- 0,5 kg hladké kukuřičné mouky
- 1 l vody
- 1 lžička soli
- 4 lžíce oleje
Jak vyrobit domácí kukuřičné tortilly
- Do mísy dáme vodu, do ní vmícháme mouku, sůl a olej.
- Rozmícháme, aby nebyly hrudky.
- Dostaneme velmi řídké těsto, spíše žlutou vodu.
- Připravíme si naběračku odpovídající jedné porci tortilly a rozpálíme na sucho pánvičku.
- Těsto rychle vlijeme krouživým pohybem na pánev tak, aby se celá plocha rovnoměrně zaplnila.
- Těsto chvíli bublá a vypadá to, že z něj nikdy nevznikne placka, ale za chviličku se spojí.
- Když se tortilla začne odlepovat, otočíme ji a opečeme i z druhé strany.
Praktické
- Každá mouka saje jinak, poměr vody proto upravte po prvním pokusu. Nám se osvědčilo čím řidší, tím lepší.
- Mouku vybírejte co nejhladší. Tortilly neuděláte z polenty ani z krupice.
- Těsto nalíváme rychle, aby tortilla byla rovnoměrně propečená.
- Nelekejte se, že “vaříte vodu”, ono to ztuhne.
- Doporučujeme si vzít naběračku odpovídající jedné porci tortilly, protože není čas dolévat těsto. My máme pánvičku 22 cm a naběračku o objemu 90 ml.
- Těsto můžete nechat odležet, mouka se s vodou lépe spojí, ale my jsme dělali ihned a fungovalo krásně.
- Je potřeba použít nepřilnavou pánvičku (nebo tálek apod.), protože tortilly se dělají na sucho.
- Tortilly si můžeme nadělat do zásoby i na druhý den. Jsou suché a nekazí se. Déle vydrží v chladu.
Kombinujeme
- Tortilly plníme zeleninou, luštěninou nebo obilím podle nálady.
- Můžeme je také podávat na sladko jako palačinky.
Obměna
- Do těsta můžete přidat koření či byliny.
- Vyzkoušeli jsme tortillu i bez oleje a tady drží. Pro děti nebo lidi, kteří potřebují šetřit s tukem tedy nemusíte dávat olej.
Děti
- Tortilly jsou bezlepkové, takže je můžeme dávat pro zpestření i dětem cca od 1 roku.
Komentáře
Hlásím, že se mi povedly hned napoprvé. Moc se mi do nich nechtělo podle komentářů, ale šlo to pěkně. Mouku jsem použila hladkou kukuřičnou od Country life. Množství mi fungovalo přesně podle receptu. Takže se nenechte odradit a zkuste je. Jako náplň jsem si dala pomazánku z červené řepy, lehce podušený špenát, batátové chipsy a list ledového salátu a moc jsem si pochutnala. Trochu mi připomínají bramborové placky – lokše nebo někde laty či olipy…, takže budou super i s povidly a mákem jako dezert :-)
Když si tady pročítám ty zoufalé komentáře (také jsem se kdysi pokoušel vyrábět kukuřičné těsto), nedalo mi nereagovat. Asi víte, že kukuřičná mouka NEOBSAHUJE lepek. A lepek dělá právě to, že těsto drží, je dobře zpracovatelné, kompaktní, netrhá se. Když si koupíte u nás v obchodech kukuřičnou mouku, tak z ní si uděláte maximálně kaši, polentu. Na těsto pro výrobu tortil rovnou zapomeňte. Je třeba sehnat mouku, kde kukuřičné zrno prošlo tzv. procesem nixtamalizace. Co si pamatuji, tak se kukuřičné zrno vařilo v nějakém vápenném roztoku, nyní se snad už používají i jiné zásadité roztoky. A právě mouka z takto upraveného kukuřičného zrna je ta pravá pro výrobu oblíbených tortillas. Na pytlíku s moukou MUSÍ být vyznačeno, že je pro přípravu tortil, může být také na obalu uvedeno “nixtamalizado” Dejte si vyhledat na internetu: “Harina de maiz nixtamalizado”. ¡Que sea enhorabuena, amigos!