Kváskový chléb bude i ten, který obsahuje přídatné látky. Říká nová vyhláška

2

Ministerstvo zemědělství přišlo s novou vyhláškou týkající se požadavků na obilné výrobky, těstoviny, pekařské a cukrářské výrobky a těsta. Kromě dobré zprávy, že trouba rozpékající zmražené polotovary v supermarketu není dle státu pekárnou, přináší tato vyhláška spíše špatné zprávy a budí ostrou kritiku. Zejména, co se týká názvosloví kváskového pečiva.

Navrhované změny v názvosloví kváskového pečiva

Nový návrh ministerstva zemědělství dělí kváskový chleba do 3 kategorií:

  • 1. kategorie: Tradiční kvasový, tradiční kváskový nebo třeba tradiční s kváskem – jednalo by se o chléb vyrobený z žitného kvásku (tj. tak, jak se tradiční chléb po generace v Česku vyráběl).
  • 2. kategorie: Kváskový chleba – jednalo by se o chléb z jiného než z žitného kvásku. Nvaíc pro kypření by bylo možné použít i droždí.
  • 3. kategorie: Chléb kváskového typu – jednalo by se o chléb, který může používat i stabilizovaný kvas, zkrácený postup vedení kvasu a přídatné látky.

Stabilizovaný kvas = mrtvý kvas

Řemeslní pekaři, kteří pečou chleba tradičním způsobem s kváskem, nad tím kroutí hlavou a stabilizovaný kvas považují za mrtvý.

Kváskový chléb je ten, ve kterém je jenom kvásek. U nás v Česku je navíc jen z žitné mouky. A to je ten jediný pravý kvas. Průmyslové kvasy vypadají jako ty naše, ale nejsou takové. Je to v podstatě mrtvý kvas, do kterého se přidá droždí,“ říkají pekaři.

Droždí zjednoduší a urychlí výrobu, ale nepřinese zdravotní benefity

Přidáním droždí do těsta se sice urychlí a zjednoduší celá výroba, ale kvalitou jde úplně o jiné pečivo než to kváskové. Při kváskové výrobě pečiva se těsto nechává kynout až 12 hodin. Díky dlouhému kvašení se nabourá zrno, kvasinky rozloží lepek a takové pečivo je zdravější a stravitelnější. U chleba s droždím se nic takového nestane. Není v tom žádný “živočich”, žádná kultura, která by rozložila nestravitelné látky. „Takový chleba vám nic nedá, jenom vás zalepí lepkem,vysvětlují pekaři.

Zmatení zákazníci

Popularita kváskového pečiva od roku 2010 neustále roste. Zákazníci ho vnímají jako zdravou alternativu vůči průmyslovému pečivu z velkopekáren. Pokud se zavede tato vyhláška, zákazníky to bude mást a může to ohrozit důvěru v kvalitní pečivo. Nesouhlas s touto vyhláškou vyjádřili nejen tradiční pekaři, ale také Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která je na jejich straně.

Co na to říkáte? Budete ještě kupovat takové pečivo nebo si začnete sami péct?

Myslíme si, že názvem kvas má být označeno jen to pečivo, které obsahuje tradiční kvásek – tj. mouku, vodu a přírodu. Souhlasíte? Napište nám do komentářů níže.

Upečte si kvalitní kváskový chléb sami doma:
Jak si založit kvásek
– Ořechový kváskový chléb
– Kváskový chléb s dýňovými semínky a vařenou rýží
– Celozrnné rohlíky z kvásku

zdroj: euro.cz

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...
  1. Pečiem si doma kváskový chlieb už vyše roka. Kvások som si založila sama. Chlieb je neporovnateľne lepší ako akékoľvek pečivo z obchodu.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKlecová vejce se stahují z prodeje. V Košík.cz už je nenajdete
Další článekJak zdravě uspokojit chuť na sladké