Domů > Zdravé recepty > Mléčné alternativy

Jak udělat máslo z para oříšků

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Chuťově velmi zajímavé, smetanové, tekuté a jemné máslo z para oříšků během pár minut doma za zlomek ceny. Para oříšky jsou skvělým přírodním zdrojem selenu pro naši imunitu, štítnou žlázu, vlasy i nehty.

Ingredience
  • 2 hrnky para ořechů (cca 300 g) nebo kombinace (např. 150 g para a 150 g mandlí)
  • případně 1/2 lžičky soli

Janina je maminka dvou úžasných dcer a aniž by o to stála, musela najednou řešit celiakii u té mladší.

Jak připravit máslo z para oříšků

  1. V Nutramilku: para ořechy nasypeme do přístroje, stiskneme tlačítko “butter” a nastavíme na 16 minut. Zmáčkneme start. Jakmile je máslo hotové, přidáme případně ještě sůl a zamixujeme ještě 1-2 minuty pro krémovitější konzistenci.
  2. Ve Vitamixu (blender): para ořechy nasypeme do blenderu a mixujeme. Během mixování děláme pauzy, aby se blender nepřehřál a pomáháme si šťouchadlem. Nejdříve se ořechy nasekají na hrubé kousky, poté na jemný prášek, dále vzniknou vlhčí hrudky (můžeme přidat olej) a nakonec hustá pasta a naposledy začne hmota řídnout a vznikne jemné máslo. Přidáme případně ještě sůl a v mixéru promícháme.

Praktické

  • Nutramilk je speciální přístroj na výrobu ořechových másel a mlék (Klubáci i registrovaní ho mají se skvělou slevou). Do 5 minut vyrobí z jakýchkoliv oříšků krémové máslo.
  • Pro krémovitější konzistenceí a výraznější chuť je vhodné ořechy opražit na pánvi nebo v troubě (na 180°C 8-10 minut – je třeba kontrolovat v průběhu, abychom je nespálili).
  • Pokud děláme máslo v blenderu, je vhodné přidat i lžíci oleje, aby bylo máslo hezky krémové a dobře se mixovalo. Doporučujeme mandlový nebo kokosový.
  • Máslo uchováváme ve skleničce nejlépe v lednici. Spotřebujeme ideálně do měsíce.
  • Arašídové máslo se hodí k dochucení kaší, dezertů, hlavních jídel, zeleniny, obilovin, krémů, cukroví, jen tak na pečivo, palačinky, buchty, vánočku aj.

Obměna

  • Stejně můžeme udělat i máslo z jiných ořechů a semínek.
  • Ořechy můžete i kombinovat. Například para a mandle/kešu/kokos atp. Poměry jednotlivých ořechů závisí na vašich preferencích. Postupujte dle postupu výše, jen dejte společně do přístroje oba druhy ořechů (můžete je předem opražit).
  • Přimíchejte 2 hrsti nasekaných pražených para oříšků a vznikne křupavé “crunchy” máslo.
  • Pokud chcete používat toto máslo nasladko, vynechte sůl a přidejte 2-3 lžíce sladidla dle chuti (obilný sirup, slad, javorový sirup).
  • Z tohoto másla můžete vyrobit i nutellu – přidejte sladidlo a kakao.

Děti

  • Ořechová másla jsou vhodná pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Docela bych ochutnala.

Jen pozor, para ořechy jsou ve větším množství silně toxický kvůli selenu, smí se jíst jen asi 1-2 ořechy denně!

Ukázat další komentáře