Domů Téma špenát

špenát

Slané kváskové buchty

Buchty známe všichni, ale zkoušeli jste je někdy na slano? Je to opravdu lahůdka. Náplň lze měnit dle zásob, sezóny a chuti.

Zapečené palačinky s houbami a špenátem

Velice snadný a chutný recept, na kterém si pochutná celá rodina. Připomíná zapečené lasagne. Je skvělý třeba i jako pohoštění pro návštěvu.

Horská čočka na smetaně

Lehce pikantí a přesto krémová, přesně taková je horská čočka na smetaně. Lze nakombinovat s různými obilovinami, ale také s plackami či těstovinou. Zahřejte...

Štrúdlománie: nejlepší těsta a nádivky na závin

Sice pochází z Rakouska, ale velmi dobře se uchytil i u nás. A zdomácněl natolik, že jich máme nespočet druhů. Ty naše jsou všechny...

Slaný palačinkový dort

Dort z palačinek ocení hlavně malí strávníci a krásně do něj schováte nejrůznější zeleninu či luštěninu. Recept je trošku časově náročnější, ale určitě stojí...

Díky salátům o 11 let mladší mozek

Počet lidí v Česku trpících demencí pořád roste. Do roku 2050 by to mohlo být až 380 tisíc lidí. Prevencí může být listová zelenina. Studie potvrzují,...

Nebezpečí zelených smoothie a šťáv – jsou nabité živinami, ale i...

Smoothie a zelené detoxikační šťávy zažívají boom. Možná o nich máte také představu, že jde o tu nejzdravější věc, kterou pro své tělo můžete udělat....

Krémová polévka z cukety a mangoldu

Jemňoučká dietní krémová polévka ze 4 ingrediencí, kterou máme hotovou do pár minut a pochutná si na ní celá rodina.

Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete...

Sezónní jídelníček: Co jíst v červnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete...

Kouzla brutnáku v lékárničce i kuchyni

Mohutný krasavec s neobyčejnými kvítky, který umí léčit i kralovat v kuchyni. Už jste ho vyzkoušeli?

Jitrocel na rány i do těla

Svěží pomocník na ranky a štípance, ale i chuťově zajímavá divoká zelenina plná prospěšných látek. Používáte jitrocel v kuchyni?

Sezónní jídelníček: Co jíst v květnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete...

Kopřivový špenát

Vyrazte na mladé kopřivy a dodejte si železo a vitamíny chutnou a levnou formou. Kopřivový špenát je rychlovka.

20 super detox receptů s kopřivou

Venku už začíná rašit kopřiva. Zázračná detoxikační bylina, kterou můžete použít do mnoha jídel a nápojů. Pojďte se inspirovat, kam všude s ní!

Dušená jarní zelenina s klíčky

Dušená zelenina nemusí mít nic společného s vaší vzpomínkou na školní jídelnu. V téhle jarní úpravě se jedná o dokonalou chuťovku. A skvěle při...

Špagety s rapini a žampióny

Další recept na oblíbené špagety, tentokrát v pikantní verzi se žampiony a zeleninou rapini. Jedna ze zdravých rychlovek, které máte za pár minut na...

Kuličky z tofu, kuskusu a shiitake

Tyhle kuličky jsou chutné a zdravé díky shiitake houbičkám. Skvěle se hodí jako předkrm na oslavy nebo k hlavnímu jídlu místo masových kuliček. Návštěvy...

Krémová květáková polévka se špenátem

Krémové polévky jsou tutovka. Chutnají i těm, kdo zeleninu moc nemusí. Zkuste tuhle, chutná smetanově.

Slzovka na zelenině

Zdravá a rychlá zeleninová večeře nebo oběd dochucený balzamiko octem a sladkým ovesným mlékem.

EU zakázala nejvíce používané pesticidy v Česku

Evropská unie zakázala 3 populární pesticidy, u kterých existuje podezření, že mohou uškodit lidskému zdraví. Mezi nimi je i chlorpyrifos, který je nejvíce užívaným pesticidem...

13 tipů, jak využít zbytky potravin v kuchyni

Při vaření a přípravě zdravých pokrmů vzniká odpad, který často končí v koši, v lepším případě na kompstě. To je ale škoda, i odkrojky od...

