Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Kváskový chléb bude i ten, který obsahuje přídatné látky. Říká nová vyhláška

Ministerstvo zemědělství přišlo s novou vyhláškou týkající se požadavků na obilné výrobky, těstoviny, pekařské a cukrářské výrobky a těsta. Kromě dobré zprávy, že trouba rozpékající zmražené polotovary v supermarketu není dle státu pekárnou, přináší tato vyhláška spíše špatné zprávy a budí ostrou kritiku. Zejména, co se týká názvosloví kváskového pečiva.

Navrhované změny v názvosloví kváskového pečiva

Nový návrh ministerstva zemědělství dělí kváskový chleba do 3 kategorií:

  • 1. kategorie: Tradiční kvasový, tradiční kváskový nebo třeba tradiční s kváskem – jednalo by se o chléb vyrobený z žitného kvásku (tj. tak, jak se tradiční chléb po generace v Česku vyráběl).
  • 2. kategorie: Kváskový chleba – jednalo by se o chléb z jiného než z žitného kvásku. Nvaíc pro kypření by bylo možné použít i droždí.
  • 3. kategorie: Chléb kváskového typu – jednalo by se o chléb, který může používat i stabilizovaný kvas, zkrácený postup vedení kvasu a přídatné látky.

Stabilizovaný kvas = mrtvý kvas

Řemeslní pekaři, kteří pečou chleba tradičním způsobem s kváskem, nad tím kroutí hlavou a stabilizovaný kvas považují za mrtvý.

Kváskový chléb je ten, ve kterém je jenom kvásek. U nás v Česku je navíc jen z žitné mouky. A to je ten jediný pravý kvas. Průmyslové kvasy vypadají jako ty naše, ale nejsou takové. Je to v podstatě mrtvý kvas, do kterého se přidá droždí,“ říkají pekaři.

Droždí zjednoduší a urychlí výrobu, ale nepřinese zdravotní benefity

Přidáním droždí do těsta se sice urychlí a zjednoduší celá výroba, ale kvalitou jde úplně o jiné pečivo než to kváskové. Při kváskové výrobě pečiva se těsto nechává kynout až 12 hodin. Díky dlouhému kvašení se nabourá zrno, kvasinky rozloží lepek a takové pečivo je zdravější a stravitelnější. U chleba s droždím se nic takového nestane. Není v tom žádný “živočich”, žádná kultura, která by rozložila nestravitelné látky. „Takový chleba vám nic nedá, jenom vás zalepí lepkem,vysvětlují pekaři.

Zmatení zákazníci

Popularita kváskového pečiva od roku 2010 neustále roste. Zákazníci ho vnímají jako zdravou alternativu vůči průmyslovému pečivu z velkopekáren. Pokud se zavede tato vyhláška, zákazníky to bude mást a může to ohrozit důvěru v kvalitní pečivo. Nesouhlas s touto vyhláškou vyjádřili nejen tradiční pekaři, ale také Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která je na jejich straně.

Co na to říkáte? Budete ještě kupovat takové pečivo nebo si začnete sami péct?

Myslíme si, že názvem kvas má být označeno jen to pečivo, které obsahuje tradiční kvásek – tj. mouku, vodu a přírodu. Souhlasíte? Napište nám do komentářů níže.

Upečte si kvalitní kváskový chléb sami doma:
Jak si založit kvásek
– Ořechový kváskový chléb
– Kváskový chléb s dýňovými semínky a vařenou rýží
– Celozrnné rohlíky z kvásku

zdroj: euro.cz

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Pečiem si doma kváskový chlieb už vyše roka. Kvások som si založila sama. Chlieb je neporovnateľne lepší ako akékoľvek pečivo z obchodu.

Ukázat další komentáře