Měli jsme uvařené bílé fazole, takže vykouzlit z nich rychlou lahodnou omáčku byla otázka 20 minut. Budeme si ji muset brzy zopakovat, nemohli jsme se ji nabažit.

Ingredience
pro 4 porce
  • hrnek bílých fazolí
  • voda z vaření fazolí /vývar / horká voda
  • kousek řasy kombu
  • 1 cibule
  • 2 petržele
  • cca stejné množství bílého zelí (jako petržele)
  • špetka soli
  • lžička umeocta
  • lžička jablečného octa

Jak připravit fazolovou omáčku

  1. Fazole propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s kouskem řasy kombu 45 minut v tlakovém hrnci. Pro vaření použijeme i vodu z fazolí, takže nevylívat.
  2. Cibuli, petržel a zelí nakrájíme na kostky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme petržel a zelí, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
  5. Podlijeme vodou z uvařených fazolí jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat omáčku.
  6. Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Přidáme hrnek vařených fazolí, necháme prohřát a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou omáčku.
  8. Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.

Kombinujeme

  • Luštěninová omáčka potřebuje ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Uvařte si fazole dopředu a udělejte z nich víc různých jídel. Bude to rychlovka!

Obměna

  • Část fazolí dáme až do rozmixované omáčky – na talíři tak budete mít do čeho kousnout, když v omáčce budou plavat celé fazole.
  • V zimě často přidávám česnek nebo zázvorovou šťávu, v létě nejraději čerstvý nasekaný kopr.
  • Velmi dobrá je i kombinace petržel + celer nebo celer + zelí.
  • Omáčka bude přímo delikátní, když do ní nakonec zavaříte lžičku kukuřičného škrobu / kuzu romíchaného ve studené vodě. Nikdo pak nepozná, že je zeleninová a ne smetanová.
  • A pokud potřebujete ještě smetanou chuť, stačí přidat lžíce dvě rostlinné smetany (sojové, rýžové, kokosový krém apod.)

Děti

  • Luštěninová omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, ale vynecháme olej a dochucovadla. To zařadíme až cca od 1,5 roku.
  • Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli, případně česneku, zázvoru apod.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

2kg dole, bez hladovění a s výbornými recepty (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, dnes mám 14. den. Nevydržela jsem...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...
  1. Dalsi bajecna omacka! dala jsem kombinaci petrzel celer a ani skrobik nebylo potreba :-) dekuji za inspiraci :-)

  2. v receptu se píše „cca stejné množství bíleho zelí“… stejné množství zelí jako čeho ? děkuju

  3. Skvělá omáčka, fazole jsem nemixovala(nemusím je schovávat), přidala zázvorovou šťávu a dochutila více do kysela. Podáváno se zelenou pšenicí a řepným salátem, pochutnali jsme si. Díky.

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČesneková pomazánka
Další článek2. Ve stravě vynecháme