Domů > Zdravé recepty

České olivy z dřínků

Uvařeno

Dřínky jsou báječné lokální ovoce, které právě dozrává. Část skliďte dřív, než spadne na zem a naložte si ho. Naložené dřínky nám chutnají víc než olivy. Mají opravdu vysoký obsah vitaminu C, obsahují organické kyseliny, pektiny a minerální látky, zejména fosfor a draslík.

Ingredience
  • voda
  • mořská/himalájská sůl
  • dřínky
  • olej (za studena lisovaný)
  • česnek
  • bylinky (oregáno, tymián, rozmarýn)

Můj přítel začínal na váze 115 kg. Ve 25 letech mu vzali žlučník. Měl špatnou životosprávu, neuběhl ani 5 minut a ze ...

Jak připravit dřínkové olivy

💡TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

1.krok

  1. Sklízíme dřínky dříve než jsou úplně zralé, měkké a sami padají. Chceme pevné plody, které otrháme z dřínu ještě ne zcela zralé. Ani zelené dřínky nevadí. Otrháme stopky a dřínky opláchneme vodou.

2. krok

  1. Svaříme vodu se solí podle toho, kolik máme ovoce. Na 1 litr vody dáváme 250 g soli. Přivedeme k varu, necháme sůl rozpustit a necháme vychladnout.
  2. Dřínky dáme do sklenic a zalijeme vychladným nálevem. Zavřeme sklenici a necháme stát na lince při pokojové teplotě týden až dva.
  3. Když dřínky klesnou ke dnu, jsou připravené na naložení.

3. krok

  1. Dřínky scedíme, necháme okapat na sítu. (Nálev můžeme použít pro naložení další zeleniny nebo jako zálivku na salát, pokud ho nechceme vylít.).
  2. Nasekáme česnek na stroužky a bylinky na jemno.
  3. Pak vše vrstvíme do vymytých sklenic – dáme vrstvu česneku a bylinek, na ní vrstvu dřínků, vrstvu česneku a bylinek a opět vrstvu dřínků, až je sklenice plná.
  4. Naplněnou sklenici zalijeme až po okraj panenským olejem a uchováme v chladné spíži nebo ve sklepě.
  5. Dřínky necháme řádně odležet alespoň měsíc než je dáme na talíř.

Praktické

  • Na sklízení je dobré použít rukavice (stačí tenké latexové) a vzít si dlouhý rukáv, jinak budete mít podrážděné ruce od neviditelných chloupků.
  • Je potřeba mít kvalitní sůl, ne běžnou kamennou z obchodu. A stejně tak kvalitní za studena lisovaný olej – olivový, sezamový nebo slunečnicový podle vašich chuťových preferencí. Mají-li dříny připomínat olivy, hodí se nejvíce olivový.
  • Přezrálé dřínky se rozblemcnou, sice se dají naložit, ale není to úplně ono.
  • Na naložení beru jednu velkou sklenici o objemu 3-5 litrů podle množství ovoce, aby mi nepřekážela na lince.
  • Na naložení do oleje a bylin pak beru naopak menší skleničky, abychom vždy mohli spotřebovat tu aktuálně načatou nebo ji mít v lednici.
  • Pokud vám dříny neklesají, byly možná trochu zralejší, ale to nevadí, po dvou týdnech je určitě už můžete naložit, i kdyby na dno neklesly.
  • Dříny mohou zůstat naložené v oleji klidně rok nebo dva, vůbec jim to neuškodí.
  • Načaté v lednici se nezkazí, pokud jsou pořád dříny pod vrstvou oleje.
  • Olej a bylinky po snězení dřínků nevyhazuji, používám do omáček a zálivek na salát – rozmixuji, protože kousky bylinek jsou tuhé.
  • Můžete buď bylinky nasekat jako my nebo je můžete dát do skleniček jako větvičky, které pak po otevření vyjmete a zůstane vám olej bez “klacíků”.
  • Pokud chcete luxusní verzi, můžete si dřínky předem vypeckovat. Ale je to spousta práce navíc, takže my to neděláme a preferujeme tento jednoduchý postup.

Obměna

  •  Bylinky můžete použít libovolné – hodí se i libeček, estragon, lichořeřišnice, šalvěj, bazalka nebo divoká zelenina jako je bršlice, popenec, řebříček apod.

Děti

  • Dřínky dáváme dětem až v momentě, kdy umí vyplivnout pecku. Kvůli oleji a soli ne dříve než v 1,5 roce.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Pučálka z cizrny

Tradiční pučálka se u nás dělala z hrachu a bylo to typické postní jídlo. V různých krajích naší země se držely různé zvyky, kde pučálka hrála důležitou ro...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Meloun více chutí

Zbyla už po melounu jen slupka? Tak ji znovu naplňte novým melounem – tentokrát agarovým s ovocem.

Těstoviny se slupkami okurek

Proč vyhazovat slupky z okurek, které jsou dobrým zdrojem minerálů, vitamínů, vlákniny, thiaminu, kyseliny listové, a kyseliny pantotenové? Pojďte je zužit...

Osvěžující broskvový pohár

Broskve s agarem, to je jednoduchý dezert, na který můžete upotřebit přezrálé i ne zcela dozrálé broskve. U nás patří k letním hitům, osvěží lépe než zmrzl...
11
7

Snídaňová HIT polévka s řepou

Jednoduchá, rychlá a chutná polévka vhodná i při histaminové intoleranci.