Rozdíl mezi světlou a tmavou pohankou
Neloupaná pohanka
Pohanka se slupkou se nehodí ke konzumaci, ale pro zasetí a následné sklízení natí, nebo jako výplň do polštářů.
V supermarketech narazíme na tmavou pohanku, v obchodech se zdravou výživou zase na pohanku světlou. Nejedná se o jinou odrůdu. Rozdíl je pouze v procesu (technologii) jejího loupání.
- Tmavá pohanka – loupání zrna probíhalo za tepla (pražením). Povrch zrna mírně zkaramelizuje a změní barvu.
- Světlá pohanka – loupání zrna probíhalo za studena (mechanicky). Barva je tudíž přirozeně světlá.
Která je lepší?
Pusťte si pohanku do kuchyně
-> Vyzkoušejte některý z těchto 20 skvělých pohankových receptů
- Pokud se podíváme na obsah živin, je pro nás lepší pohanka světlá, která byla loupána šetrnějším způsobem za studena. Tmavá pohanka ztrácí svým procesem loupání za tepla jisté množství enzymů a vitamínů.
- Co se týče chuti, je to individuální a záleží, co strávník preferuje. Tmavá pohanka má díky pražení intenzivnější pohankovou chuť (více hořká) i aroma.
TIP Jíme Jinak: Pokud vám vadí pohankové aroma, raději volte pohanku světlou (loupanou mechanicky). Seženete ji v obchodech se zdravou výživou. A uvařte ji v zeleninovém vývaru. Díky tomu z velké části ztratí své pohankové aroma.
Kterou pohanku máte raději?
S čím pohanku nejraději připravujete? Vadí vám pohanková chuť? Podělte se s námi v komentářích.
PS: Co shodit 5 kg za 14 dnů? 😍
Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!
Komentáře
kupuji pohanku litevskou, loupanou parou, divím se, že je tmavá – neměla by být přece karamelizovaná – nebo se to děje i u páry? S chutí nemám námitky, je docela příjemná.
Je mozne ze moj zazivaci ma problem so svetlou pohankou a s tmavou nie?