Domů > Jak začít > Základní suroviny

Světelný kořen – zázračná zelenina

Světelný kořen neboli jam čínský nebo také smldinec čínský  (lat. Dioscorea batatas) je rostlina pocházející z Číny. Ačkoli v Číně je známa a používána již od pradávna, mluví se o ní jako o rostlině budoucnosti. Je to zásobárna posilující energie a mnoha blahodárných látek, rostlina, která je zvláště v dnešní době díky svým léčivým schopnostem čím dál více vyhledávána.

Podle staré čínské legendy tato rostlina zachránila životy tisíců čínských vojáků zahnaných silnějším vojskem do údolí bez možnosti úniku a odstřižených tak od přísunu potravin. Po roce, kdy už nikdo nevěřil, že někdo z takto uvězněných vojáků mohl přežít, zaútočilo poražené vojsko nebývalou silou na své přemožitele a dobylo zpět svá území. Nikdo si to nedokázal vysvětlit, až později byla tato záhada vysvětlena. Přežili díky rostlině, které v tomto údolí rostl dostatek a zajatcům tak poskytovala dostatek potravy a síly. Touto rostlinou byl světlený kořen. Na počest toho, že rostlinu objevili v okamžiku, kdy zoufale sháněli potravu, ji pojmenovali ji Shan Yu (Shan = hora, Yu = setkání).

Léčivý od hlíz až po květy

Listy světelného kořene

Světelný kořen je dekorativní liánovitá rostlina, která kvete od května do října voňavými a taktéž jedlými květy.  Z jejích srdcovitých listů zelené barvy s fialovým okrajem lze připravit léčivý čaj, který léčí mj. průjem nebo kašel. Její hlízy dorůstají v zemi různé délky  v závislosti na podmínkách, ve kterých je pěstována.

Jak se pěstuje světelný kořen

Často se vysazuje do písku (oblíbené je pěstování ve velkých vysokých válcích), pěstitelé pak běžně sklízejí hlízy 60 cm dlouhé, o průměru cca 5 cm. Rozmnožuje se vegetativně, pacibulkami nebo kořenovými řízky. Teprve druhým rokem je kořen vhodný ke sklizni.

Jak chutná světelný kořen a co s ním v kuchyni

Kořen se dá konzumovat jak syrový, tak vařený. Můžete ho i sušit a používat ve formě prášku. V kuchyni se dá použít jako velice chutná a zdravá alternativa brambor. Syrový je velmi křehký, křupavý, má nevýraznou chuť, je mírně nasládlý. Po uvaření je ještě sladší.

“Mně chutí připomíná lotosový kořen, konzistencí pak ředkvičku nebo vodnici. Chutná mi velmi syrový, ale i napařený, uvařený nebo orestovaný, ale mojí rodinu chuťově nenadchl. Přidávám ho do jiných jídel k další zelenině – syrový přistrouhám do salátu, vařený máme spolu s další zeleninou v polévce, orestovaný s další zeleninou ve woku. Pak jim jídlo chutná moc a nemají výhrady,” dodává Eva Cikrytová, zakladatelka Jíme Jinak.

Zdroj živin a energie

Pacibulky

Jde o chutnou a na živiny velice bohatou zeleninu. Její hlízy obsahují škrob, bílkoviny, tuk, amylázu, aminokyseliny, saponiny, polysacharidy, slizové látky, vitamíny a mnoho různých stopových prvků.
Kromě toho jsou schopné absorbovat a uchovávat světelný éter – energii,  která tvoří základ spojení ducha hmoty a která významně posiluje naši imunitu.

Léčivé účinky světelného kořene

Hlízy světelného kořene

Světelný kořen má mnoho blahodárných účinků na lidský organismus. Je vhodný při poruchách imunity, chronické únavě, kašli, posiluje chuť k jídlu a upravuje zažívání, používá se při diabetu (protože snižuje cukr v krvi), inkontinenci, poruchách menstruačního cyklu, psychické nevyrovnanosti. Reguluje krevní tlak, posiluje ledviny, plíce, žaludek a slezinu. Používá se také jako přírodní antidepresivum, má uklidňující efekt, pomáhá při migrénách a nespavosti. Má blahodárné účinky na hormonální systém.

Zevně se ve formě obkladů používá na různá onemocnění kůže, otoky a pohmoždění. V Číně se také používá jako velice drahé afrodisiakum.
Přisuzuje se mu také omlazující a zkrášlující účinek, vyhlazuje pleť a vlasům dodává lesk a sílu, zpomaluje stárnutí. Z pohledu tradiční čínské medicíny posiluje čchi a vyživuje jin.

 

Kde se dá koupit světelný kořen

Světelný kořen je u nás vcelku novinkou, v obchodech ho zatím neseženete. Pěstují ho nadšenci jako my a některé bio farmy. Cena je zatím velmi vysoká a úměrná tomu, jak moc léčivé účinky se od světelného kořene očekávají. Pohybuje se momentálně kolem 700 Kč za kilo, takže takový jeden průměrný kořen vás vyjde zhruba na 240 Kč. Dá se koupit na internetu, na trzích s bio zeleninou nebo od soukromníků, kteří jsou fandové do pěstování. Případně si můžete vypěstovat vlastní, což můžete i na balkóně, pokud nemáte zahrádku. Kromě toho, že získáte velmi zdravou zeleninu, budete mít v době květů a listů krásnou živou dekoraci.

25 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub

Nemohu posoudit pokud nevyzkouším. Rád bych ho pěstoval.
S pozdravem Pavel

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

13
4

Umeboši švestičky – první pomoc nejen při nevolnosti

Umeboši švestičky jsou základní součástí přírodní lékárničky první pomoci doma, i na cestách. V akutním stavu většinou i jen kousek umebošky zajistí po pár...
7
4

TOP 7 druhů koření: dodají nejen chuť, ale také léčí

Koření by v našich kuchyních mělo mít nezastupitelné místo. Nejen že dodává chuť a vůni pokrmům, umožňuje méně solit, ale také bojuje proti řadě nemocí ...

Zelenina – co musíte vědět

Zelenina by měla být součástí každého jídelníčku. A je jedno, jaký člověk vyznává stravovací styl – zelenina by v něm měla mít vždy pevné místo. Bohu...
3
21

Bob koňský nebo-li Fava fazole – jedna z nejstarších luštěnin. Znáte ho?

Slyšeli jste už někdy slovo fava a nevěděli jste, o co se jedná? Tak čtěte pozorně, protože bob koňský (obecný), jak se mu také říká, je králem luštěnin. J...
6
4

Není dýně jako dýně! Poradíme, jak kterou dýni použít v kuchyni

Špagetová, máslová, marina, hokkaido, … Dýní je spousta druhů. Znáte je všechny a víte, která se hodí do jakých pokrmů? Mrkněte, která je která a ins...
15
1

Hokkaido 3x jinak: oranžová, zelená a modrá. Jak se liší?

Hokkaido je jedna z nejoblíbenějších dýní. Nejběžněji ji seženeme v oranžové barvě, ale existují i další – modrá a zelená. Znáte je? Víte, jaké jsou ...