Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Adzuki placky

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Máte zbytek fazolí a rýže? Pak není nic jednoduššího, než je zkombinovat do těchto skvělých placek. Praktická a rychlá svačinka s sebou.

Ingredience
  • 2 hrnky uvařených adzuki fazolí
  • 2 hrnky uvařené jasmínové rýže (popřípadě jiná obilovina)
  • 2 mrkve
  • cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku kukuřičné krupice
  • vývar
  • sojová omáčka
  • majoránka
  • sůl

V tomto rozhovoru bez servítků Eva vyzpovídala Moniku Hodásovou – trápily jí velké zdravotní potíže, špatné trá...

Jak vytvořit placky z fazolí adzuki

  1. Troubu si předehřejeme na 180°C a vetší plech vyložíme pečícím papírem.
  2. Mrkve nastrouháme a cibuli nakrájíme na jemno.
  3. Cibuli osolíme a osmahneme na trošce oleje dosklovata, přidáme mrkev, prolisovaný česnek, zasypeme majoránkou a ještě chvíli smažíme.
  4. Podlijeme trochou vývaru a dusíme do měkka.
  5. Ve větší míse si smícháme uvařenou rýži, adzuki fazole a směs cibule a mrkve.
  6. Zakápneme trochou sojové omáčky a rukama pořádně promícháme. Uvařené fazole by se měly rozpadnout a vytvořit spolu s rýží lepivou směs.
  7. Směs zahustíme kukuřičnou krupicí.
  8. Vložíme ji do pekáče, rozprostřeme do tenké vrstvy a potřeme trochou oleje.
  9. Pečeme cca 20-30 minut, dokud nejsou okraje zlaté.

Praktické

  • Místo placky se dají udělat i karbanátky. Ty tvoříme vlhkýma rukama, naskládáme na plech, potřeme olejem a pečeme.

Obměna

  • Místo adzuki se dá použít i jiná luštěnina. Výborné jsou placky čočkové, hrachové, ale i cizrnové. U větších a tvrdších luštěnin jako je cizrna je však nutné (před tím než dáte kukuřičnou krupici) směs rozmixovat, aby se vytvořila lepivá směs.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už dítě běžně jí luštěniny. Šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
20. 9. 2023

Vynikající! Podle receptu, přidala jsem jen trochu čerstvýho tymiánu. Ráda bych zkusila i studenou, ale nepovedlo se – snědla jsem k obědu ( s pečeným lilkem v glazuře ) všechno, fakt dobrota😋

Mila Beata
25. 5. 2023

Mnaaaam ♥️

Ukázat další komentáře