- voda
- mořská/himalájská sůl
- dřínky
- olej (za studena lisovaný)
- česnek
- bylinky (oregáno, tymián, rozmarýn)
Jak připravit dřínkové olivy
1.krok
- Sklízíme dřínky dříve než jsou úplně zralé, měkké a sami padají. Chceme pevné plody, které otrháme z dřínu ještě ne zcela zralé. Ani zelené dřínky nevadí. Otrháme stopky a dřínky opláchneme vodou.
2. krok
- Svaříme vodu se solí podle toho, kolik máme ovoce. Na 1 litr vody dáváme 250 g soli. Přivedeme k varu, necháme sůl rozpustit a necháme vychladnout.
- Dřínky dáme do sklenic a zalijeme vychladným nálevem. Zavřeme sklenici a necháme stát na lince při pokojové teplotě týden až dva.
- Když dřínky klesnou ke dnu, jsou připravené na naložení.
3. krok
- Dřínky scedíme, necháme okapat na sítu. (Nálev můžeme použít pro naložení další zeleniny nebo jako zálivku na salát, pokud ho nechceme vylít.).
- Nasekáme česnek na stroužky a bylinky na jemno.
- Pak vše vrstvíme do vymytých sklenic – dáme vrstvu česneku a bylinek, na ní vrstvu dřínků, vrstvu česneku a bylinek a opět vrstvu dřínků, až je sklenice plná.
- Naplněnou sklenici zalijeme až po okraj panenským olejem a uchováme v chladné spíži nebo ve sklepě.
- Dřínky necháme řádně odležet alespoň měsíc než je dáme na talíř.
Praktické
- Na sklízení je dobré použít rukavice (stačí tenké latexové) a vzít si dlouhý rukáv, jinak budete mít podrážděné ruce od neviditelných chloupků.
- Je potřeba mít kvalitní sůl, ne běžnou kamennou z obchodu. A stejně tak kvalitní za studena lisovaný olej – olivový, sezamový nebo slunečnicový podle vašich chuťových preferencí. Mají-li dříny připomínat olivy, hodí se nejvíce olivový.
- Přezrálé dřínky se rozblemcnou, sice se dají naložit, ale není to úplně ono.
- Na naložení beru jednu velkou sklenici o objemu 3-5 litrů podle množství ovoce, aby mi nepřekážela na lince.
- Na naložení do oleje a bylin pak beru naopak menší skleničky, abychom vždy mohli spotřebovat tu aktuálně načatou nebo ji mít v lednici.
- Pokud vám dříny neklesají, byly možná trochu zralejší, ale to nevadí, po dvou týdnech je určitě už můžete naložit, i kdyby na dno neklesly.
- Dříny mohou zůstat naložené v oleji klidně rok nebo dva, vůbec jim to neuškodí.
- Načaté v lednici se nezkazí, pokud jsou pořád dříny pod vrstvou oleje.
- Olej a bylinky po snězení dřínků nevyhazuji, používám do omáček a zálivek na salát – rozmixuji, protože kousky bylinek jsou tuhé.
- Můžete buď bylinky nasekat jako my nebo je můžete dát do skleniček jako větvičky, které pak po otevření vyjmete a zůstane vám olej bez “klacíků”.
- Pokud chcete luxusní verzi, můžete si dřínky předem vypeckovat. Ale je to spousta práce navíc, takže my to neděláme a preferujeme tento jednoduchý postup.
Obměna
- Bylinky můžete použít libovolné – hodí se i libeček, estragon, lichořeřišnice, šalvěj, bazalka nebo divoká zelenina jako je bršlice, popenec, řebříček apod.
Děti
- Dřínky dáváme dětem až v momentě, kdy umí vyplivnout pecku. Kvůli oleji a soli ne dříve než v 1,5 roce.
PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁
Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!
Buďte první, kdo napíše komentář