Domů > Výhody pro členy > Co členové využili

Kam na dovolenou, když jíme jinak

S blížícím se létem většina z nás řeší, kam letos na dovolenou. A když jíme jinak, přibude k tomuto dilema ještě jedno navíc – jak to udělat se stravou. Naší přátelé vloni byli se stejně naladěnými lidmi na dovolené na Istrii a nechali si vařit po našem. A protože se jim tam moc líbilo, jedou letos opět. A tak jsme se rozhodli, že pojedeme s nimi a necháme pro změnu vařit někoho pro nás. Proč si jednou za rok od kuchyně si na chvíli odpočinout, že?

S blížícím se létem většina z nás řeší, kam letos na dovolenou. A když jíme jinak, přibude k tomuto dilema ještě jedno navíc – jak to udělat se stravou. Naší přátelé vloni byli se stejně naladěnými lidmi na dovolené na Istrii a nechali si vařit po našem. A protože se jim tam moc líbilo, jedou letos opět. A tak jsme se rozhodli, že pojedeme s nimi a necháme pro změnu vařit někoho pro nás. Proč si jednou za rok od kuchyně si na chvíli odpočinout, že? Než jsme se rozhodli, chtěla jsem vědět o pobytu přece jen více a oslovila organizátory, paní Dášu Lužnou (autorku knih o zdravém vaření pro děti, dospělé i nemocné) a Petra Dohnala, abych se dozvěděla, co se pod jimi organizovanou dovolenou vlastně skrývá. Ráda se s Vámi o tyto informace podělím a třeba Vám také přijdou vhod.

Pro koho je tahle “jiná” dovolená určena?

Protože i my jíme jinak :-), sami každoročně řešíme problém, kam se vydat na dovolenou, tak aby nám bylo dobře, i co se stravy týče a byla to skutečná dovolená. Pokud se stravujete jinak, tak v takovém případě se obvykle dovolená stává kompromisem, buď si budete vařit sami, nebo složitě hledat v dané destinaci zařízení, které nabízí alespoň částečně stravu, kterou byste chtěli, nicméně takových míst bohužel zatím příliš není.

My si ale myslíme, že všichni, kdo vzali odpovědnost za své zdraví do svých rukou a preferují kvalitní zdravou stravu a životní styl, kdo po celý rok pečují v kuchyni o blaho své a svých blízkých, si zaslouží, aby jim bylo o dovolené uvařeno tak, jak si právem zaslouží. To nás dovedlo k pořádání dovolené se zdravým vařením. Je určena všem, kteří už se stravují jinak a hledají inspiraci i na těchto stránkách. Stejně tak je to ideální možnost pro ty, kteří o změně stravy zatím jen uvažují. Mohou si vyzkoušet, o čem vlastně jiné vaření je a jak výborně zdravá strava chutná :-)

 

Místem letního pobytu je město Pazin na Istrii, což není zrovna známé místo, proč právě tam?

Ano, známé místo to opravdu není a davy turistů tam rozhodně nepotkáte a to je právě jeden z důvodů :-). Víte, i na Istrii si můžete vybrat ze stovek nabídek hotelů a apartmánů, které se předhání v počtu hvězdiček, lepšího výhledu na moře, blízkosti pláže atd. Je to ale opravdu to, co si budeme pamatovat a co si odvezeme v sobě zpět domů? Nebo jsou to zážitky, atmosféra, emoce a s tím spojená energie?

Vila Dolores v Pazinu nás zaujala na první pohled, je to krásná kamenná vila obklopena přírodou, s atmosférou a stylem venkovského sídla. Nachází se na okraji města Pazin, které leží v samém srdci poloostrova Istrie a tak je na dosah vše, co tento středomořský poloostrov nabízí – historická města na vrcholcích kopců, azurové moře na obou pobřežích, unikátní cyklostezky a turistické trasy, krásné scenérie zelené krajiny a modrého pobřeží, vinné stezky, olivové háje a mnoho dalších. Posuďte sami, fotografie v pozvánce Vám prozradí více než slova.

Pokud chcete strávit celý den na pláži každý den, pak je asi lepší být přímo na pobřeží. Ale pokud chcete zažít Istrii, setkat se s místními lidmi, vidět skutečnou Istrii a nejen turistické místa, poloha ve středu poloostrova je skvělá, protože všechno je blízko.

Toto místo je také zajímavé tím, že se nedaleko vily (300m) nachází tzv. akupunkturní bod země. Marko Pogačnik, slovinský autor a badatel, který se zabývá geomantií, toto místo také označil za jedno z akupunkturních bodů, tedy místo, kde je silná energie vyvěrající ze země. A protože nejen stravou je člověk živ, každé ráno cvičíme (samozřejmě dobrovolně :-) energetická cvičení QiGong, DO-IN a další, což je velmi zajímavé spojení.

 

A jak je to na Vašem pobytu se stravou?

Na pobytu vaříme plnou penzi podle stejných principů, jako vy uvádíte na těchto stránkách, včetně dezertů a nápojů. Samozřejmostí je také bezlepková varianta pro ty, kteří jsou citliví na lepek. Pokrmy ladí svojí barvou, pestrostí i chutí s dovolenkovou atmosférou, a tak si odvezete nejen skvostné zážitky, ale možná i zajímavé nebo nové recepty :-) .

Více o pobytu lze nalézt zde: www.zdrava-dovolena.cz

 

Děkuji za rozhovor a těším se na vaření od Dáši,

Eva

PS: Pořád tu něco čtete? Pojďte vařit!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Hledám letní tábor pro děti s rodiči, kde se vaří jinak. Něco podobného jako pořádá Duhový koník v Jizerských horách. Pokud o něčem víte do 200 km od Ostravy, prosím o odkaz. Morávku ne, tam jsme už byli.
Děkuji.

Taky hledám nějaký penzion nebo farmu v Krkonoších nebo na Šumavě, kde vaří MB. Za příp. tipy děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní únava – jak s ní ale opravdu zatočit

Biologické jaro začalo již v půlce února, to astronomické teprve nedávno. Mnoho z vás nám píše, že cítí únavu, je ale i hodně lidí, kteří naopak pociťují p...
15
3

Sléz lesní a jeho léčivé květy

Věděli jste, že během války v roce 1948, kdy byl Jeruzalém obléhán, byl sléz důležitou plodinou a je každoročně oslavován v den nezávislosti tradičním pokr...
2

6 tipů na Velikonoční kraslice (bez vejce!)

Na kreslení kraslic není třeba slepičí vejce. Zkuste některou z těch 6 vegan friendly alternativ. A zapojte i děti!

Gratinovaný mangold

Snadný a rychlý recept, který jistě zachutná všem. Pokud vyzkoušíte, dejte vědět.

Velikonoční bezlepkové perníčky

Sváteční perníčky jsou pro bezlepkové Velikonoce skvělá volba. Jsou bez cukru, vajec, mléka i lepku a navíc jsou rychle hotové. Můžete si je dle své chuti ...

Jogurtové palačinky s fazolemi a cibulí

Palačinky naslano s náplní z cibule a fazolí. Použité koření dodává tomuto jídlu jeho specifickou chuť, proto ho pokud možno nevynechejte.