Česká super potravina – moruše

0

Celé léto se dají sklízet. Jsou sladké a mají široké využití. Moruše obsahují vitaminy C, E a některé ze skupiny B. Najdete v nich také fosfor, vápník, pektiny, karoten, organické kyseliny, draslík, železo, hořčík a křemík. Moruše jsou plné přírodního antioxidantu resveratrolu, takže se odvážím napsat, že se jedná o superfood potravinu. Víte, jak vypadají a co s nimi?

Morušovník

Jedná se o ovocný strom, který se může dožívat až stovky let. Plody morušovníku se nazývají moruše a jsou podobné ostružinám. Existuje až 15 druhů, u nás jsou nejznámější bílé (Morus Alba), černé (Morus Nigra) a červené (Morus Rubra). Morušovníky milují teplejší oblasti, ale v ČR jsou známé případy, kdy přežily i chladnější místa. Často je lidé míjí bez povšimnutí v parcích a alejích, kde jsou pro každého volně dostupné.

Historie

Před stovkami let byl morušovník rozšířen a hlavně oblíben po celém světě. Evropané, Egypťané i Řekové ho znali od středověku. Nejznámější druhy pochází z Asie a z Ameriky. Naši předci ho používali v hedvábnictví – chov housenek bource morušového byl velmi úspěšný, dále v léčitelství a k barvení. Měl široké zastoupení v kuchyni – moruše spolehlivě nahradily cukr. Usušené a namleté plody sloužily jako mouka či k barvení vína.

Současnost

Morušovníky najdeme téměř všude po ČR. Dokonce existuje Mapa moruší, ale určitě jich je víc, než na mapě najdete. Koukněte se po svém okolí. Pokud uvidíte na zemi podezřelé množství ostružin, tak zvedněte hlavu – nejspíš stojíte pod morušovníkem.

Kdy kvete, zraje a jak chutná

Morušovník kvete poměrně brzy – začátkem května. Moruše rostou na větvičkách ve skupinkách, mají válcovitý tvar a velikost až 3 cm. Dozrávají od poloviny června až do srpna, sklízet tedy můžete celé léto. Pozor! Moruše jsou kvalitní barvivo.
Chuť moruší je nasládlá, sladkokyselá – záleží na druhu. Nejsladší jsou černé.

Využití v kuchyni

  • čerstvé – nejsou na dlouhé skladování.
  • do dezertů – všude tam, kde byste použili jakékoliv jiné ovoce
  • zavařeniny, marmelády, chutney, kompoty, šťávy či sirupy
  • jdou i zamrazit a poté z nich můžete zkusit umixovat zmrzlinu nebo v zimě použít do dezertů
  • víno
  • sušené – rozemleté poslouží na oslazení kaší, jogurtů, dezertů, buchet, koláčů, příměs do mouky či jako barvivo

Využití mimo kuchyň

  • Hedvábí – morušovník se používá k výrobě pravého hedvábí. Jeho listy jsou jedinou potravou housenky motýla bource morušového.
  • Dřevo a okrasné dřeviny – v Japonsku se ze dřeva vyrábí speciální soudky, v Turecku pak hudební nástroje. Některé druhy jsou hojně užívány jako okrasné stromy.

    Znáte moruše?

    Rostou ve vašem okolí? Sbíráte je? Co s nimi děláte? Podělte se s námi o svoje zkušenosti s tímto zapomenutým ovocem, které se pomalu vrací na výsluní. Bohužel zatím obvykle jen v sušené formě, navíc dovezené z daleka a za velké peníze.

 

Zdroje: wikipedia, pixabay, zahrada centrum, abeceda zahrady

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZpůsobuje čokoláda akné? Odpověď vědců po mnoha studiích je …
Další článekKroupotto s červenou řepou