Zbyla vám doma nějaká jablíčka? Vyzkoušejte tento výborný domácí linecký koláč s posypkou od naší čtenářky Lucky. Neobsahuje žádný cukr ani laktózu.

Ingredience
  • 150 g Alsanu nebo 120 g kokosového oleje
  • 100 g sladu
  • 300 g špaldové mouky
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • na podsyp: jemné ovesné vločky
  • náplň: jablka, rozinky, skořice, mletý hřebíček, drcené ořechy

Jak připravit linecký koláč s jablky

  1. Ingredience promícháme a uhněte hutné těsto, které necháme odležet, nejlépe do druhého dne v lednici.
  2. Druhý den si odebereme dvě třetiny těsta, které rozválíme na plech a uděláme vyšší okraje, zbylou třetinu necháme prozatím v lednici.
  3. Na rozválené těsto nasypeme menší vrstvičku jemných ovesných vloček, nasají případnou vlhkost, na ně potom navrstvíme směs strouhaných jablíček smíchaných s drcenými ořechy, rozinkami, skořicí a hřebíčkem.
  4. Nahoru nastrouháme zbylou třetinu těsta z lednice.
  5. Pečeme na 180 st. C. přibližně 25 minut.

Praktické

  • Aby se vám těsto dobře zpracovávalo, nezapomeňte si včas nechat povolit tuk (alsa, olej).

Obměna

  • Místo jablíček můžete dát i jiné ovoce. Výborné jsou hrušky nebo švestky.
  • Špaldová mouka se dá nahradit za celozrnnou pšeničnou.
  • Stejně jako slad můžete použít i obilné sirupy.

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

  1. Naprostá bomba, moc děkuji za tento recept, pekla jsem už 2x, předevčírem už na jistotu, když měla přijet babi s dědou. Oběma moc chutnal, dávali mu přednost před klasickým štrůdlem, děda hned podával talíř na přidání, když jsem dodávala nové kousky 😀 jinak jí celá rodina, mladší syn s tofu krémem, či jak to nazvat, takový spontánní experiment. Mně moc chutná ještě teplý 😀 těsto je moc sympatické, opět rychlovka, žádné odležení se nekonalo a super

  2. Výborný moc mi chutnal. Ale horní část jsem lehce posypala xylitolem a to nevím zda se s JJ smí. Díky za recept!

  3. Pekla jsem dnes již po druhé, nikdy nebyl čas na odležení, rovnou jsem namačkala těsto do formy a navrch „nadrolila“ třetinu na struhadle, jde to dobře. Dávám sezamový olej. Koláč je výborný!

  4. Dobry den. Chtela bych se zeptat-Alsan nepoužívám a kokosovy olej mi chuti vadi. Je mozne pouzit napr.sezamovy olej?

    • Určitě je to možné :-). Raději bych ho použila stejné množství jako kokosového oleje, Alsan není tak mastný jako olej.

    • Tuky jako alsan nebo kokosový fungují trochu jinak než oleje, ale já jsem první roky pekla jen s nimi, protože alsan často nebyl a kokosový nebyl vůbec 🙂 Podle mě to jde, ale je potřeba si těsto doladit, aby se s ním dobře pracovalo, někdy přidat vodu, jindy mouku. Vařím a peču všechno tak nějak od oka, dokud se mi to „nezdá“ a většinou to vyjde.

    • Také s dělá kokosový olej „dezodorovaný“ pro ty, kterým jeho účinky vyhovují, ale nemají rádi jeho vůni.

      • Pravda, to jsem si ani neuvědomila, protože dezodorizované nepoužívám, ale to by bylo dobré řešení.

  5. Právě jsem narazila na recept, a sbíhají se mi sliny, zrovna jsem dnes koupila Alsan, děkuji, hned zkusím :-))

    • Zkuste, určitě vám bude chutnat :-). My ho máme moc rádi a když mám zavařená strouhaná jablíčka, tak je to i velká rychlovka :-).

  6. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBiopotraviny – 8 pravd, omylů a otázek
Další článekProč je nutné mít jídlo čerstvé?