Restované nudle na tymiánu se zeleninou a fazolemi

Přebytek cuket a dýní krásně zužitkujete v tomto receptu. Hodí se jako rychlovka k večeři a chutná malým i velkým.

Mražená versus čerstvá zelenina a ovoce. Víte, co je lepší?

Už i studie vědí, že uměle dozrávané čerstvé ovoce a zelenina, které dlouho cestuje, než se dostane do supermarketu, obsahuje minimum vitamínů. Není lepší...

Je čerstvé ovoce a zelenina opravdu čerstvé?

Je čerstvé ovoce a zelenina vždycky tou nejlepší možnou volbou? Asi vás napadne, že samozřejmě. Ale co když ne? Pojďme se společně podívat, jaké...

Houbový guláš s fazolemi a zeleninou

V lese už začaly růst houby a my si z nich připravili tento výtečný houbový guláš. Zkuste ho taky a pokud nemáte zrovna po...

Dýňovo-cuketová pánev se seitanovým „masem“

Také milujete jídla, která jsou šťavnatá, plná chutné omáčky, s velkými kusy měkké slaďoučké dýně a cukety a s něčím, do čeho si můžete...

Kovbojské fazole s rýží

Pokud hledáte rychlý, ale zároveň zdravý, dobrý a sytý recept na večeři, pak zkuste tyto kovbojské fazole. Doporučujeme podávat s rýží. Zaručeně bude chutnat...

Máte depku? Dejte si tyto potraviny!

Cítíte se delší dobu pod psa? Zařaďte do jídelníčku některou z těchto zelenin. Dle vědců má tato zelená zelenina na depresi a dobré fungování...

10 zajímavostí, které o salátech zaručeně nevíte

Víte, co znamená slovo "salad days" a že Caesar salát není z řecko-římské éry? Nebo že salát vznikl z plevele a že může být...

Jarní detoxikační salát

Jarní lehoučký salát pro detoxikaci a vyživení organismu plný svěžích zelených lístků a klíčků s jemnou avokádovou zálivkou a křupavou posypkou.

Jak na domácí pesta: krok za krokem

Pesto je jednoduché na přípravu a má mnohem víc využití než jen do těstovin. Namažte si ho na kváskový chléb, potřete jím pečenou zeleninu,...

Květák na kari s tofu

Rychlé, barevné a moc dobré kari z tofu a květáku, které zahřeje, dodá energii a povzbudí.

Vápník – z čeho jej získat a jak o něj nepřijít

K čemu všemu potřebujeme vápník a jak se pozná jeho nedostatek? Je mléko dobrý zdroj vápníku? Dá se osteoporóza léčit? Kolik vápníku potřebujeme v...

4 recepty na domácí přírodní potravinová barviva

Nedávno jsme zveřejňovali praktický seznam přírodních potravinových barviv. Teď se vrhneme na jejich přípravu. Udělejte si s námi 4 jednoduchá domácí potravinová barviva v tekuté...

Obarvěte si jídlo a s ním i život. Přírodní barviva z...

Rýže nemusí být jen nudně bílá a chleba pískový. Dejte jídlu zcela nový rozměr. Vsaďte na přírodní barvy z ovoce a zeleniny a připravte...

Obsah pesticidů v hruškách šokoval i vědce

Každému z nás je jasné, že konvenční zelenina a ovoce ze supermarketů obsahuje pesticidy. Avšak rozsah kontaminace v nedávných testech šokovala i vědce. A...

Barevný zeleninový wok s tempehem

Využijte sezónu plnou krásné barevné zeleniny. Dejte od každé, co zrovna dozrála, trochu, pořádně okořeňte a pak si vychutnejte tu nádheru.

Indický salát

Lehký a lahodný restovaný rýžový salát s kurkumou a zeleninou inspirovaný Indií. Výborný je podávaný jak teplý, tak i studený. Dokonalý je díky posypce...

5 superpotravin, se kterými nakopnete svůj mozek

Chcete se cítit bystřejší, plní energie a duševně aktivnější? Jídlo, které jíme, zásadně ovlivňuje činnost našeho mozku. Proto není divu, že Evropanům klesá IQ. Vliv...

