Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Zeleninová polévka s nudlemi

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 1 roku

Toto je naše oblíbená zeleninová polévka s nudličkami, která je rychle hotová a skvěle chutná. Děti jí milují kvůli rýžovým nudlím a ani si nevšimnou, že kromě nudlí snědly spousty zeleniny.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 střední mrkev
  • 8 cm pórku
  • pár růžiček brokolici
  • pár růžiček květáku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl dle chuti
  • půl lžíce miso pasty
  • hrst rýžových nudlí
  • 3/4 litru zeleninového vývaru, nebo horké vody
  • pár kapek šťávy ze zázvoru (nemusí být)

Kdekdo říká, že chce zdravě jíst, ale skutek utekl. Lhát si do kapsy je ta nejhorší varianta, říká J...

Jak připravit nudlovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Mrkev nakrájíme na kostičky, nebo na proužky, brokolici a květák rozdrobíme na růžičky, pórek pokrájíme na dlouhé nudličky.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky, na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu nakrájené cibule, přidáme nakrájenou mrkev, brokolici, p květák, vše navrchu posolíme a přiklopíme pokličkou.
  4. Dáme na vyšší stupeň a v okamžiku, kdy se začne zelenina v hrnci dusit plamen ztlumíme a necháme zeleninu 10-15 minut bez míchání rozdusit.
  5. Průběžně kontrolujeme, zda se cibule na dně nepřipaluje, raději přidejme trochu horké vody.
  6. Po 10 minutách přilijeme horký vývar a chvilku necháme provařit.
  7. Na úplný závěr přidáme rýžové nudle a vaříme 2-3 minuty do uvaření nudlí.
  8. Pak polévku vypneme a odstavíme. V trošce polévky rozmícháme půl lžíce miso pasty, přidáme do polévky a necháme dojít.
  9. Podáváme posypané čerstvými bylinkami.
  10. Pokud je polévka málo slaná, dochutíme ji sojovou omáčkou.
  11. Kousek zázvoru nastrouháme na hrubém struhadle a pak šťávu z dužiny vymáčkneme v pěsti do polévky, dodá polévce neobvyklou chuť a správný říz.
DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Praktické

  • Druhý způsob přípravy polévky je na oleji osmažit nakrájenou cibulku, posolit, přidat mrkev, zalít horkým vývarem, nebo horkou vodou, přidat zbytek zeleniny a vařit do měkka.
  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), slupky a listy z kedlubny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou místo vývaru.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakékoli jiné kombinace zeleniny.
  • Místo rýžových nudlí použijte klidně kukuřičné, pozor, tam je delší doba varu. Do polévky můžeme také přidat jakoukoliv uvařenou obilovinu, výborné jsou kroupy, rýže, nebo i pohanka.

Kombinujeme

  • Polévku můžeme posypat praženými semínky slunečnice nebo dýně. Pokud máme strávníka, kterému přijde málo slaná, pomůžeme si gomasiem.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej (polévku uděláme na vodě). Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
24. 2. 2022

MŇÁÁÁAM ♥️♥️♥️

Od roka už může dítko miso? Blíží se malé rok, tak okukuju, co už může navíc oproti současnosti:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.