Kukuřice, jakou jsem hledala
Tato kukuřice je od letošního roku (2025) novým přírůstkem do naší zahrady. V minulosti jsem pěstovala několik odrůd, ale tato je všechny překonává. Je přesně to, co jsem chtěla: mini klasy, které můžu vařit nebo jíst syrové. A konečně jsem našla tu pravou kukuřici.
Jedná se o vzácnou odrůdu historického dědictví. Její stonky jsou vysoké asi 1,5 metru, výrazně kratší než u tradiční kukuřice. Klasy jsou drobné a skrývají sladkou, křehkou pochoutku. Nejlepší na tom ale je, že každý stonek vyprodukuje mnohem více úrody, než u tradiční kukuřice. Když klas vyraší a zčervenají mu vousy, jak je vidět na fotografiích, je čas sklízet. Je třeba dbát na to, aby se rostlinka nepoškodila; klasy jsou drobné a je to docela pracné, dávejte pozor a nepoškoďte klas.
Moje tipy pro úspěšnou úrodu
Nechci popisovat, jak se to dělá, ale spíše jak jsem to udělala já… Začátkem dubna jsem zasadila drobná semínka do sadbovače, aby vyklíčila. Prakticky vyklíčila všechna a 17. dubna jsem zasadila malé sazeničky. Noční teplota se v té době pohybovala kolem 9-12°c, ale sazeničky i tak rostly velmi dobře. Abych tuto odrůdu lépe poznala, experimentuji, stejně jako s jinou zeleninou. Zasadila jsem je na tři různá místa. Oblíbené místo sazenic bylo poblíž zavlažovací hadice, kde dostávaly pravidelnou zálivku. Místo číslo dvě, kde se sazeničky zalévaly ručně, se také docela dařilo, ale rostliny byly trošku menší. Nejhorší umístění bylo ve výšeném záhoně, kde půda rychle vysychala a nebylo dostatek vody. Trpěly suchem a nakonec byly mnohem menší a zaostávaly. Takže příští rok budou všechny sazeničky automaticky vydatně zalévány, protože už vím co se jím líbí.
Z této odrůdy jsem nadšená a budu ji pěstovat rok co rok. Naštěstí poblíž našeho pozemku nejsou žádné zeleninové zahrady ani kukuřičná pole, takže nehrozí nežádoucí křížení. Nechám si dozrát a usušit zralý klas a příští rok budu moci zvýšit výsadbu této úžasné odrůdy.
Pokud máte možnost, doporučuji vyzkoušet na vašich zahradách tuto krásnou a vynikající kukuřici. Pozor, není to kukuřice tradiční, sklízená malá a nezralá. Je to odrůda baby, určitě nebudete mít problém sehnat semínka.
Baby kukuřice chires v kuchyni
Tyto mini kukuřičné klasy se v čínské kuchyni hojně používají. Recept na fotografii najdete brzy na těchto na stránkách. Je to lahůdka pro chuťové pohárky.
PS: Chceš zdravě shodit na léto?
Pojď na to s námi jinak. Bez deficitu, dřiny a chemie.
Chci lepší postavu!
Buďte první, kdo napíše komentář