Smíchat uvařené a vystydlé jáhly s trochou kukuřičné a pohankové mouky (bylo by lepší dát pšeničnou mouku, lépe fermentuje a způsobí přirozenou sladkou chuť placiček, ale já jsem chtěla bezlepkové) a soli. Rozemlít lněné semínko a zalít ho troškou vody, nechat pustit sliz (nahradí vajíčko). K jáhlám vmíchat lněné semínko se slizem a celé zpracovat v těsto. Nechat na sluníčku 4 hodiny fermentovat. Pak přisypat skořici (doporučuji dát trošku víc, krásně po ní voní a chutnají / můžete dát klidně i perníkové koření). Rukou vždy uplácat teňoučkou placičku, kterou dát smažit na olejem vytřenou pánev. Placičky se nelepí a jdou krásně smažit i obracet. Poté obrátit a smažit na druhé straně dozlatova. Nejlepší jsou namazané marmeládou bez cukru nebo povidly (nebo třeba i mandlovým / oříškovým máslem či sladem).
Určitě by tyto placičky šly udělat i naslano s pomazánkou. Napadá mě, že by se do nich mohla nastrouhat nějaká zelenina – například nastrouhaná mrkev, dýně, napařená brokolice, květák atp. Nebo do těsta ještě zamíchat dýňová a slunečnicová semínka, luštěnina, cokoliv. Také by šly udělat určitě i na způsob bramboráků – majoránka, česnek, nastrouhaná cuketa/kedlábek atd. Zkuste a podělte se o svou verzi! :-)
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
výborná sladká pochoutka, já jsem jen smíchala jáhly s poh.moukou, skořici, usmažila, potřela datlovým sirupem a má chuť na slaké byla dokonale ukojena. Do příště koupím amasaké, abych byla makrobioticky korektní :-P
Delali jsme je na cestu na dovolenou a moc se povedly. S marmoškou opravdu výtečná svacinka :-)