Domů > Magazín > Žijeme jinak

Retro: Nákupy ve svátek i o víkendech

Pamatujete si, jaké byly otevírací doby v obchodech v 70.letech? Tehdy nebyl Štědrý den svátkem a taky tu byly pracovní soboty. Spory o otevírací dobu tedy nejsou žádnou novinkou. Ale bylo to opačně, než byste možná čekali. Hodně se toho změnilo v 80.letech. Tehdy vznikly večerky. Po revoluci prodejny začaly rozhodovat o otevírací době samy. Dnes do toho mluví stát. Co je lepší?

Nákupy o Štědrém dni

Ten, kdo si myslí, že prodejní doba a spory kolem ní jsou něco nového, tak se mýlí. Už před rokem 89 se kolem toho něco namluvilo. V té době ještě např. nebyl Štědrý den svátkem, takže si dovedete představit, jakou z toho měly prodavačky radost, když na ně padla služba.Bylo sice otevřeno většinou jen do 12 hodin, ale důležité dopoledne bylo pryč. O tom, kdy, kde a jak dlouho bude o svátcích zavřeno nebo otevřeno, rozhodovaly tenkrát na doporučení Ministerstva obchodu ČR ve spolupráci s odboráři národní výbory (nyní místní a městské úřady). Záleželo na jejich znalosti prostředí, aby rozhodly, které potravinářské prodejny, případně i prodejny s dalším sortimentem, zůstanou otevřeny a jak dlouho.

Pracovní soboty

Také pracovní soboty přicházely na přetřes. Vzpomínám, co kolem toho bylo v prodejně, kde jsem pracoval, rozbrojů. Ale pozor! Nešlo jen o to, že by to nikdo nechtěl dělat, spíše naopak. Za čtyřhodinovou sobotu byl u nás příplatek 75 Kč. Z dnešního pohledu směšné, ale 300 Kč za všechny čtyři soboty, to už v 70. letech, o kterých je řeč, mohla být i pětina průměrného platu.

V té době se také řešila délka prodejní doby. Když jsem přišel do Prahy, tak jsem byl překvapen, kolik prodejen a jak dlouho má o sobotách otevřeno. To v Šumperku padla sobota 12 hodin a s výjimkou cukrárny, jste už nic nenakoupili. Mělo to také vliv na pohyb obyvatel. Při návštěvách z Prahy jsem žasl, jak se nákupní pěší zóna po 12 hodině vylidní. Před tím mi to tak nepřišlo.

Zdravé vaření? Pojď začít!

Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT

Večerky

Vzpomínám si, a mám to také podloženo písemně, že novináři v té době hodně tlačili na prodlužování prodejní doby. Určitě vycházeli z poznatků svých čtenářů, diváků a posluchačů a změny postupně přicházely. V 80. letech už prodejny většinou nekončily v 17 hodin, ale prodávaly do 18-19 hodin i déle. Pak tu byl čtvrtek, který byl vybrán jako den, kdy vybrané průmyslové prodejny budou mít otevřeno cca do 20 hodin. Začaly se také objevovat Večerky, které rovněž nabízely potravinářské zboží až do 20 hodin. Sobotní prodej byl nejdelší zpravidla v obchodních domech.

Po revoluci začaly rozhodovat prodejny samy

Byly to časy, kdy o prodejní době rozhodovaly úřady. Po roce 89 o tom začaly rozhodovat samotné jednotlivé prodejny, obchodní domy a obchodní řetězce. Zastavím se u těch obchodních domů. Sice jsem žádnou nájemní smlouvu mezi vlastníkem objektu OD a nájemcem na vlastní oči neviděl, ale mám z první ruky, že si tam pronajímatel komerčních prodejních prostor vymezuje povinnosti příslušného prodejce o prodeji i v době státních svátků. Je to logické, protože jít do OD ve státní svátek a zjistit, že většina obchodů má zavřeno, tak to může naštvat.

Dnes do toho mluví stát

Není tak dávno, kdy se do toho všeho začal plést stát. Rozhodl, které svátky může být otevřeno, resp., o kterých svátcích má být zavřeno. I když si nemyslím, že o všem rozhoduje pouze trh, tak jsem přesvědčen, že to není dobrá cesta. Domnívám se, že když se např. konkrétní prodejně na konkrétním místě nedaří o víkendech nebo svátcích na sebe vydělat, tak to jejich vlastník po čase vyhodnotí a prodejnu v daných dnech prostě zavře. Stát na to nepotřebuje. Pochopitelně znám i námitky druhé strany. Poukazují na to, jak je to v Německu a že prodavačky mají méně času na rodinu. Podle mě je to totéž, jako bychom o svátcích nemohli sledovat televizi, protože televizní pracovníci mají právo se věnovat rodině. To samé lze říci o spoustě dalších profesích, jako jsou např. lékaři, zdravotní sestřičky, energetici atd. atd. Já o víkendech nebo svátcích nakupovat většinou nechodím, ale když se to někomu líbí nebo nemá jindy čas, proč mu v tom bránit?

Zdroj obrázků: chillichilli.cz, od_kotva.cz, aktualne.cz

PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?

Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.

PhDr. Alois Dvořák, 1951, vystudoval FŽ UK v Praze, pracoval jako tiskový mluvčí několika ministrů obchodu a cestovního ruchu ČR, publikoval řadu článků v ústředním a odborném tisku na téma maloobchod a cestovní ruch, od začátku 80. let do poloviny 90. let spolupracoval s Československým rozhlasem, zejména jako odborný host pořadu Kolotoč., ale i autor komentářů, poznámek a glos. V roce 1996 založil reklamní agenturu, kterou provozoval až do svého odchodu do důchodu.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Schovat štítky

Vyzkoušejte také

143
32

Dušičky, Samhain, Haloween. Temné období nebo skvělá příležitost?

Nastává zvláštní období, temná polovina roku. Pro naše předky byly první tři týdny v listopadu magické. Rituálně se zbavovali všeho, co jim v životě už nes...

To nejlepší do kuchyně s velkou slevou pro všechny

Všichni registrovaní uživatelé Jíme Jinak mají možnost využít slevu na náku v e-shopu Traminal, kde najdou skvělé pomocníky do kuchyně – od nádobí přes mix...

Houby na talíři

Pokud si v kuchyni rádi hrajete, chcete se rozmazlovat nebo čekáte hosty, tento recept je nejen zajímavý na pohled, ale také velmi chutný a rychlý.

Živý kurz vaření: Zdravé vaření pro tělo i duši (29.11.2025)

Zažij kurz, který tě naučí víc než jen vařit. V Základním živém kurzu “Zdravé vaření pro tělo i duši” se naučíš, jak připravit vyvážené a hlavn...

Podzimní fantazie s celozrnnou špaldou a žlutou čočkou

Když se mi jídlo podaří přesně tak, jak jsem ho viděla ve své mysli, jsem nadšená. Podzim je báječné období, barvy přírody lze snadno reprodukovat v kuchyn...

Rychlé a chutné sušenky bez cukru

Velice snadné a rychlé sušenky, které jsou během chviličky hotové. Skvělé a zdravé řešení, pokud vás honí mlsná. Při použití bezlepkové mouky jsou vhodné i...