Základní informace

Ne, nebojte se, nenabízím ani nepředávám nějakou nechutnou nemoc. Jen náhlý nápad na polévku, která se mi jen tak mimochodem zrodila v hlavě, přemýšlíc, co bych si dnes dal k obědu. Vzhledem k jedné z ingrediencí, to chce delší průpravu. Množství tak pro jednu velkou chlapskou porci nebo dvě normální.

Ingredience a pomůcky

Tři až čtyři dny předem nechat zkvasit jeden díl nadrcených ovesných vloček nebo nahrubo pomletého ovsa do třech dílů vody, to celé do vyvařené (vypařené) sklenice přikryté plátýnkem při pokojové teplotě ve tmě (stínu, nikoliv na slunci). Po zcezení rozmixovat tuhou část na ovesný jogurt a tekutou část použít na polévku, tedy opět jen asi 1/2 hrnku. Pozor, kalná voda se rychle usazuje, tak před použitím protřepat. 🙂 Kalnou vodu dále nevylívat, lze použít stejně jako kysanou smetanu či kefír.

  1. 1/2 mrkve na měsíčky
  2. asi deset centimetrů špalíku zelené části pórku na nudličky či podkovičky
  3. asi hrst propláchnutých a nahrubo nařezaných čerstvých kopřiv
  4. 1-2 lžíce ovesných vloček nebo ovesné mouky
  5. voda lépe vývar (zeleninový nebo z vaření luštěnin)
  6. sůl, trocha pepře, ať … ale to už znáte
  7. 1 lžička sušeného strouhaného křenu
Postup
  1. Dáme vařit vody nebo vývar, mírně osolit, pak vložit zeleninu, přimíchat “kalnou” vodu a rozmíchat ovesnou mouku nebo vločky.
  2. Opepřit, okřenit nebo jinak dokořenit a nechat vařit cca 10-12 min na mírném plameni. Ani kyselé ani sladké, prostě tutové.
Praktické rady

Koření použijte dle libosti.
Namísto ovesné mouky lze použít jakoukoliv jinou nebo lze vynechat a přilít trochu více hustější části z kalné vody.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCizrna s pórkem
Další článekČočkový salát