Zbyla vám doma nějaká jablíčka? Vyzkoušejte tento výborný domácí linecký koláč s posypkou od naší čtenářky Lucky. Neobsahuje žádný cukr ani laktózu.
Ingredience
  • 150 g Alsanu nebo 120 g kokosového oleje
  • 100 g sladu
  • 300 g špaldové mouky
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • na podsyp: jemné ovesné vločky
  • náplň: jablka, rozinky, skořice, mletý hřebíček, drcené ořechy

Jak připravit linecký koláč s jablky

  1. Ingredience promícháme a uhněte hutné těsto, které necháme odležet, nejlépe do druhého dne v lednici.
  2. Druhý den si odebereme dvě třetiny těsta, které rozválíme na plech a uděláme vyšší okraje, zbylou třetinu necháme prozatím v lednici.
  3. Na rozválené těsto nasypeme menší vrstvičku jemných ovesných vloček, nasají případnou vlhkost, na ně potom navrstvíme směs strouhaných jablíček smíchaných s drcenými ořechy, rozinkami, skořicí a hřebíčkem.
  4. Nahoru nastrouháme zbylou třetinu těsta z lednice.
  5. Pečeme na 180 st. C. přibližně 25 minut.

Praktické

  • Aby se vám těsto dobře zpracovávalo, nezapomeňte si včas nechat povolit tuk (alsa, olej).

Obměna

  • Místo jablíček můžete dát i jiné ovoce. Výborné jsou hrušky nebo švestky.
  • Špaldová mouka se dá nahradit za celozrnnou pšeničnou.
  • Stejně jako slad můžete použít i obilné sirupy.

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

  1. Pekla jsem dnes již po druhé, nikdy nebyl čas na odležení, rovnou jsem namačkala těsto do formy a navrch “nadrolila” třetinu na struhadle, jde to dobře. Dávám sezamový olej. Koláč je výborný!

  2. Dobry den. Chtela bych se zeptat-Alsan nepoužívám a kokosovy olej mi chuti vadi. Je mozne pouzit napr.sezamovy olej?

    • Určitě je to možné :-). Raději bych ho použila stejné množství jako kokosového oleje, Alsan není tak mastný jako olej.

    • Tuky jako alsan nebo kokosový fungují trochu jinak než oleje, ale já jsem první roky pekla jen s nimi, protože alsan často nebyl a kokosový nebyl vůbec 🙂 Podle mě to jde, ale je potřeba si těsto doladit, aby se s ním dobře pracovalo, někdy přidat vodu, jindy mouku. Vařím a peču všechno tak nějak od oka, dokud se mi to “nezdá” a většinou to vyjde.

    • Také s dělá kokosový olej “dezodorovaný” pro ty, kterým jeho účinky vyhovují, ale nemají rádi jeho vůni.

      • Pravda, to jsem si ani neuvědomila, protože dezodorizované nepoužívám, ale to by bylo dobré řešení.

  3. Právě jsem narazila na recept, a sbíhají se mi sliny, zrovna jsem dnes koupila Alsan, děkuji, hned zkusím :-))

    • Zkuste, určitě vám bude chutnat :-). My ho máme moc rádi a když mám zavařená strouhaná jablíčka, tak je to i velká rychlovka :-).

  4. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTo jsme se nachechtali
Další článekProč je nutné mít jídlo čerstvé?