Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Tapenáda z oliv a fazolí

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto

Zdravá pomazánka, kterou určitě ohromíte i běžné strávníky.

Ingredience
pro 4 porce
  • 80 g černých oliv
  • 300 g vařených fialových fazolí (mohou být i jiné)
  • 2 šalotky nebo cibule
  • 4 lžíce sezamového oleje 
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • velká hrst bazalky (hrnek)
  • umeocet na dochucení (pokud je potřeba)

Když se mi váha vyšplhala na 132 kg, našel jsem Jíme Jinak. Váha šla krásně dolů, zlepšil se mi spánek, přestal jsem ...

Jak připravit olivovou tapenádu

  1. Bazalku omyjeme, otrháme lístky a osušíme na utěrce.
  2. Olivy slijeme a pokud mají pecku, tak vypeckujeme.
  3. Šalotku nebo cibulku nakrájíme na kostičky a orestujeme do sklovata spolu se solí na oleji.
  4. Ke konci přidáme prolisovaný česnek a chvilku restujeme, pak vypneme oheň.
  5. Do mixéru dáme osušenou bazalku a mixujeme na plné obrátky až vznikne zelená pasta.
  6. Pak přidáme do mixéru uvařené fazole a olivy, orestovanou cibulku s česnekem a společně mixujeme dohladka.
  7. Ochutnáme a pokud bude potřeba tapenádu ještě dosolit, použijeme trošku umeocta.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Kombinujeme

  • Tapenádu můžeme použít jako pomazánku na placky, palačinky, tortilly, kváskové pečivo nebo také jen jako kondiment k jídlu.
  • Výborná je servírovaná jako dip k čerstvé zelenině. 

Obměna

  • Fazole můžeme použít jakékoliv. Skvělé jsou adzuki, mungo, ale i světlé druhy fazolí.
  • Zajímavou chuť dostanete i s cizrnou.

Děti

  • Tapenáda je vhodná pro děti v malém množství od 2 let.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dneska z mungo fazolek…vynikajici! Diky moc!

Jaroslav Hlávka
27. 6. 2020

Spojení bazalkového pesta s černými olivami a fialovými fazolemi je dokonalé! Tapenádu jsem použil na Mexické tortilly podle Romana, náplň pak z jiného receptu.

Ukázat další komentáře