Domů > Jak začít > Základní suroviny > Obiloviny

Světlá nebo tmavá pohanka: víte, jaký je v nich rozdíl?

V obchodech můžeme vidět dva druhy pohanky – tmavá a světlá. Jedná se o jinou odrůdu? A jaké jsou mezi nimi rozdíly? Která je lepší? Tajemství pohanky je jednou provždy odhaleno.

Rozdíl mezi světlou a tmavou pohankou

Neloupaná pohanka
Pohanka se slupkou se nehodí ke konzumaci, ale pro zasetí a následné sklízení natí, nebo jako výplň do polštářů.

V supermarketech narazíme na tmavou pohanku, v obchodech se zdravou výživou zase na pohanku světlou. Nejedná se o jinou odrůdu. Rozdíl je pouze v procesu (technologii) jejího loupání.

  • Tmavá pohanka – loupání zrna probíhalo za tepla (pražením). Povrch zrna mírně zkaramelizuje a změní barvu.
  • Světlá pohanka – loupání zrna probíhalo za studena (mechanicky). Barva je tudíž přirozeně světlá.

Která je lepší?

Pusťte si pohanku do kuchyně
-> Vyzkoušejte některý z těchto 20 skvělých pohankových receptů

  • Pokud se podíváme na obsah živin, je pro nás lepší pohanka světlá, která byla loupána šetrnějším způsobem za studena. Tmavá pohanka ztrácí svým procesem loupání za tepla jisté množství enzymů a vitamínů.
  • Co se týče chuti, je to individuální a záleží, co strávník preferuje. Tmavá pohanka má díky pražení intenzivnější pohankovou chuť (více hořká) i aroma.

TIP Jíme Jinak: Pokud vám vadí pohankové aroma, raději volte pohanku světlou (loupanou mechanicky). Seženete ji v obchodech se zdravou výživou. A uvařte ji v zeleninovém vývaru. Díky tomu z velké části ztratí své pohankové aroma.

Kterou pohanku máte raději?

S čím pohanku nejraději připravujete? Vadí vám pohanková chuť? Podělte se s námi v komentářích.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

44 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

kupuji pohanku litevskou, loupanou parou, divím se, že je tmavá – neměla by být přece karamelizovaná – nebo se to děje i u páry? S chutí nemám námitky, je docela příjemná.

Je mozne ze moj zazivaci ma problem so svetlou pohankou a s tmavou nie?

Ukázat další komentáře