Česká super potravina – moruše

0

Celé léto se dají sklízet. Jsou sladké a mají široké využití. Moruše obsahují vitaminy C, E a některé ze skupiny B. Najdete v nich také fosfor, vápník, pektiny, karoten, organické kyseliny, draslík, železo, hořčík a křemík. Moruše jsou plné přírodního antioxidantu resveratrolu, takže se odvážím napsat, že se jedná o superfood potravinu. Víte, jak vypadají a co s nimi?

Morušovník

Jedná se o ovocný strom, který se může dožívat až stovky let. Plody morušovníku se nazývají moruše a jsou podobné ostružinám. Existuje až 15 druhů, u nás jsou nejznámější bílé (Morus Alba), černé (Morus Nigra) a červené (Morus Rubra). Morušovníky milují teplejší oblasti, ale v ČR jsou známé případy, kdy přežily i chladnější místa. Často je lidé míjí bez povšimnutí v parcích a alejích, kde jsou pro každého volně dostupné.

Historie

Před stovkami let byl morušovník rozšířen a hlavně oblíben po celém světě. Evropané, Egypťané i Řekové ho znali od středověku. Nejznámější druhy pochází z Asie a z Ameriky. Naši předci ho používali v hedvábnictví – chov housenek bource morušového byl velmi úspěšný, dále v léčitelství a k barvení. Měl široké zastoupení v kuchyni – moruše spolehlivě nahradily cukr. Usušené a namleté plody sloužily jako mouka či k barvení vína.

Současnost

Morušovníky najdeme téměř všude po ČR. Dokonce existuje Mapa moruší, ale určitě jich je víc, než na mapě najdete. Koukněte se po svém okolí. Pokud uvidíte na zemi podezřelé množství ostružin, tak zvedněte hlavu – nejspíš stojíte pod morušovníkem.

Kdy kvete, zraje a jak chutná

Morušovník kvete poměrně brzy – začátkem května. Moruše rostou na větvičkách ve skupinkách, mají válcovitý tvar a velikost až 3 cm. Dozrávají od poloviny června až do srpna, sklízet tedy můžete celé léto. Pozor! Moruše jsou kvalitní barvivo.
Chuť moruší je nasládlá, sladkokyselá – záleží na druhu. Nejsladší jsou černé.

Využití v kuchyni

  • čerstvé – nejsou na dlouhé skladování.
  • do dezertů – všude tam, kde byste použili jakékoliv jiné ovoce
  • zavařeniny, marmelády, chutney, kompoty, šťávy či sirupy
  • jdou i zamrazit a poté z nich můžete zkusit umixovat zmrzlinu nebo v zimě použít do dezertů
  • víno
  • sušené – rozemleté poslouží na oslazení kaší, jogurtů, dezertů, buchet, koláčů, příměs do mouky či jako barvivo

Využití mimo kuchyň

  • Hedvábí – morušovník se používá k výrobě pravého hedvábí. Jeho listy jsou jedinou potravou housenky motýla bource morušového.
  • Dřevo a okrasné dřeviny – v Japonsku se ze dřeva vyrábí speciální soudky, v Turecku pak hudební nástroje. Některé druhy jsou hojně užívány jako okrasné stromy.

    Znáte moruše?

    Rostou ve vašem okolí? Sbíráte je? Co s nimi děláte? Podělte se s námi o svoje zkušenosti s tímto zapomenutým ovocem, které se pomalu vrací na výsluní. Bohužel zatím obvykle jen v sušené formě, navíc dovezené z daleka a za velké peníze.

 

Zdroje: wikipedia, pixabay, zahrada centrum, abeceda zahrady

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Dcerka si pochvaluje a já mám za 14 dní pryč 6 cm v pase (Daša)

Daša: Dobrý deň :-). Veľmi oceňujem prepracovanosť programu "Zhubnete...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Aj okolie si všimlo (Eva)

Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)

Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí univerzální bezlepkový mix – na slané i sladké pečení
Další článekKroupotto s červenou řepou