Salát z daikonu, ředkviček a špenátu

S příchodem jara zařazujeme v malém množství stále více syrové zeleniny. Proto si nezapomeňte ke každému jídlu přidat i trochu osvěžujícího salátu. Většinou to nedá...

Hráškovo-mangoldová krémová polévka

Mám plnou zahrádku zeleného hrášku a mangoldu. Stačil nápad a vznikla báječná, krémová, zelená polévka.

K čemu dát kopřivový špenát

Jana se ptá, k čemu přidat kopřivový špenát. Přidávám tedy pár fotek pro inspiraci, jak s ním naložit.

Podzimní bylinková polévka s mungo fazolemi

Oběhla jsem zahrádku, vzala zbytky z lednice výsledkem byla vynikající voňavá polévka s bylinkami. Nechte se inspirovat a přidejte do polévky čerstvé bylinky, dokud nám...

Tofu a žampiony s čerstvým špenátem

Večerní rychlovky ve woku jsou vždycky otázkou pár minut. Jak je ale udělat, aby nebyly na jedno brdo? Krom střídání zeleniny také střídám koření....

Svěží salát z mladých lístků

Mladé, zelené lístky jsou symbolem jara a neměly by proto chybět ani v našem jídelníčku. Nechte se inspirovat jednoduchým salátem z mladých lístků...

Polévka z čerstvého špenátu

Sezóna špenátu už začala v květnu a proto by byla škoda si s ním neobohatit zdravý jídelníček. Špenátová polévka trochu jinak je další osvědčený...

Špenát z kedlubnových listů

Nevíte co s listy ze zeleniny jako jsou kedlubny, ředkvičky a ředkve? Je škoda je vyhazovat. Zkuste z nich vytvořit tento lahodný špenát!
Téma: krémová polévka, červen, praváky, brutnák, fazole ledvina, zdravé pečivo, zelené fazolky, dýně máslová, šnytlík, fazole, veganská jídla, rakovina, vláknina, slané palačinky, jednoduché cukry, jídlo do práce, antinutriční látky, divoká zelenina, muškátový oříšek, mléčné výrobky, celiak, rostlinná smetana, lahůdkové droždí, smetana, nervový systém, daikon, rostlinná ricotta, švestky, selhání ledvin, jarní byliny, tymián, cizrnové kari, višně, kari, mizuna, lilek, červené zelí, ovesné mléko, ovoce, guláš, předkrm, sezónnost, vitariánství, pepř, kompletní jídlo, okurek, bez lepku, červenec, hormony, silvestrovské pohoštění, polozrnná mouka, bazalka, kmín, Hokaido, mražené potraviny, římský salát, glukosinoláty, top recepty, topinambura, domácí pečivo, mozek, zeleé šťávy, řepa, bez zahusťování, stáří, rybíz, luštěninové jídlo, zelené šťávy, italská kuchyně, plněné palačinky, sezónní strava, krém, jak použít uzenou papriku, lesní houby, železo, bez vajíčka, mangold, květen, oběd do práce, klíčky munga, mletá červená paprika, Klub Jíme Jinak, sezónní ovoce, cizrna, citron, limetka, polotovary, olej, uzený tempeh, pečení s kváskem, špenátová polévka, knedlíky, živiny, chemie, student, chuťovka, ABKM, zdravá polévka, červená paprika, bezlepkové pokrmy, pro návštěvy, svačiny, recepty z mangoldu, mandle, řeřicha, divoké byliny, kváskové pečivo, velké fazole, krémové polévka, palačinka na slano, houby shiitake, plevel, naklíčená čočka, nebezpečné látky, mražení potravin, maso, barvy, záviny, suchohřiby, zapečené palčinky, třešně, semínka, hlavní jídlo, česnek medvědí, špagety, kognitivní funkce, okurka, slané pohoštění, zelenina, oříšky, ovesné vločky, blanšírování, zánět, ledviny, kukuřice, svačina, paleo, omáčka k těstovinám, polyfenoly, supermarket, zeleninové kari, hrozny, smažená zeleninová rýže, indické kari, mražený hrášek, bezlepkové, dezerty, rajčata, pohoštění, detox

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?