Zbyla vám doma nějaká jablíčka? Vyzkoušejte tento výborný domácí linecký koláč s posypkou od naší čtenářky Lucky. Neobsahuje žádný cukr ani laktózu.
Ingredience
  • 150 g Alsanu nebo 120 g kokosového oleje
  • 100 g sladu
  • 300 g špaldové mouky
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • na podsyp: jemné ovesné vločky
  • náplň: jablka, rozinky, skořice, mletý hřebíček, drcené ořechy

Jak připravit linecký koláč s jablky

  1. Ingredience promícháme a uhněte hutné těsto, které necháme odležet, nejlépe do druhého dne v lednici.
  2. Druhý den si odebereme dvě třetiny těsta, které rozválíme na plech a uděláme vyšší okraje, zbylou třetinu necháme prozatím v lednici.
  3. Na rozválené těsto nasypeme menší vrstvičku jemných ovesných vloček, nasají případnou vlhkost, na ně potom navrstvíme směs strouhaných jablíček smíchaných s drcenými ořechy, rozinkami, skořicí a hřebíčkem.
  4. Nahoru nastrouháme zbylou třetinu těsta z lednice.
  5. Pečeme na 180 st. C. přibližně 25 minut.

Praktické

  • Aby se vám těsto dobře zpracovávalo, nezapomeňte si včas nechat povolit tuk (alsa, olej).

Obměna

  • Místo jablíček můžete dát i jiné ovoce. Výborné jsou hrušky nebo švestky.
  • Špaldová mouka se dá nahradit za celozrnnou pšeničnou.
  • Stejně jako slad můžete použít i obilné sirupy.

12 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Pekla jsem dnes již po druhé, nikdy nebyl čas na odležení, rovnou jsem namačkala těsto do formy a navrch “nadrolila” třetinu na struhadle, jde to dobře. Dávám sezamový olej. Koláč je výborný!

  2. Dobry den. Chtela bych se zeptat-Alsan nepoužívám a kokosovy olej mi chuti vadi. Je mozne pouzit napr.sezamovy olej?

    • Určitě je to možné :-). Raději bych ho použila stejné množství jako kokosového oleje, Alsan není tak mastný jako olej.

    • Tuky jako alsan nebo kokosový fungují trochu jinak než oleje, ale já jsem první roky pekla jen s nimi, protože alsan často nebyl a kokosový nebyl vůbec 🙂 Podle mě to jde, ale je potřeba si těsto doladit, aby se s ním dobře pracovalo, někdy přidat vodu, jindy mouku. Vařím a peču všechno tak nějak od oka, dokud se mi to “nezdá” a většinou to vyjde.

    • Také s dělá kokosový olej “dezodorovaný” pro ty, kterým jeho účinky vyhovují, ale nemají rádi jeho vůni.

      • Pravda, to jsem si ani neuvědomila, protože dezodorizované nepoužívám, ale to by bylo dobré řešení.

  3. Právě jsem narazila na recept, a sbíhají se mi sliny, zrovna jsem dnes koupila Alsan, děkuji, hned zkusím :-))

    • Zkuste, určitě vám bude chutnat :-). My ho máme moc rádi a když mám zavařená strouhaná jablíčka, tak je to i velká rychlovka :-).

  4. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTo jsme se nachechtali
Další článekProč je nutné mít jídlo čerstvé?