Domů > Magazín > Žijeme jinak

Retro: Každý jíme jinak

V dnešním dílu zavzpomínáme, jak se jedlo před padesáti léty a jak to tehdy vypadalo se zdravou výživou.

Jídlo jako životní postoj

Když se hovoří o jídle, vzpomenu si často na svoji nejmladší sestru. Na její nesmrtelné svačiny, kdy k pěti, šesti rohlíkům vypila litr mléka. Jedla, co jí bylo předloženo. Bylo to na ní brzy vidět, ale jí to netrápilo a s nadhledem vzala i přezdívku Čuník, která se v rodině rychle chytla. Tohle všechno vydrželo dodnes, včetně přezdívky. Jen to dopracovala k dokonalosti. Není divu, když se trh s nabídkou potravin tak proměnil. Nikdo mi nevymluví, že na faktu, že jsme se sestrou každý jiný a lišíme se i v životních osudech, má zásadní vliv náš postoj k jídlu.

Co se jedlo před padesáti lety

O zdravé výživě současného typu před padesáti, šedesáti lety nemohlo být ani řeči. Koupit např. candáta, tuňáka, lososa, ale i pstruha, to nepamatuju. Matně si vzpomínám na tresku. Kapr na Vánoce ovšem byl a během roku bylo oblíbené filé, které se prodávalo zmrazené a doma se pak rozmrazilo a usmažilo. Z toho asi našim čtenářkám vstávají vlasy hrůzou. Také různé cereálie, kaše vločky apod. by jste na trhu stěží objevili. Z masa byl nejčastěji bůček, sekaná, ledvinky.

Omáčky, stále ty omáčky

Taky se vařily nejrůznější omáčky. Pořád samé omáčky! Byly fazolkové, kedlubnové, rajské, smetanové a v lepším případě koprové, a častěji s vejci místo masa. Oblíbená byla také plněná paprika. Omáčky jsme měli doma i ve škole. Ve školní jídelně to ale bylo horší, protože omáčka s jakoukoliv přílohou měla jednotnou chuť. Byl jsem z nich už tak znechucený, že jsem se jednou při mírné nevolnosti nechal odvézt do nemocnice a tam jsem tvrdil, že to mám z omáček. Lékař to zřejmě začal vyšetřovat, neboť po mém návratu jsem byl doma veřejně pranýřován a bylo mi řečeno, že když mi tady nechutná, mám se poohlédnout po jiném kuchaři i jiné kuchyni. To se mi ale podařilo až v dospělosti.

Jak si v zimě dobít své životní baterie?
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA

Kuře stokrát jinak


Později byl trh zaplaven kuřaty, vesměs zmrazenými a tím slogan: Kuře 100x jinak, nabyl na vážnosti. Pokusy o zdravý životní styl v jídle se opíraly o běžnou zeleninu, pohyb a hlavně omezení jídla. Kdo mohl, měl zahrádku a kdo ji neměl, kupoval zeleninu přes různé kontakty. V prodejnách Ovoce a zelenina byla většinou mizerná nabídka. Hodně se ale lišila Praha a zbytek republiky. Vybavuji si, že zelenina nebyla čerstvá a často byla i plná hlíny. Také vzpomínám na různé diety jako např. vajíčkovou, bodovou a jiné. V televizi úřadoval populární dietolog dr. Rajko Doleček, o jehož pořadu ale kolovala řada vtipů.

Jak se jedlo u nás doma

Co pamatuji, tak u nás i u sousedů se jedla jednoduchá a levná jídla. Občas byl i řízek, ale z krkovičky, protože vepřové libové maso nebo dokonce telecí nebylo. Vařily se také bramborové placky nebo opečený obsah salámové konzervy. I když nejsem vyloženě na sladké, musím zpětně pochválit rýžový nákyp (ale ne ten ve škole), kynuté knedlíky s jahodami nebo borůvkami. Rovněž buchtičky s krémem byly často na talíři, ale ve skutečnosti to byly buchtičky s pudinkem. Hodně se také sázelo na žemlovku, stejně jako na sladké bramborové šišky, které jsem nesnášel.
K večeři se hodně jedly podomácku vyrobené pomazánky jako např. rybí, sýrové apod. Často jsme měli salámy, párky, tlačenku nebo chleby se sádlem.

U chleba se sádlem bych se rád zastavil. Dnes je sádlo na talíři u většiny z nás úplné tabu, ale já jsem na něm vyrostl. Sádlo rodiče kupovali, uškvařili a s cibulí na chlebu jsme je jedli opravdu velmi často. Ani sádlo, které zbylo z pečeného masa se neztratilo a také skončilo na našich chlebech. Myslím, že kdybych měl záznam o tom, kolik se u nás snědlo sádla namazaného na chleba, tak bych podle prognóz řady současných lékařů, už byl dávno na onom světě. Přesto na toto období vzpomínám s úsměvnou nostalgií a když se setkám se sestrou a opět vidím ji s těmi pěti až šesti rohlíky a s litrem mléka, mám silný dojem, že tady je svět ještě v pořádku.

Zdroj obrázků: vlada.ajgl.cz, domacipekarny.dama.cz

PS: Chceš dobít své životní baterie?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

PhDr. Alois Dvořák, 1951, vystudoval FŽ UK v Praze, pracoval jako tiskový mluvčí několika ministrů obchodu a cestovního ruchu ČR, publikoval řadu článků v ústředním a odborném tisku na téma maloobchod a cestovní ruch, od začátku 80. let do poloviny 90. let spolupracoval s Československým rozhlasem, zejména jako odborný host pořadu Kolotoč., ale i autor komentářů, poznámek a glos. V roce 1996 založil reklamní agenturu, kterou provozoval až do svého odchodu do důchodu.

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Hetto Martin
18. 8. 2017

Rozhodně je lepší dobré máslo a sádlo, než ztužené pokrmové tuky, navíc uměle obohacované o různé vitamíny. Samozřejmě platí všeho s mírou. Babička se dožila 90tky a tu “lojovinu”, jak říkala těm “margarínům” rozhodně nemusela. Byla zvyklá na máslo a sádlo. Na sádle smažila, sádlem zadělávala těsto a sádlem také mastila. A jak vtipně říkávala, “do krku to musí klouzat” :-)

alžběta
17. 8. 2017

Jsem ročník 70,takže vím o čem autor článku píše. Článek je opět psaný s lehkostí,rozumným náhledem na stravování a vtipem. Články Retro mě baví a utvrzují,že vše se má brát s patřičným rozumem.Ať je to přejídání nezdravých potravin, či posedlost jíst jen zdravé potraviny(i když co je zdravé,že?).

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Mohlo by se vám líbit

Čtěte více na toto téma