V obchodech můžeme vidět dva druhy pohanky - tmavá a světlá. Jedná se o jinou odrůdu? A jaké jsou mezi nimi rozdíly? Která je lepší? Tajemství pohanky je jednou provždy odhaleno.

Rozdíl mezi světlou a tmavou pohankou

Neloupaná pohanka
Pohanka se slupkou se nehodí ke konzumaci, ale pro zasetí a následné sklízení natí, nebo jako výplň do polštářů.

V supermarketech narazíme na tmavou pohanku, v obchodech se zdravou výživou zase na pohanku světlou. Nejedná se o jinou odrůdu. Rozdíl je pouze v procesu (technologii) jejího loupání.

  • Tmavá pohanka – loupání zrna probíhalo za tepla (pražením). Povrch zrna mírně zkaramelizuje a změní barvu.
  • Světlá pohanka – loupání zrna probíhalo za studena (mechanicky). Barva je tudíž přirozeně světlá.

Která je lepší?

Pusťte si pohanku do kuchyně
-> Vyzkoušejte některý z těchto 20 skvělých pohankových receptů

  • Pokud se podíváme na obsah živin, je pro nás lepší pohanka světlá, která byla loupána šetrnějším způsobem za studena. Tmavá pohanka ztrácí svým procesem loupání za tepla jisté množství enzymů a vitamínů.
  • Co se týče chuti, je to individuální a záleží, co strávník preferuje. Tmavá pohanka má díky pražení intenzivnější pohankovou chuť (více hořká) i aroma.

TIP Jíme Jinak: Pokud vám vadí pohankové aroma, raději volte pohanku světlou (loupanou mechanicky). Seženete ji v obchodech se zdravou výživou. A uvařte ji v zeleninovém vývaru. Díky tomu z velké části ztratí své pohankové aroma.

Kterou pohanku máte raději?

S čím pohanku nejraději připravujete? Vadí vám pohanková chuť? Podělte se s námi v komentářích.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

I po kurzu pokračuji dál, protože je mi dobře (Petra Monika)

Petra Monika: Děkuji za kurz Huneme do plavek, bylo...

Jsem nadšená fantazií a pestrostí receptů (Marie)

Marie: Vařím podle Evičky a všechna jídla jsou skvělá....

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

Jsem tady moc ráda (Lenka)

Lenka: Za týden bohužel končíme Jarní očistu, chtěla bych...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

10 kg špeků pryč (Pavel)

Pavel: Ahoj všem! Chtěl bych vám poděkovat za vaši...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKřupavé zeleninové závitky
Další článekPečené křupky z cizrny – milují i ti, kteří jinak cizrnu nejedí