Domů > Nepřehlédněte

Jak nejlépe skladovat ředkvičky

Jak skladujete ředkvičky? Hodíte svazek do ledničky i s listy nebo ho dáváte do vody s kořínky ale bez listů? Existuje spousty způsobů a já jsem pro vás otestovala všechny, abych zjistila, který vám zaručí udržet ředkvičky co nejdéle čerstvé.

 

Ředkvičky patří mezi jarní zeleninu a v tomto období jsou chuťově nejlepší. Bohužel ale velmi rychle ztrácí svoji čerstvost a při špatném skladování, doslova vadnou před očima. Hledala jsem tedy způsob, jak ředkvičky co nejlépe skladovat, aby co nejdéle vydržely čerstvé. Doporučených způsobů jsem našla několik a tak jsem se rozhodla pro experiment, abych zjistila, který funguje nejlépe. Dopředu jsem vyloučila skladování ředkviček ponořených ve vodě. Mám vyzkoušeno, že sice vydrží čerstvé, ale uvnitř jsou vodnaté.

V pondělí jsem u svého farmáře nakoupila několik svazků právě vytržených ředkviček a druhý den je uložila je na čtyři různé způsoby do ledničky. Jako kontrolní vzorek jsem si ponechala 3 ředkvičky ve svazku. Ty jsem skladovala běžně v lednici, v šuplíku na zeleninu, tak jak jsem to dělala donedávna. Po týdnu jsem ředkvičky zkontrolovala, porovnala jejich čerstvost a vyhodnotila nejlepší způsob uskladnění, jak z hlediska čerstvosti, tak z hlediska praktičnosti.

Pět způsobů, jak skladovat ředkvičky v ledničce

  • v misce s trochou vody s kořínky a bez listů
  • v misce s trochou vody s kořínky a s listy
  • ve sklenice s vlhkým ubrouskem bez kořínků a listů
  • ve sklenici vzhůru nohama s namočenými listy a s kořínky nahoře
  • volně v šuplíku v lednici s kořínky a listy

V misce s trochou vody s kořínky a bez listů

Ředkvičky jsem opláchla a ořezala jsem jim vrchní listy, kořínky ponechala. Do misky jsem dala trochu vody a do té ponořila kořínky ředkviček.

2.den – ředkvičky vypadají čerstvě

8.den – ředkvičky vypadají stejně jako na začátku, zůstaly svěží a neoschly

Hodnocení: Tento způsob skladování se osvědčil, je celkem praktický, neskladujeme zbytečně listy a ředkvičky zůstaly krásně křehké a svěží.

 

V misce s trochou vody s kořínky a s listy

Ředkvičky jsem opláchla i s listy a kořínky, do misky jsem dala trochu vody a kořínky ponořila do vody.

2.den – ředkvičky vypadají čerstvě, listy trochu zavadly

8.den – ředkvičky vypadají stejně jako na začátku, listy zežloutly

Hodnocení: Ředkvičky zůstaly svěží, po odřezání listů vypadaly čerstvě. Vyčnívající listy z misky mi v ledničce překážely a byl z nich i nepořádek.

 

Ve sklenice s vlhkým ubrouskem bez kořínků a listů

Ředkvičky jsem opláchla, ořezala vrchní listy i kořínky. Do sklenice jsem vložila vlhký ubrousek a proložila ho ředkvičkami. 

2.den – ředkvičky vypadají čerstvě

7.den – ředkvičky vypadají stejně jako na začátku, zůstaly svěží a křupavé

Hodnocení: Tento způsob uskladnění mě hodně oslovil, ředkvičky jsou připraveny k okamžité konzumaci, jsou v uzavřené lahvi a zaberou nejméně místa. Navíc zůstaly krásně čerstvé a křupavé.

 

Ve sklenici vzhůru nohama s namočenými listy a kořínky nahoře

Ředkvičky jsem opláchla. Do sklenice jsem dala trochu vody a do ní namočila zelené listy ředkviček. Kořínky jsem ponechala, ty trčely vzhůru. 

2.den – ředkvičky vypadají čerstvě, listy trochu zežloutly

7.den – ředkvičky vypadají stejně jako na začátku, listy jsou žluté, což ničemu nevadí

Hodnocení: Byl to pro mě nejpodivnější způsob skladování, ale ráda jsem ho zařadila do svého experimentu. Překvapilo mě, jak ředkvičky zůstaly čerstvé a křupavé. Listy v obrácené poloze nedělaly nepořádek.

 

V šuplíku volně s kořínky a listy

Ředkvičky jsem pouze opláchla a dala do spodního šuplíku v ledničce k ostatní zelenině.

2.den – ředkvičky trochu oschly a listy zežloutly

7.den – ředkvičky jsou svraštělé, listy oschlé a žluté

Hodnocení: Nejméně vhodný způsob skladování, ředkvičky brzy seschly, ztratily barvu, byly gumové a svraštělé. Oschlé listy opadávaly.

 

 

Jaký způsob skladování je nejlepší?

Všechny čtyři různé způsoby skladování se co se týče čerstvosti ředkviček, se osvědčily. Kromě skladování celého svazku v šuplíku v lednici, ten dopadl nejhůř a navíc není ani praktický.

Úplně nejlépe co se týče vzhledu vypadaly ředkvičky ve sklenici s vlhkým ubrouskem a ředkvičky ve sklenici vzhůru nohama s namočenými listy. U sklenice bylo velmi praktické, že byly ředkvičky připravené ke konzumaci, takže za mě jednoznačně vedou.

Velmi dobře dopadly ředkvičky s kořínky v trošce vody a ředkvičky skladované na stejný způsob i s listy. Oba způsoby byly ve výsledku dobré, jen ten s listy méně praktický.

Nejhůře dopadly ředkvičky ve svazku skladované v lednici.

Je tedy jedno, který z osvědčených způsobů nakonec zvolíte vy, důležité je ředkvičkám zachovat alespoň trochu vody nebo vlhkost z ubrousku. A jestli máte ještě jiný, vyzkoušený způsob skladování ředkviček, napište nám ho prosím do komentářů.

Top řebříček skladování ředkviček

  1. ředkvičky ve sklenici s vlhkým ubrouskem
  2. ředkvičky vzhůru nohama s listy v misce s vodou
  3. ředkvičky bez listů, ale s kořínky v misce s vodou
  4. ředkvičky s listy a kořínky v misce s vodou
  5. ředkvičky ve svazku v šuplíku ledničky

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Veronika
13. 6. 2017

Super článek, díky za tipy i ostatním. Já jsem ve vlhké utěrce vždy skladovala medvědí česnek a mrkev. Úplně jsem na to zapomněla! A že tak můžu skladovat i ředkvičky a bylinky, no paráda!

Děkuju za pokusničení, bylo to zábavný i poučný!
Taky volím očištěný ředkvičky do skleničky, jak nejsou připravený přímo k jídlu, tak je rodina nejí.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

klub
27
19

Luxusní čokoládové truffles – hotové do 5 minut

Ultra rychlé a hříšně dobré čokoládové truffles, které je hotové během chvilky. Vhodné nejen jako vánoční cukroví, ale také jako bonboniéra nebo zdravé sla...