Máte zbytek fazolí a rýže? Pak není nic jednoduššího, než je zkombinovat do těchto skvělých placek. Praktická a rychlá svačinka s sebou.
Ingredience

- 2 hrnky uvařených adzuki fazolí
- 2 hrnky uvařené jasmínové rýže (popřípadě jiná obilovina)
- 2 mrkve
- cibule
- 3 stroužky česneku
- 1/2 hrnku kukuřičné krupice
- vývar
- sojová omáčka
- majoránka
- sůl
Jak vytvořit placky z fazolí adzuki
- Troubu si předehřejeme na 180°C a vetší plech vyložíme pečícím papírem.
- Mrkve nastrouháme a cibuli nakrájíme na jemno.
- Cibuli osolíme a osmahneme na trošce oleje dosklovata, přidáme mrkev, prolisovaný česnek, zasypeme majoránkou a ještě chvíli smažíme.
- Podlijeme trochou vývaru a dusíme do měkka.
- Ve větší míse si smícháme uvařenou rýži, adzuki fazole a směs cibule a mrkve.
- Zakápneme trochou sojové omáčky a rukama pořádně promícháme. Uvařené fazole by se měly rozpadnout a vytvořit spolu s rýží lepivou směs.
- Směs zahustíme kukuřičnou krupicí.
- Vložíme ji do pekáče, rozprostřeme do tenké vrstvy a potřeme trochou oleje.
- Pečeme cca 20-30 minut, dokud nejsou okraje zlaté.
Praktické
- Místo placky se dají udělat i karbanátky. Ty tvoříme vlhkýma rukama, naskládáme na plech, potřeme olejem a pečeme.
Obměna
- Místo adzuki se dá použít i jiná luštěnina. Výborné jsou placky čočkové, hrachové, ale i cizrnové. U větších a tvrdších luštěnin jako je cizrna je však nutné (před tím než dáte kukuřičnou krupici) směs rozmixovat, aby se vytvořila lepivá směs.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už dítě běžně jí luštěniny. Šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.
My jsme dnes vyzkoušeli verzi z cizrny a jahel, upečeno v remosce, k tomu koprová omáčka z cukety. Výborné!
Remoska je super pomocník 👍
Tak dnešní verze placek s bulgurem, čočkou, restovanou cibulí a mrkví. Výborné!! Došlo i na uznání od masožravce. Ten česnek a majoránka tomu dává říz. Jak jsem mixovala bulgur s trochou vody, bylo to nakonec děsně tekuté, takže došlo na dost zahušťování (mix kuku krupice a pohankové mouky).Na výsledky ale nic nezměnilo.
To je prima, že mu taky chutnalo 👍
Ahoj Jindro,
dnes jsem vyzkoušela i s koprovou a pochutnala jsem si. Místo adzuki jsem dala mungo fazolky, ty jsem měla uvařené a bylo to také výborné, jen krupici bych příště namočila pár hodin předem, křoupala mi tam zrníčka.
Jinak :):):) takový bramboráček:)
Tak to asi mame jinou krupici :) pokud by smes drzela pohromade, zkusila bych ji dat mene.. nebo s kukuricnou moukou to take funguje :)