Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Hlíva v kokosu

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro
sezóna podzim

Hlíva ústřičná obsahuje mnoho důležitých vitaminů (zejména vitaminy skupiny B, dále vitaminy C, D, K) minerálů a stopových prvků (železo, draslík, měď, selen). Její hlavní předností jsou protivirové, protibakteriální a protizánětlivé účinky. Ale jak ji podávat těm, kdo houby neradi? Zkuste tento recept.

Ingredience
  • 250 g hlívy ústřičné
  • kousek dýně hokkaido
  • hrst růžiček brokolice
  • 1 cibule
  • trochu vody na podlití
  • 1/2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • cca 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžička koření: rozmarýn, kurkuma, římský kmín, tymián
  • 2 sůl

Do změny jídelníčku jsem se pustila s třemi malými dětmi a za probíhající rekonstrukce kuchyně. Výzva to byla veliká ...

Jak připravit restovanou zeleninovou směs

  1. Cibuli pokrájíme na kostičky, mrkev na proužky,  dýni na menší kostky, česnek na plátky, hlívu na menší kousky a brokolici rozebereme na menší růžičky.
  2. V hrnci rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli a osolíme. Krátce orestujeme a přidáme zbytek zeleniny a hlívu.
  3. Přidáme koření a sojovou omáčku a společně restujeme za občasného míchání. Podle potřeby případně podlijeme trochou vody.
  4. Na mírném plameni restujeme, dokud dýně nezměkne.
  5. Vmícháme kokosové mléko.
  6. Vypneme a podáváme.

Praktické

  • Každé kokosové mléko je jinak husté, dejte jen tolik, aby směs zůstala kompaktní a nestala se z ní polévka – případně použijte jen tuhou část, která se drží nahoře.
  • Pokud máte mléko příliš řídké, můžete výsledek zahustit zavařením lžičky kusu nebo kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
  • Pro přísně bezlepkovou dietu použijte sojovou omáčku tamari.
  • Perfektně se připravuje ve woku, ale můžete využít i vyšší pánev nebo hrnec.
  • Tato směs se hodí i na zabalení do rýžového papíru jako jarní závitky nebo jako náplň do palačinky.
  • Sojovou omáčku lze vynechat a nahradit ji větším množstvím soli na začátku.

Obměna

  • Ze zeleniny se do této směsi hodí i na tenké proužky nakrájené čínské zelí, hlávkové zelí, daikon aj.
  • Výborná je tato směs dochucená místo kokosovým mlékem jinou rostlinnou smetanou (například mandlovou),  nebo tahini máslem.
  • Místo hlívy můžeme dát žampiony nebo jiné houby, případně přidat luštěninu.
  • Koření obměňte podle chuti, můžete také použít kari pastu apod.

Děti

  • Tato směs je vhodná pro děti od 1,5 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Bylo to fakt luxusní. Dala jsem jen mrkev a řapíkatý celer. Dá se kombinovat různá zelenina. Doporučuji.👌

jéééé, to vypadá fakt krásně.. úplně se ji sbíhají sliny. Jen zrovna doma chybí to kokosové mléko😢

Ukázat další komentáře