Domů > Výhody pro členy > Co členové využili

Když brambory, tak chytře skladované

Češi jsou bramborový národ. Brambory milujeme, ale neuvědomujeme si, že chybným skladováním je činíme jedovatými. Taky s nimi neskutečně plýtváme, jako ostatně se vším jídlem, čímž velmi zatěžujeme životní prostředí. Podívejte se na alarmující čísla v článku – ročně vyházíme 100 tis. tun brambor. Pokud se jich nechcete vzdát, nechte si poradit, jak na to jít chytře. 

Jídlo na skládkách

Pokud jste s námi sledovali vloni festival ekologických filmů, nebude pro vás žádné překvapení informace o tom, jak se neskutečně plýtvá jídlem. Nejzávažnější situace je v Evropě a Severní Americe, kde každý obyvatel vyhodí kolem 100 kilogramů jídla ročně! Nejenže lidé utratí za nespotřebované jídlo mnoho peněz, ale zbytečné plýtvání podněcuje větší spotřebu, to zvyšuje výrobu a výroba zatěžuje planetu. Dochází tím k plýtvání energií a vodou, zatěžování půdy. Jídlo, které skončí na skládkách navíc zvyšuje produkci skleníkového plynu metanu.

Kolik vyházíme jídla, kolik brambor

České domácnosti vyhodí až jednu třetinu nakoupeného jídla, což nás řadí k největším plýtvačům v Evropě. Průměrná evropská domácnost vyhodí ročně až 24 procent ovoce a zeleniny, včetně brambor. V ČR činí spotřeba brambor na osobu průměrně 60 kg ročně. Z toho se 10 kg brambor ročně vyhodí. V ČR se tedy ročně zbytečně vyhodí 100 tisíc tun brambor, za 1,5 miliardy korun.

DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Začít musíme opět u sebe

Ke zbytečnému vyhazování potravin nedochází pouze v domácnostech, ale už během výrobního řetězce. Při výrobě se vyhodí okolo 13 % a také kvůli špatné velikosti a vzhledu, další 2% tvoří ztráty při dopravě do obchodů. Koncový zákazník k tomu doma vyhodí kolem 15%. Sečteno podtrženo, celkem se vyhodí kolem 30% jídla z celkové produkce. Je jasné, že chování zemědělců a velkoobchodů ovlivníme těžko, zato můžeme začít sami u sebe v domácnostech tím, že budeme nakupovat brambory a jiné potraviny v rozumném množství, u ekologicky hospodařících farmářů, ale především se je naučíme správně skladovat.

Jak skladovat brambory

I když se to nezdá, ale skladování brambor je docela věda. Ne každý má k dispozici sklep s ideální teplotou a vlhkostí. Při skladování na světle dochází k zelenání hlíz, při pokojové teplotě je zase rychle nastartováno klíčení. Brambory také brzy vadnou, vysychají a dochází k rozvoji hnilob a plísní. Skladováním v lednici zabráníme sice účinně klíčení, ale ze škrobu se stávají jednoduché cukry, a brambory jsou sladké

A proto byl vymyšlen unikátní pytel „ZEMBAG“. Jedná se o designový pytel do domácností, ale ne jen tak ledajaký. Tento pytel ekologickou cestou zabraňuje klíčení brambor a jejich zelenání. Jeho kouzlo se skrývá uvnitř pytle, kde se nachází malý pytlíček s ekologicky připravenou směsí z kmínové silice, která efektivně působí proti klíčení a zelenání brambor až po dobu tří měsíců.

Proč bychom neměli jíst naklíčené brambory?

Jelikož naklíčené brambory obsahují jedovatý solanin, kterým se děti mohou přiotrávit a u dospělých může nadělat pěknou neplechu jako jsou průjmy a křeče v žaludku.

PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?

Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Při procházení článků jsem narazil na článek o skladování brambor a projektu ZEMBAG. Vzhledem k tomu, že projekt skončil jsem na webu nalezl i stránky http://zembag.cz. Takže to vypadá, že startovací projekt má pokračování a pytle se dále vyrábějí. Pro nákup pytle a kmínové pytlíky jsem se dostal na stránky https://www.osetreno.cz/zembag. Nyní je zde všechno vyprodáno ale je zde poznámka “Brzy naskladníme”.
Evo, chci se zeptat, zda uvažujete o domluvě podobné slevy jako pro startovací projekt i v tomto eshopu. Díky za info.

Cyril Polák
18. 2. 2018

Těším se na Vaše nabídky a jako důchodce bych chtěl něco ušetřit.Předem ďíky Vám

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dýňové spätzle – halušky

Halušky neboli spätzle, tentokrát v podzimním provedení. Jednoduché a poměrně rychlé.

Mrkvové čatní se zázvorem

Mrkev je zdravá a chutná zelenina. Způsobů, jak ji zužitkovat, je mnoho. Toto čatní je velmi pikantní a dochutí skvěle vaše pokrmy. Výborně se hodí pro zvl...

Bezinkový čaj na posílení imunity

Bezinky posilují náš organismus, chrání proti virům a pomáhají při nachlazení, fungují jako přírodní analgetikum proti bolestem nervového původu. Ale hlavn...

Deprese: Cesty k uzdravení

“Mám z toho depku,” říkávaly jsme si s kamarádkami pokaždé, když nás něco trápilo. Už jen to vyslovení nám často ulevilo. Skutečná deprese ovše...
22
4

Na podzim přidejte pikantní chuť

Plíce a tlusté střevo jsou na řadě právě na podzim. Můžeme si je posílit, vyčistit nebo pěkně zaneřádit. Záleží, jak se o ně postaráme. Podpořit tento okru...

Řepové nokokoule s napařenou brokolicí, pestem z natí a tofu posypkou

Vydatné, chutné a krásně barevné, takové jsou “nokokoule” s pestem z natí, napařenou brokolicí a tofu posypkou. Hlavně červená řepa je vděčná a...