Kváskový chléb bude i ten, který obsahuje přídatné látky. Říká nová vyhláška

2

Ministerstvo zemědělství přišlo s novou vyhláškou týkající se požadavků na obilné výrobky, těstoviny, pekařské a cukrářské výrobky a těsta. Kromě dobré zprávy, že trouba rozpékající zmražené polotovary v supermarketu není dle státu pekárnou, přináší tato vyhláška spíše špatné zprávy a budí ostrou kritiku. Zejména, co se týká názvosloví kváskového pečiva.

Navrhované změny v názvosloví kváskového pečiva

Nový návrh ministerstva zemědělství dělí kváskový chleba do 3 kategorií:

  • 1. kategorie: Tradiční kvasový, tradiční kváskový nebo třeba tradiční s kváskem – jednalo by se o chléb vyrobený z žitného kvásku (tj. tak, jak se tradiční chléb po generace v Česku vyráběl).
  • 2. kategorie: Kváskový chleba – jednalo by se o chléb z jiného než z žitného kvásku. Nvaíc pro kypření by bylo možné použít i droždí.
  • 3. kategorie: Chléb kváskového typu – jednalo by se o chléb, který může používat i stabilizovaný kvas, zkrácený postup vedení kvasu a přídatné látky.

Stabilizovaný kvas = mrtvý kvas

Řemeslní pekaři, kteří pečou chleba tradičním způsobem s kváskem, nad tím kroutí hlavou a stabilizovaný kvas považují za mrtvý.

Kváskový chléb je ten, ve kterém je jenom kvásek. U nás v Česku je navíc jen z žitné mouky. A to je ten jediný pravý kvas. Průmyslové kvasy vypadají jako ty naše, ale nejsou takové. Je to v podstatě mrtvý kvas, do kterého se přidá droždí,“ říkají pekaři.

Droždí zjednoduší a urychlí výrobu, ale nepřinese zdravotní benefity

Přidáním droždí do těsta se sice urychlí a zjednoduší celá výroba, ale kvalitou jde úplně o jiné pečivo než to kváskové. Při kváskové výrobě pečiva se těsto nechává kynout až 12 hodin. Díky dlouhému kvašení se nabourá zrno, kvasinky rozloží lepek a takové pečivo je zdravější a stravitelnější. U chleba s droždím se nic takového nestane. Není v tom žádný „živočich“, žádná kultura, která by rozložila nestravitelné látky. „Takový chleba vám nic nedá, jenom vás zalepí lepkem,vysvětlují pekaři.

Zmatení zákazníci

Popularita kváskového pečiva od roku 2010 neustále roste. Zákazníci ho vnímají jako zdravou alternativu vůči průmyslovému pečivu z velkopekáren. Pokud se zavede tato vyhláška, zákazníky to bude mást a může to ohrozit důvěru v kvalitní pečivo. Nesouhlas s touto vyhláškou vyjádřili nejen tradiční pekaři, ale také Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která je na jejich straně.

Co na to říkáte? Budete ještě kupovat takové pečivo nebo si začnete sami péct?

Myslíme si, že názvem kvas má být označeno jen to pečivo, které obsahuje tradiční kvásek – tj. mouku, vodu a přírodu. Souhlasíte? Napište nám do komentářů níže.

Upečte si kvalitní kváskový chléb sami doma:
Jak si založit kvásek
– Ořechový kváskový chléb
– Kváskový chléb s dýňovými semínky a vařenou rýží
– Celozrnné rohlíky z kvásku

zdroj: euro.cz

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Pečiem si doma kváskový chlieb už vyše roka. Kvások som si založila sama. Chlieb je neporovnateľne lepší ako akékoľvek pečivo z obchodu.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKlecová vejce se stahují z prodeje. V Košík.cz už je nenajdete
Další článekJak zdravě uspokojit chuť na sladké