Ingredience

ZÁKLADNÍ KVAS

  • 2 lžíce žitného kvásku
  • 150g žitné chlebové mouky
  • 150g vody

ZÁPARA

  • 50g semínek- dýňové+slunečnicové (libovolné)
  • špetka soli

FINÁLNÍ TĚSTO

  • základní kvas
  • 200g nastrouhané červené řepy(syrové, nebo vařené)
  • 200g špaldové mouky
  • 200g pšeničné chlebové mouky
  • asi 150g vody
  • 15g soli

Postup

  1. Z lednice vyndáme kvásek. Do mísy dáme 2lžíce tohoto kvásku, 150g žitné chlebové mouky a 150g odražené vody. Zamícháme, mísu se základním kvasem přikryjeme igelitem, nebo strčíme do igelitové tašky. Necháme 12h. kvasit v pokojové teplotě.
  2. Zároveň se zákl. kvasem si připravíme záparu z libovolných semínek. Můžeme dát semínek více, třeba 100g. Omytá semínka dáme do misky, přidáme špetku soli a zalijeme horkou vodou z konvice, ale jen tolik, aby zakryla semínka.
  3. Misku dáme do igelitu a necháme 12h.stát v pokojové teplotě.
  4. Po 12ti h. do mísy s rozkvasem přidáme záparu se semínky a přidáme všechny suroviny na finální těsto.Začínáme vodou, pak řepa a zbytek.
  5. Zamícháme, podle potřeby můžeme přidat vodu a a vypracujeme těsto.
  6. Mísu s tímto těstem znovu dáme do igelitu a necháme v pokojové teplotě 2h. kynout.
  7. Po dvou hodinách těsto dáme na pomoučený vál.
  8. Na vál nasypeme vrstvičku chlebové, nebo špaldové mouky a asi tak třikrát ho nabalíčkujeme- pomoci stěrky, nebo vařečky, kterou jsme zadělávali. Z jedné strany přehýbáme těsto i trochou mouky doprostřed, pak z druhé strany a několikrát z každé strany, jako když děláme šátečky. Zdá se to složité, ale nic to není.
  9. Dále, když už těsto nelepí, zpracujeme ho rukama v požadovaný tvar. Já peču kulatý.
  10. Těsto vložíme do pedigové ošatky vytřené kukuřičným škrobem.
  11. Opět dáme těsto v ošatce do igelitu a necháme 2hod. kynout v pokojové teplotě.
  12. Po 2h. rozpálíme troubu na maximum, 250stupňů. Když zapínáme troubu, strčíme do ní dva plechy. Jeden, klidně nějaký starý, až na nejspodnější drážky a druhý- nízký doprostřed, nebo tam, kde jsme zvyklý péct koláče. Plechy se rozpálí zároveň s troubou.
  13. Připravíme si pečící papír, ostrý nůž a vodu s mašlovačkou na potření chleba a prkénko, na které budeme chléb vyklápět.
  14. Ještě si dáme vařit do konvice asi hrnek vody.
  15. Když je trouba rozpálená, dáme na prkénko pečící papír a chléb na něj opatrně vyklopíme.
  16. Rychle ostrým nožem uděláme nahoře přes chléb dva řezy do tvaru kříže a potřeme vodou.
  17. Otevřeme troubu a z prkénka nám sjede chléb s papírem na rozpálený plech.
  18. Do spodního hlubokého plechu nalijeme hrnek horké vody a rychle troubu zavřeme. V troubě se udělá pára.
  19. Pečeme na 250 st. 10 minut. Po 10ti minutách vytáhneme spodní plech s vodou, nebo bez ní, možná se vypaří. Stáhneme teplotu na 190 stup. a pečeme asi 30 min., dle požadované barvy kůrky, klidně i déle. Chléb necháme vychladnout na mřížce.
  20. Pak už se můžeme radovat a pochutnávat si na domácím kváskovém chlebíčku, který vám krásně provoní kuchyň.

Praktické

  • Zdá se to být složité, ale není, jen poprvé.
  • Takhle peču všechny chleby, nejen řepový, postup je stejný.
  • Pedigová ošatka se dá objednat na internetu, já mám místo prkénka lopatu na sázení chleba. Vypadá jako prkénko,jen má seříznutou hranu, takže chléb po ní hezky sjede na plech.

