Domů > Jak začít > Základní suroviny > Obiloviny

Světlá nebo tmavá pohanka: víte, jaký je v nich rozdíl?

V obchodech můžeme vidět dva druhy pohanky – tmavá a světlá. Jedná se o jinou odrůdu? A jaké jsou mezi nimi rozdíly? Která je lepší? Tajemství pohanky je jednou provždy odhaleno.

Rozdíl mezi světlou a tmavou pohankou

Neloupaná pohanka
Pohanka se slupkou se nehodí ke konzumaci, ale pro zasetí a následné sklízení natí, nebo jako výplň do polštářů.

V supermarketech narazíme na tmavou pohanku, v obchodech se zdravou výživou zase na pohanku světlou. Nejedná se o jinou odrůdu. Rozdíl je pouze v procesu (technologii) jejího loupání.

  • Tmavá pohanka – loupání zrna probíhalo za tepla (pražením). Povrch zrna mírně zkaramelizuje a změní barvu.
  • Světlá pohanka – loupání zrna probíhalo za studena (mechanicky). Barva je tudíž přirozeně světlá.

Která je lepší?

Pusťte si pohanku do kuchyně
-> Vyzkoušejte některý z těchto 20 skvělých pohankových receptů

  • Pokud se podíváme na obsah živin, je pro nás lepší pohanka světlá, která byla loupána šetrnějším způsobem za studena. Tmavá pohanka ztrácí svým procesem loupání za tepla jisté množství enzymů a vitamínů.
  • Co se týče chuti, je to individuální a záleží, co strávník preferuje. Tmavá pohanka má díky pražení intenzivnější pohankovou chuť (více hořká) i aroma.

TIP Jíme Jinak: Pokud vám vadí pohankové aroma, raději volte pohanku světlou (loupanou mechanicky). Seženete ji v obchodech se zdravou výživou. A uvařte ji v zeleninovém vývaru. Díky tomu z velké části ztratí své pohankové aroma.

Kterou pohanku máte raději?

S čím pohanku nejraději připravujete? Vadí vám pohanková chuť? Podělte se s námi v komentářích.

PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!

Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

10

Víte, v čem se liší celozrnná a natural rýže?

V obchodech a zdravých výživách můžeme narazit na rýži natural, neloupanou, celozrnnou či hnědou. Jaké jsou v nich rozdíly a jak se v druzích ráže vyznat? ...
klub

Strašák jménem cukry – které jsou dobré, a které ne?

Když se nám na jazyku rozplývá náš oblíbený dezert, naše myšlenky jsou určitě na hony vzdáleny chemickým vzorcům a názvosloví. A jestli ten slastný pocit n...

Mouky, jak se v nich vyznat a k čemu je použít

Když se řekne slovo mouka, vybaví se vám určitě spousta různých druhů – špaldová, celozrnná, bílá, chlebová, bezlepková, hrachová, mandlová… Al...
klub
3

Jak začít s obilovinami

Chcete zařadit celozrnné obiloviny do jídelníčku, ale nevíte, jak na to? V tomto článku na to půjdeme krok po kroku. Naučíme se, jak s obilovinami začít, j...

Zelenina – co musíte vědět

Zelenina by měla být součástí každého jídelníčku. A je jedno, jaký člověk vyznává stravovací styl – zelenina by v něm měla mít vždy pevné místo. Bohu...
Blog
klub
35
4

Vaříme v elementu VODY (zima) – prohříváme tělo

Zima je ve znamení elementu vody. Které potraviny jsou v zimě vhodné a které orgány je třeba posilovat? Co tyto orgány podporuje a co je naopak oslabuje?