháme olej a dochucovadla. To zařadíme až cca od 1,5 roku.
- Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli, případně česneku, zázvoru apod.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
Dalsi bajecna omacka! dala jsem kombinaci petrzel celer a ani skrobik nebylo potreba :-) dekuji za inspiraci :-)
Výborná, chutnala i masožravému muži !!