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Ahoj Evi, dovézt by mě manžel mohl, ale noha bolí, stalo se mi to před týdnem. Také bych tam musela v teplákách:), do ničeho jiného se nedostanu.
    Měj se hezky:)

    • Já proti teplákám nic nemám. Trávím v nich 99% času a před cestou do Boleslavi je shodím a budu hledat něco slušnějšího na sebe 🙂

  2. Ahoj Evi,
    těšila jsem se na setkání v MB a právě jsem ti chtěla upéct mrkvový kváskový chléb s merlíkem a přinést ti ho tam. Bylo to v plánu, ale co čert nechtěl, zlomila jsem si nohu v kotníku. Tak mám na 5týdnů vystaráno.
    Asi mám křehké kosti, musím se na ně zaměřit.
    Menopauza mi dává zabrat ve všech směrech. Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve třiceti. No, aspoň mám imunitu jak hrom a žádná viróza mě nepoloží už 3roky nevím, co je chřipka , díky JJ 🙂
    Hezký den

    • Jejda, Evi a nemůže tě někdo dovézt? To mě moc mrzí, že máš úraz a sádru, to je pěkná otrava. Výživa kostí souvisí s ledvinami, tak si je hlídej, ať máš silné kosti. Já si taky říkám, že jsem měla začít dřív…ale nebyly jsme asi připravené. A pořád lepší později než vůbec, že 🙂 Tak se dobře zahoj! A díky za zprávičku o těch virózách, to je pecka a můžu to potvrdit.

  3. Milá dagbri,
    to mě moc mrzí, že se chléb nepovedl, škoda času a surovin.
    Neúspěch mohla zavinit opravdu další žitná přidaná mouka. Ta už je v kvasu a tam se chová jinak, je prokvašená a připravená na kynutí.
    Žitná má méně lepku, proto i déle kyne a hůře se tvaruje chléb.
    Celožitný chléb se peče spíš ve formě.
    Místo špaldové jste spíš mohla dát jen pšeničnou chlebovou, nebo jen pšeničnou, ta se k žitné má dávat:) Možná i kombinace žitné + řepa nebylo ideální, nevím. Já jsem se také bála, že chleba bude sladký a cítit řepou, ale byli jsme s manželem mile překvapeni. Možná malinko nasládlý byl, asi jako mrkvový, nebo dýňový, byl vláčný a dobrý.
    Možná byl ten váš málo nakynutý, díky té mouce, nebo to mohlo být kváskem.
    Kváskový chléb je tak trochu alchymie. Hodně také záleží na kvásku, platí čím starší, tím lepší. O kvásek je potřeba se starat, alespoň jednou týdně ho nakrmit, ale to jistě víte:) Já to dělám tak, že vyndám skleničku s kváskem z lednice, 2 lžíce odeberu do mísy, v které budu dělat rozkvas a ve skleničce mi zůstane jen trocha na stěnách. Skleničku si dám na linku, abych si do ní nezapomněla odebrat 2 lžíce z čerstvého rozkvasu, který mi kvasil 12h v pokojové teplotě. To, co zůstane ve skleničce vyškrábu a buď přidám do polévky, nebo na kompost. Starý kvas se nemá míchat s novým. To jsem kdysi dělala a chleba nikdy nebyl správný, nedařil se mi.
    Už pár let zkouším péct kváskové chleby, pekla jsem je ve formách, koupila kvůli chlebu pekárnu, ale pořád to nebylo ono.
    Až teď, posledního půl roku se mi daří péct dobré a pěkné chleby kynuté v ošatce a pečené bez formy.
    Dagbri, jestli už pečete chleby a chcete se ještě něco přiučit, kupte si krásnou knihu od Gabriely Hradecké – “Domácí kváskové pečení”, kde je všechno moc hezky vysvětleno s postupy a výbornými recepty na vyzkoušené chleby.
    Z té knihy je i tento řepový. Díky ní se mi teď daří chleby a vím, kde jsem dělala chyby.
    Vyzkoušela jsem skoro všechny její recepty a teď začínám experimentovat. Baví mě to a daří se, hlavně díky dobrému kvasu a postupu.
    Vydala také knihu na bezlepkové kváskové chleby.

    Mějte se moc hezky a ať se daří 🙂
    Eva

  4. Mně se nepovadl – uprostřed bylo těsto syrové (přijde do polévky) ale asi to bude tím, že jsem použla místo části špaldové mouky žitnou, které je hutnější. Řepou je chlebík nasládlý, oož nejelo dětem, akže premiéra s dernierou v jednom.

    • Já tedy oceňuji, že umíte využít i ten nedopečený zbytek 😉 Možná kdyby se jim to namazalo slanou pomazánkou, že by to snědli. Nebo naopak marmeládou jako dezert?

      • MOžná, kdybych to potřela kečupem a obložila kolečkem salámu a plátkem sýra – tudíž by to byla taková minipizza + trochu rozpéct, tak to by myslím snědli 🙂

  5. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekkváskový kmínový chléb
Další článekAjky kváskové šátečky a povidlové hřebeny, můj kváskový žitno- pšeničný chléb