Zbyla vám doma nějaká jablíčka? Vyzkoušejte tento výborný domácí linecký koláč s posypkou od naší čtenářky Lucky. Neobsahuje žádný cukr ani laktózu.

Ingredience
  • 150 g Alsanu nebo 120 g kokosového oleje
  • 100 g sladu
  • 300 g špaldové mouky
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • na podsyp: jemné ovesné vločky
  • náplň: jablka, rozinky, skořice, mletý hřebíček, drcené ořechy

Jak připravit linecký koláč s jablky

  1. Ingredience promícháme a uhněte hutné těsto, které necháme odležet, nejlépe do druhého dne v lednici.
  2. Druhý den si odebereme dvě třetiny těsta, které rozválíme na plech a uděláme vyšší okraje, zbylou třetinu necháme prozatím v lednici.
  3. Na rozválené těsto nasypeme menší vrstvičku jemných ovesných vloček, nasají případnou vlhkost, na ně potom navrstvíme směs strouhaných jablíček smíchaných s drcenými ořechy, rozinkami, skořicí a hřebíčkem.
  4. Nahoru nastrouháme zbylou třetinu těsta z lednice.
  5. Pečeme na 180 st. C. přibližně 25 minut.

Praktické

  • Aby se vám těsto dobře zpracovávalo, nezapomeňte si včas nechat povolit tuk (alsa, olej).

Obměna

  • Místo jablíček můžete dát i jiné ovoce. Výborné jsou hrušky nebo švestky.
  • Špaldová mouka se dá nahradit za celozrnnou pšeničnou.
  • Stejně jako slad můžete použít i obilné sirupy.

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

  1. Naprostá bomba, moc děkuji za tento recept, pekla jsem už 2x, předevčírem už na jistotu, když měla přijet babi s dědou. Oběma moc chutnal, dávali mu přednost před klasickým štrůdlem, děda hned podával talíř na přidání, když jsem dodávala nové kousky 😀 jinak jí celá rodina, mladší syn s tofu krémem, či jak to nazvat, takový spontánní experiment. Mně moc chutná ještě teplý 😀 těsto je moc sympatické, opět rychlovka, žádné odležení se nekonalo a super

  2. Výborný moc mi chutnal. Ale horní část jsem lehce posypala xylitolem a to nevím zda se s JJ smí. Díky za recept!

  3. Pekla jsem dnes již po druhé, nikdy nebyl čas na odležení, rovnou jsem namačkala těsto do formy a navrch „nadrolila“ třetinu na struhadle, jde to dobře. Dávám sezamový olej. Koláč je výborný!

  4. Dobry den. Chtela bych se zeptat-Alsan nepoužívám a kokosovy olej mi chuti vadi. Je mozne pouzit napr.sezamovy olej?

    • Určitě je to možné :-). Raději bych ho použila stejné množství jako kokosového oleje, Alsan není tak mastný jako olej.

    • Tuky jako alsan nebo kokosový fungují trochu jinak než oleje, ale já jsem první roky pekla jen s nimi, protože alsan často nebyl a kokosový nebyl vůbec 🙂 Podle mě to jde, ale je potřeba si těsto doladit, aby se s ním dobře pracovalo, někdy přidat vodu, jindy mouku. Vařím a peču všechno tak nějak od oka, dokud se mi to „nezdá“ a většinou to vyjde.

    • Také s dělá kokosový olej „dezodorovaný“ pro ty, kterým jeho účinky vyhovují, ale nemají rádi jeho vůni.

      • Pravda, to jsem si ani neuvědomila, protože dezodorizované nepoužívám, ale to by bylo dobré řešení.

  5. Právě jsem narazila na recept, a sbíhají se mi sliny, zrovna jsem dnes koupila Alsan, děkuji, hned zkusím :-))

    • Zkuste, určitě vám bude chutnat :-). My ho máme moc rádi a když mám zavařená strouhaná jablíčka, tak je to i velká rychlovka :-).

  6. Zobrazit všech 25 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBiopotraviny – 8 pravd, omylů a otázek
Další článekProč je nutné mít jídlo čerstvé?