S blížícím se létem většina z nás řeší, kam letos na dovolenou. A když jíme jinak, přibude k tomuto dilema ještě jedno navíc - jak to udělat se stravou. Naší přátelé vloni byli se stejně naladěnými lidmi na dovolené na Istrii a nechali si vařit po našem. A protože se jim tam moc líbilo, jedou letos opět. A tak jsme se rozhodli, že pojedeme s nimi a necháme pro změnu vařit někoho pro nás. Proč si jednou za rok od kuchyně si na chvíli odpočinout, že?

S blížícím se létem většina z nás řeší, kam letos na dovolenou. A když jíme jinak, přibude k tomuto dilema ještě jedno navíc – jak to udělat se stravou. Naší přátelé vloni byli se stejně naladěnými lidmi na dovolené na Istrii a nechali si vařit po našem. A protože se jim tam moc líbilo, jedou letos opět. A tak jsme se rozhodli, že pojedeme s nimi a necháme pro změnu vařit někoho pro nás. Proč si jednou za rok od kuchyně si na chvíli odpočinout, že? Než jsme se rozhodli, chtěla jsem vědět o pobytu přece jen více a oslovila organizátory, paní Dášu Lužnou (autorku knih o zdravém vaření pro děti, dospělé i nemocné) a Petra Dohnala, abych se dozvěděla, co se pod jimi organizovanou dovolenou vlastně skrývá. Ráda se s Vámi o tyto informace podělím a třeba Vám také přijdou vhod.

Pro koho je tahle „jiná“ dovolená určena?Vila Dolores

Protože i my jíme jinak :-), sami každoročně řešíme problém, kam se vydat na dovolenou, tak aby nám bylo dobře, i co se stravy týče a byla to skutečná dovolená. Pokud se stravujete jinak, tak v takovém případě se obvykle dovolená stává kompromisem, buď si budete vařit sami, nebo složitě hledat v dané destinaci zařízení, které nabízí alespoň částečně stravu, kterou byste chtěli, nicméně takových míst bohužel zatím příliš není.

My si ale myslíme, že všichni, kdo vzali odpovědnost za své zdraví do svých rukou a preferují kvalitní zdravou stravu a životní styl, kdo po celý rok pečují v kuchyni o blaho své a svých blízkých, si zaslouží, aby jim bylo o dovolené uvařeno tak, jak si právem zaslouží. To nás dovedlo k pořádání dovolené se zdravým vařením. Je určena všem, kteří už se stravují jinak a hledají inspiraci i na těchto stránkách. Stejně tak je to ideální možnost pro ty, kteří o změně stravy zatím jen uvažují. Mohou si vyzkoušet, o čem vlastně jiné vaření je a jak výborně zdravá strava chutná :-)

 

Místem letního pobytu je město Pazin na Istrii, což není zrovna známé místo, proč právě tam?Příroda na Istrii je krásná

Ano, známé místo to opravdu není a davy turistů tam rozhodně nepotkáte a to je právě jeden z důvodů :-). Víte, i na Istrii si můžete vybrat ze stovek nabídek hotelů a apartmánů, které se předhání v počtu hvězdiček, lepšího výhledu na moře, blízkosti pláže atd. Je to ale opravdu to, co si budeme pamatovat a co si odvezeme v sobě zpět domů? Nebo jsou to zážitky, atmosféra, emoce a s tím spojená energie?

Vila Dolores v Pazinu nás zaujala na první pohled, je to krásná kamenná vila obklopena přírodou, s atmosférou a stylem venkovského sídla. Nachází se na okraji města Pazin, které leží v samém srdci poloostrova Istrie a tak je na dosah vše, co tento středomořský poloostrov nabízí – historická města na vrcholcích kopců, azurové moře na obou pobřežích, unikátní cyklostezky a turistické trasy, krásné scenérie zelené krajiny a modrého pobřeží, vinné stezky, olivové háje a mnoho dalších. Posuďte sami, fotografie v pozvánce Vám prozradí více než slova.

Pokud chcete strávit celý den na pláži každý den, pak je asi lepší být přímo na pobřeží. Ale pokud chcete zažít Istrii, setkat se s místními lidmi, vidět skutečnou Istrii a nejen turistické místa, poloha ve středu poloostrova je skvělá, protože všechno je blízko.

Toto místo je také zajímavé tím, že se nedaleko vily (300m) nachází tzv. akupunkturní bod země. Marko Pogačnik, slovinský autor a badatel, který se zabývá geomantií, toto místo také označil za jedno z akupunkturních bodů, tedy místo, kde je silná energie vyvěrající ze země. A protože nejen stravou je člověk živ, každé ráno cvičíme (samozřejmě dobrovolně :-) energetická cvičení QiGong, DO-IN a další, což je velmi zajímavé spojení.

 

A jak je to na Vašem pobytu se stravou?Rodinná atmosféra a příroda všude kolem

Na pobytu vaříme plnou penzi podle stejných principů, jako vy uvádíte na těchto stránkách, včetně dezertů a nápojů. Samozřejmostí je také bezlepková varianta pro ty, kteří jsou citliví na lepek. Pokrmy ladí svojí barvou, pestrostí i chutí s dovolenkovou atmosférou, a tak si odvezete nejen skvostné zážitky, ale možná i zajímavé nebo nové recepty :-) .

