Jak skladujete ředkvičky? Hodíte svazek do ledničky i s listy nebo ho dáváte do vody s kořínky ale bez listů? Existuje spousty způsobů a já jsem pro vás otestovala všechny, abych zjistila, který vám zaručí udržet ředkvičky co nejdéle čerstvé.

 

Ředkvičky patří mezi jarní zeleninu a v tomto období jsou chuťově nejlepší. Bohužel ale velmi rychle ztrácí svoji čerstvost a při špatném skladování, doslova vadnou před očima. Hledala jsem tedy způsob, jak ředkvičky co nejlépe skladovat, aby co nejdéle vydržely čerstvé. Doporučených způsobů jsem našla několik a tak jsem se rozhodla pro experiment, abych zjistila, který funguje nejlépe. Dopředu jsem vyloučila skladování ředkviček ponořených ve vodě. Mám vyzkoušeno, že sice vydrží čerstvé, ale uvnitř jsou vodnaté.

V pondělí jsem u svého farmáře nakoupila několik svazků právě vytržených ředkviček a druhý den je uložila je na čtyři různé způsoby do ledničky. Jako kontrolní vzorek jsem si ponechala 3 ředkvičky ve svazku. Ty jsem skladovala běžně v lednici, v šuplíku na zeleninu, tak jak jsem to dělala donedávna. Po týdnu jsem ředkvičky zkontrolovala, porovnala jejich čerstvost a vyhodnotila nejlepší způsob uskladnění, jak z hlediska čerstvosti, tak z hlediska praktičnosti.

Pět způsobů, jak skladovat ředkvičky v ledničce

  • v misce s trochou vody s kořínky a bez listů
  • v misce s trochou vody s kořínky a s listy
  • ve sklenice s vlhkým ubrouskem bez kořínků a listů
  • ve sklenici vzhůru nohama s namočenými listy a s kořínky nahoře
  • volně v šuplíku v lednici s kořínky a listy

V misce s trochou vody s kořínky a bez listů

Ředkvičky jsem opláchla a ořezala jsem jim vrchní listy, kořínky ponechala. Do misky jsem dala trochu vody a do té ponořila kořínky ředkviček.

2.den – ředkvičky vypadají čerstvě

8.den – ředkvičky vypadají stejně jako na začátku, zůstaly svěží a neoschly

Hodnocení: Tento způsob skladování se osvědčil, je celkem praktický, neskladujeme zbytečně listy a ředkvičky zůstaly krásně křehké a svěží.

 

V misce s trochou vody s kořínky a s listy

Ředkvičky jsem opláchla i s listy a kořínky, do misky jsem dala trochu vody a kořínky ponořila do vody.

2.den – ředkvičky vypadají čerstvě, listy trochu zavadly

8.den – ředkvičky vypadají stejně jako na začátku, listy zežloutly

Hodnocení: Ředkvičky zůstaly svěží, po odřezání listů vypadaly čerstvě. Vyčnívající listy z misky mi v ledničce překážely a byl z nich i nepořádek.

 

Ve sklenice s vlhkým ubrouskem bez kořínků a listů

Ředkvičky jsem opláchla, ořezala vrchní listy i kořínky. Do sklenice jsem vložila vlhký ubrousek a proložila ho ředkvičkami. 

2.den – ředkvičky vypadají čerstvě

7.den – ředkvičky vypadají stejně jako na začátku, zůstaly svěží a křupavé

Hodnocení: Tento způsob uskladnění mě hodně oslovil, ředkvičky jsou připraveny k okamžité konzumaci, jsou v uzavřené lahvi a zaberou nejméně místa. Navíc zůstaly krásně čerstvé a křupavé.

 

Ve sklenici vzhůru nohama s namočenými listy a kořínky nahoře

Ředkvičky jsem opláchla. Do sklenice jsem dala trochu vody a do ní namočila zelené listy ředkviček. Kořínky jsem ponechala, ty trčely vzhůru. 

2.den – ředkvičky vypadají čerstvě, listy trochu zežloutly

7.den – ředkvičky vypadají stejně jako na začátku, listy jsou žluté, což ničemu nevadí

Hodnocení: Byl to pro mě nejpodivnější způsob skladování, ale ráda jsem ho zařadila do svého experimentu. Překvapilo mě, jak ředkvičky zůstaly čerstvé a křupavé. Listy v obrácené poloze nedělaly nepořádek.

 

V šuplíku volně s kořínky a listy

Ředkvičky jsem pouze opláchla a dala do spodního šuplíku v ledničce k ostatní zelenině.

