Zbyla vám doma nějaká jablíčka? Vyzkoušejte tento výborný domácí linecký koláč s posypkou od naší čtenářky Lucky. Neobsahuje žádný cukr ani laktózu.

Ingredience
  • 150 g Alsanu nebo 120 g kokosového oleje
  • 100 g sladu
  • 300 g špaldové mouky
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • na podsyp: jemné ovesné vločky
  • náplň: jablka, rozinky, skořice, mletý hřebíček, drcené ořechy

Jak připravit linecký koláč s jablky

  1. Ingredience promícháme a uhněte hutné těsto, které necháme odležet, nejlépe do druhého dne v lednici.
  2. Druhý den si odebereme dvě třetiny těsta, které rozválíme na plech a uděláme vyšší okraje, zbylou třetinu necháme prozatím v lednici.
  3. Na rozválené těsto nasypeme menší vrstvičku jemných ovesných vloček, nasají případnou vlhkost, na ně potom navrstvíme směs strouhaných jablíček smíchaných s drcenými ořechy, rozinkami, skořicí a hřebíčkem.
  4. Nahoru nastrouháme zbylou třetinu těsta z lednice.
  5. Pečeme na 180 st. C. přibližně 25 minut.

Praktické

  • Aby se vám těsto dobře zpracovávalo, nezapomeňte si včas nechat povolit tuk (alsa, olej).

Obměna

  • Místo jablíček můžete dát i jiné ovoce. Výborné jsou hrušky nebo švestky.
  • Špaldová mouka se dá nahradit za celozrnnou pšeničnou.
  • Stejně jako slad můžete použít i obilné sirupy.

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...
  1. Vyyyborny kolacek. Dala jsem smes moucneho sladkeho jablicka a rebarbory s tim, ze kdyz to bude nutne, dosladim si na talirku datlovym sirupem. Nutne to nebylo a bylo to opravdu moc dobre. Testo mi zustalo trosku drobive a nechtela jsem cekat, nez se odlezi, tak jsem ho prsty natlacila do sklenene kolacove formy a zbytek pouzila jako drobenku. ♡

  2. Naprostá bomba, moc děkuji za tento recept, pekla jsem už 2x, předevčírem už na jistotu, když měla přijet babi s dědou. Oběma moc chutnal, dávali mu přednost před klasickým štrůdlem, děda hned podával talíř na přidání, když jsem dodávala nové kousky 😀 jinak jí celá rodina, mladší syn s tofu krémem, či jak to nazvat, takový spontánní experiment. Mně moc chutná ještě teplý 😀 těsto je moc sympatické, opět rychlovka, žádné odležení se nekonalo a super

  3. Výborný moc mi chutnal. Ale horní část jsem lehce posypala xylitolem a to nevím zda se s JJ smí. Díky za recept!

  4. Pekla jsem dnes již po druhé, nikdy nebyl čas na odležení, rovnou jsem namačkala těsto do formy a navrch „nadrolila“ třetinu na struhadle, jde to dobře. Dávám sezamový olej. Koláč je výborný!

    • Tuky jako alsan nebo kokosový fungují trochu jinak než oleje, ale já jsem první roky pekla jen s nimi, protože alsan často nebyl a kokosový nebyl vůbec :-) Podle mě to jde, ale je potřeba si těsto doladit, aby se s ním dobře pracovalo, někdy přidat vodu, jindy mouku. Vařím a peču všechno tak nějak od oka, dokud se mi to „nezdá“ a většinou to vyjde.

    • Také s dělá kokosový olej „dezodorovaný“ pro ty, kterým jeho účinky vyhovují, ale nemají rádi jeho vůni.

      • Pravda, to jsem si ani neuvědomila, protože dezodorizované nepoužívám, ale to by bylo dobré řešení.

  5. Zobrazit všech 27 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBiopotraviny – 8 pravd, omylů a otázek
Další článekProč je nutné mít jídlo čerstvé?