Více o pobytu lze nalézt zde: www.zdrava-dovolena.cz

 

Děkuji za rozhovor a těším se na vaření od Dáši,

Eva

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Ještě nemáte registraci? Získejte výhody.
REGISTROVAT ZDARMA

  1. Hledám letní tábor pro děti s rodiči, kde se vaří jinak. Něco podobného jako pořádá Duhový koník v Jizerských horách. Pokud o něčem víte do 200 km od Ostravy, prosím o odkaz. Morávku ne, tam jsme už byli.
    Děkuji.

  2. Taky hledám nějaký penzion nebo farmu v Krkonoších nebo na Šumavě, kde vaří MB. Za příp. tipy děkuji.

  3. Dobrý den, nemáte prosím někdo tip na dovolenou u nás nebo i u moře, kde je dobré zázemí pro malé děti a zároveň, kde alespoň trochu vaří dle MB zásad? Pazin na Istrii je skvělá dovolená, ale je pouze v červnu, potřebovali bychom červenec. Děkuji :-)

  4. Téma letních dovolených u moře začíná být opět aktuální :) Máte prosím někdo zkušenost s „přežíváním“ na klasickém all inclusive? Je mi jasné, že miso polévku a správnou kaši ke snídani mi nikdo neuvaří, ale z těch bufetových obědů a večeří by se možná dalo něco vybrat? Minule jsme si vařili sami po našem, a to pro mě moc odpočinek teda nebyl :D

    • Mám zkušenost z loňska. Oběd a večeře nebyl problém, vždy byly ryby, těstoviny, rýže a i dost druhů tepelně upravené i syrové zeleniny. Často jsem našla nějakou luštěninu, buď v salátu, v polévce nebo jako přílohu. Takže poskládat si kompletní talíř problém opravdu nebyl. Horší byly snídaně, takže já je buď vynechala nebo jsem si výjimečně dala to jejich musli s horkou vodou. Také jsem měla s sebou instantní miso polévku a tu si zalila horkou vodou z čajovaru. Dalo by se si schovat rýži od večeře do lednice a přidat do polévky, ale bylo mi to blbý si ji brát. Tím že večeře byly bohaté, stačily mi dvě jídla denně, takže jsem tu snídani až tolik neřešila.

      • Bezva, díky za zkušenost! Taky by mi
        bylo blbé něco si brát z večeře na snídani, i když je to dobrý nápad, možná by byli ochotní schovat mi tu rýži na snídani v kuchyni :-)

  5. Kdyby bylo něco takového, ale u moře, protože máme dvě malé děti (2,4), byla bych nadšená… Tohle vypadá také skvěle, jela bych hned. Ale s dětmi je myslím vhodnější být blíž moře…

  6. Jé a nebude tu článek aspoň nějak zhruba popisující i to, co cvičíte? :))

    Taky se letos chystám někam ven, vypadá to na Chorvatsko, kde fakt nemám páru, jak to pořeším a pak Slovensko, kde to bude možná ještě zajímavější – vysvětlit jim, že jím jinak… :))

  7. Už jsem se na ty stránky kdysi dívala, ale není našetřeno.:)
    Dnes jsem si to znovu projížděla, tak mě trochu zarazilo, že
    když je pobyt o zdravém život. stylu, že tam je wifi-internet.
    To na zdraví teda moc nepřidá…

  8. Tak na tuhle dovolenou se s mužem chystám, až s námi na dovču nebudou chtít jet holky :-) Protože ony přece jen potřebují tu pláž na dosah :-) Když jsem na stránkách paní Lužné viděla tu nádhernou vilu a představila si, jak týden nevařím… úplně jsem se zasnila… a těch cyklotras (na to utáhnu muže) :-) Takže jen doufám, že takových možností dovolené bude přibývat.

    • Jani bola si nakoniec na tej dovolenke v Chorvatsku? Ak ano, naplnilo to Tvoje ocakavania? Dost ma to laka na buduci rok..dik

      • Nebyla. Tedy v Chorvatsku ano, ale přímo u moře. Ovšem ve vlastním apartmánu s luxusní kuchyní a myčkou, takže jídlo podle našeho gusta. A musím říct, že oproti loňsku byla dovča pro 4 lidi o 10 tisíc levnější!!! A to jsme loni taky částečně vařili, ale ne jinak. Istrii vidím jako reálnou tak za 2 – 3 roky.

  9. Na podzim mě zřejmě čeká čtyřměsíční studijní pobyt v Madridu, kde se obědvá okolo půl třetí a večeří kolem 22h. Asi mi nezbyde než teď pilovat jídelníček, pak to „nějak přežít“ s tím, že mám slušný základ od Vás a po návratu opět Jíst Jinak…strávila jsem dvacet minut luštěním, jak se španělsky řeknou „jáhly“ bezva vyhlídky :-D

  10. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva Cikrytová
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Předchozí článekMaruška už zase tančí
Další článekKdy může obilné mléko škodit?