2.den – ředkvičky trochu oschly a listy zežloutly

7.den – ředkvičky jsou svraštělé, listy oschlé a žluté

Hodnocení: Nejméně vhodný způsob skladování, ředkvičky brzy seschly, ztratily barvu, byly gumové a svraštělé. Oschlé listy opadávaly.

 

 

Jaký způsob skladování je nejlepší?

Všechny čtyři různé způsoby skladování se co se týče čerstvosti ředkviček, se osvědčily. Kromě skladování celého svazku v šuplíku v lednici, ten dopadl nejhůř a navíc není ani praktický.

Úplně nejlépe co se týče vzhledu vypadaly ředkvičky ve sklenici s vlhkým ubrouskem a ředkvičky ve sklenici vzhůru nohama s namočenými listy. U sklenice bylo velmi praktické, že byly ředkvičky připravené ke konzumaci, takže za mě jednoznačně vedou.

Velmi dobře dopadly ředkvičky s kořínky v trošce vody a ředkvičky skladované na stejný způsob i s listy. Oba způsoby byly ve výsledku dobré, jen ten s listy méně praktický.

Nejhůře dopadly ředkvičky ve svazku skladované v lednici.

Je tedy jedno, který z osvědčených způsobů nakonec zvolíte vy, důležité je ředkvičkám zachovat alespoň trochu vody nebo vlhkost z ubrousku. A jestli máte ještě jiný, vyzkoušený způsob skladování ředkviček, napište nám ho prosím do komentářů.

Top řebříček skladování ředkviček

  1. ředkvičky ve sklenici s vlhkým ubrouskem
  2. ředkvičky vzhůru nohama s listy v misce s vodou
  3. ředkvičky bez listů, ale s kořínky v misce s vodou
  4. ředkvičky s listy a kořínky v misce s vodou
  5. ředkvičky ve svazku v šuplíku ledničky

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...
  1. Super článek, díky za tipy i ostatním. Já jsem ve vlhké utěrce vždy skladovala medvědí česnek a mrkev. Úplně jsem na to zapomněla! A že tak můžu skladovat i ředkvičky a bylinky, no paráda!

  2. Děkuju za pokusničení, bylo to zábavný i poučný!
    Taky volím očištěný ředkvičky do skleničky, jak nejsou připravený přímo k jídlu, tak je rodina nejí.

  3. Úžasný! Taková drobnost a jak neuvěřitelná úleva! Nikdy mě lepší varianta, než skladování komplet s vadnoucím listím nenapadlo. Manžel si navíc xkrát ředkvičky nedal, protože by je musel čistit. Takhle jsou ve sklenici připraveny. Moc dík!

    • Ten pokus stál za to, sama jsem roky tápala, zda ve vodě, v šuplíku nebo kdovíjak a teď už mám jasno, za mě sklenice s vlhkým ubrouskem :-) a když budu mega líná, tak do sklence vzhůru nohama listy do vody, výsledek byl prakticky stejný :-).

    • Ja to takhle delam i s bylinkami. Kazdy svazecek bylinek zabalim do papirove uterky navlhcene vodou a sup s tim do lednice. Naucili me to, kdyz jsem kdysi brigadne pracovala v kuchyni v restauraci. Skladovali tam takhle vse zelene s listy a natemi a obvykle vse vydrzelo i tyden cerstve. Muselo se jen kontrolovat, jestli jsou navlhcene uterky stale vlhke.. pripadne bylo fajn znovu prebalit a navlhcit. A take by ty zabalene navlhcene „balicky“ nemely sedet v nejake hlubsi misce nejak moc navrstvene na sobe, nejlepe na plochem odkrytem tacku a vedle sebe, aby to aspon trosku dychalo.

        • Ne ne, Helenko, zadny igelit, jen obalit navlhcenou papirovou uterkou.. Tak snad Vam to bude taky fungovat, ja to takhle delam uz dlouho a jsem za to stastna, ze jsem to od profesionalu odkoukala :D Ja to nejvic vyuzivam na posypky.. petrzelku, pazitku.. ale i na bylinky vseho druhu.. nejvic asi tymian, koriandr, kopr, bazalku.. Ale balim takhle i spenatove listy nebo listy mangoldu.. Zkratka vse zelene :) (ja zas dnes koupila redkvicky, tak uz se taky tesim, az to vyzkousim! :) )

          • Děkuji, já byla zvyklá vše ještě do igelitu, aby z toho nepadal nepořádek :-). Právě testuji jak nejlépe uskladnit kopr. Jen v utěrce už ho mám také :-).

    • Ale redkvicky jsem takhle jeste nezkousela, rozhodne vyzkousim s ubrouskem ve sklenicce, moc diky za radu! :)

  4. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak obiloviny pomáhají v boji proti rakovině tlustého střeva
Další článekKrémová květáková polévka se špenátem