Hlíva ústřičná obsahuje mnoho důležitých vitaminů (zejména vitaminy skupiny B, dále vitaminy C, D, K) minerálů a stopových prvků (železo, draslík, měď, selen). Její hlavní předností jsou protivirové, protibakteriální a protizánětlivé účinky. Ale jak ji podávat těm, kdo houby neradi? Zkuste tento recept.

Ingredience
  • 250 g hlívy ústřičné
  • kousek dýně hokkaido
  • hrst růžiček brokolice
  • 1 cibule
  • trochu vody na podlití
  • 1/2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • cca 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžička koření: rozmarýn, kurkuma, římský kmín, tymián
  • 2 sůl

Jak připravit restovanou zeleninovou směs

  1. Cibuli pokrájíme na kostičky, mrkev na proužky,  dýni na menší kostky, česnek na plátky, hlívu na menší kousky a brokolici rozebereme na menší růžičky.
  2. V hrnci rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli a osolíme. Krátce orestujeme a přidáme zbytek zeleniny a hlívu.
  3. Přidáme koření a sojovou omáčku a společně restujeme za občasného míchání. Podle potřeby případně podlijeme trochou vody.
  4. Na mírném plameni restujeme, dokud dýně nezměkne.
  5. Vmícháme kokosové mléko.
  6. Vypneme a podáváme.

Praktické

  • Každé kokosové mléko je jinak husté, dejte jen tolik, aby směs zůstala kompaktní a nestala se z ní polévka – případně použijte jen tuhou část, která se drží nahoře.
  • Pokud máte mléko příliš řídké, můžete výsledek zahustit zavařením lžičky kusu nebo kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
  • Pro přísně bezlepkovou dietu použijte sojovou omáčku tamari.
  • Perfektně se připravuje ve woku, ale můžete využít i vyšší pánev nebo hrnec.
  • Tato směs se hodí i na zabalení do rýžového papíru jako jarní závitky nebo jako náplň do palačinky.
  • Sojovou omáčku lze vynechat a nahradit ji větším množstvím soli na začátku.

Obměna

  • Ze zeleniny se do této směsi hodí i na tenké proužky nakrájené čínské zelí, hlávkové zelí, daikon aj.
  • Výborná je tato směs dochucená místo kokosovým mlékem jinou rostlinnou smetanou (například mandlovou),  nebo tahini máslem.
  • Místo hlívy můžeme dát žampiony nebo jiné houby, případně přidat luštěninu.
  • Koření obměňte podle chuti, můžete také použít kari pastu apod.

Děti

  • Tato směs je vhodná pro děti od 1,5 roku.

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...

2kg dole, bez hladovění a s výbornými recepty (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, dnes mám 14. den. Nevydržela jsem...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Namísto pilulky na bolest hlavy hodina s Jíme Jinak (Lenka)

Lenka: Krásný den, chtěla jsem poděkovat všem, kteří tady...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Už žádná alergie ani pálení žáhy (Dita)

Dita: Ahoj všem, ráda bych s vámi sdílela radost...

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...
  1. Skvěle se u vaření bavím poslechem Šimka a Grossmanna a testuji nový recept pro dnešní večer 😀 Rýže basmati, napařená růžičková kapusta, posypka naklíčená čočka a gomasio. S pomalu blížícím se jarem se rozhoduji i naučit kousat, tento recept by bylo opravdu škoda stáhnout radlici a jen to tam hrnout. Ta chuť je prostě skvostná, kombinace zeleniny, koření a po domácku vyráběného kokosového mléka, si prostě k sobě sedne 😀

    • Stáhnout radlicí 😂 Vy jste taky Šimek a Grossmann (milovala jsem ho celé dětství, znala hlas z pásky, dokud jsem ho někde neviděla v TV a vůbec neladila moje představa s jeho tváří).

  2. Hlivu jsem varila a jedla poprve. Misto brokolice jsem pouzila cinske zeli a bylo to vynikajici! Moc dekuji za inspiraci! Urcite budi zkouset dalsi recepty.

    • To jsme moc rádi, že vám chutnala. Hlíva je zdraví velice prospěšná houba, obsahuje řadu vitamínů a minerálů, vlákninu, stopové prvky betaglukany. Přisuzují se jí protirakovinné účinky, pomáhá posílit imunitu a snižovat cholesterol v krvi atd. Takže s chutí do dalších hlívových jídel 😉 Já osobně houby moc nemusím, ale hlíva je jedna z těch, které bych mohla pořád a na všechny způsoby 😂

  3. Takže já bez brokolice, protože ta je pro manžela třídní nepřítel, zato s kusem červeného zelí, čímž to celé získalo dost podivnou barvu😁 a čočkový kuskus… Musela jsem si přidat! PS – v seznamu není cibule…

    • Barva byla jistě velmi zajímavá, když tam bylo zelí 😃😃😃 Ale hlavně, že chutnalo 👍 Cibule doplněna, díky!

  4. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNic nemusíte
Další článekKopřivový šoulet