Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Hlíva v kokosu

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro
sezóna podzim

Hlíva ústřičná obsahuje mnoho důležitých vitaminů (zejména vitaminy skupiny B, dále vitaminy C, D, K) minerálů a stopových prvků (železo, draslík, měď, selen). Její hlavní předností jsou protivirové, protibakteriální a protizánětlivé účinky. Ale jak ji podávat těm, kdo houby neradi? Zkuste tento recept.

Ingredience
  • 250 g hlívy ústřičné
  • kousek dýně hokkaido
  • hrst růžiček brokolice
  • 1 cibule
  • trochu vody na podlití
  • 1/2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • cca 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžička koření: rozmarýn, kurkuma, římský kmín, tymián
  • 2 sůl

Na podzim jsem prošla vaším kurzem Vánoce jinak a od té doby se mi změnily jak moje stravovací návyky, tak moje jídlo...

Jak připravit restovanou zeleninovou směs

  1. Cibuli pokrájíme na kostičky, mrkev na proužky,  dýni na menší kostky, česnek na plátky, hlívu na menší kousky a brokolici rozebereme na menší růžičky.
  2. V hrnci rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli a osolíme. Krátce orestujeme a přidáme zbytek zeleniny a hlívu.
  3. Přidáme koření a sojovou omáčku a společně restujeme za občasného míchání. Podle potřeby případně podlijeme trochou vody.
  4. Na mírném plameni restujeme, dokud dýně nezměkne.
  5. Vmícháme kokosové mléko.
  6. Vypneme a podáváme.

Praktické

  • Každé kokosové mléko je jinak husté, dejte jen tolik, aby směs zůstala kompaktní a nestala se z ní polévka – případně použijte jen tuhou část, která se drží nahoře.
  • Pokud máte mléko příliš řídké, můžete výsledek zahustit zavařením lžičky kusu nebo kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
  • Pro přísně bezlepkovou dietu použijte sojovou omáčku tamari.
  • Perfektně se připravuje ve woku, ale můžete využít i vyšší pánev nebo hrnec.
  • Tato směs se hodí i na zabalení do rýžového papíru jako jarní závitky nebo jako náplň do palačinky.
  • Sojovou omáčku lze vynechat a nahradit ji větším množstvím soli na začátku.

Obměna

  • Ze zeleniny se do této směsi hodí i na tenké proužky nakrájené čínské zelí, hlávkové zelí, daikon aj.
  • Výborná je tato směs dochucená místo kokosovým mlékem jinou rostlinnou smetanou (například mandlovou),  nebo tahini máslem.
  • Místo hlívy můžeme dát žampiony nebo jiné houby, případně přidat luštěninu.
  • Koření obměňte podle chuti, můžete také použít kari pastu apod.

Děti

  • Tato směs je vhodná pro děti od 1,5 roku.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
14. 1. 2022

Tak už zase vařím pro tři, tohle jídlo v kombinaci s kokosovým mlékem, stojí za to 😀
Bezpluchý oves, posypka gomasio a naklíčená čočka Beluga.

Moc jsem si pochutnala ❤

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Quinoové stir-fry

Stir-fry je naše nejoblíbenější jídlo, protože je rychle hotové, snadné, nevyžaduje příliš mnoho ingrediencí a je výborné.

Čočkové kari s hráškem z jednoho hrnce

Potřebujete rychlou večeři téměř bez práce? Stačí jeden hrnec, čočka a pár ingrediencí a máte dobrotu na stole.

Restované nudle na tymiánu se zeleninou a fazolemi

Přebytek cuket a dýní krásně zužitkujete v tomto receptu. Hodí se jako rychlovka k večeři a chutná malým i velkým.

Žluté asijské rizoto s quinoou

Výborná rychlovka na večeři nebo oběd, která zasytí celou rodinu. Lehoučké rizoto v asijském stylu z quinoi s kurkumou a zeleninou.

Batát plněný čočkovou směsí

Lehký oběd nebo večeře v podobě pečeného plněného batátu.

Slzovka na zelenině

Zdravá a rychlá zeleninová večeře nebo oběd dochucený balzamiko octem a sladkým ovesným mlékem.