Domů > Výhody pro členy > Co členové využili

Když brambory, tak chytře skladované

Češi jsou bramborový národ. Brambory milujeme, ale neuvědomujeme si, že chybným skladováním je činíme jedovatými. Taky s nimi neskutečně plýtváme, jako ostatně se vším jídlem, čímž velmi zatěžujeme životní prostředí. Podívejte se na alarmující čísla v článku – ročně vyházíme 100 tis. tun brambor. Pokud se jich nechcete vzdát, nechte si poradit, jak na to jít chytře. 

Jídlo na skládkách

Pokud jste s námi sledovali vloni festival ekologických filmů, nebude pro vás žádné překvapení informace o tom, jak se neskutečně plýtvá jídlem. Nejzávažnější situace je v Evropě a Severní Americe, kde každý obyvatel vyhodí kolem 100 kilogramů jídla ročně! Nejenže lidé utratí za nespotřebované jídlo mnoho peněz, ale zbytečné plýtvání podněcuje větší spotřebu, to zvyšuje výrobu a výroba zatěžuje planetu. Dochází tím k plýtvání energií a vodou, zatěžování půdy. Jídlo, které skončí na skládkách navíc zvyšuje produkci skleníkového plynu metanu.

Kolik vyházíme jídla, kolik brambor

České domácnosti vyhodí až jednu třetinu nakoupeného jídla, což nás řadí k největším plýtvačům v Evropě. Průměrná evropská domácnost vyhodí ročně až 24 procent ovoce a zeleniny, včetně brambor. V ČR činí spotřeba brambor na osobu průměrně 60 kg ročně. Z toho se 10 kg brambor ročně vyhodí. V ČR se tedy ročně zbytečně vyhodí 100 tisíc tun brambor, za 1,5 miliardy korun.

3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!

Rezervovat místo zdarma

Začít musíme opět u sebe

Ke zbytečnému vyhazování potravin nedochází pouze v domácnostech, ale už během výrobního řetězce. Při výrobě se vyhodí okolo 13 % a také kvůli špatné velikosti a vzhledu, další 2% tvoří ztráty při dopravě do obchodů. Koncový zákazník k tomu doma vyhodí kolem 15%. Sečteno podtrženo, celkem se vyhodí kolem 30% jídla z celkové produkce. Je jasné, že chování zemědělců a velkoobchodů ovlivníme těžko, zato můžeme začít sami u sebe v domácnostech tím, že budeme nakupovat brambory a jiné potraviny v rozumném množství, u ekologicky hospodařících farmářů, ale především se je naučíme správně skladovat.

Jak skladovat brambory

I když se to nezdá, ale skladování brambor je docela věda. Ne každý má k dispozici sklep s ideální teplotou a vlhkostí. Při skladování na světle dochází k zelenání hlíz, při pokojové teplotě je zase rychle nastartováno klíčení. Brambory také brzy vadnou, vysychají a dochází k rozvoji hnilob a plísní. Skladováním v lednici zabráníme sice účinně klíčení, ale ze škrobu se stávají jednoduché cukry, a brambory jsou sladké

A proto byl vymyšlen unikátní pytel „ZEMBAG“. Jedná se o designový pytel do domácností, ale ne jen tak ledajaký. Tento pytel ekologickou cestou zabraňuje klíčení brambor a jejich zelenání. Jeho kouzlo se skrývá uvnitř pytle, kde se nachází malý pytlíček s ekologicky připravenou směsí z kmínové silice, která efektivně působí proti klíčení a zelenání brambor až po dobu tří měsíců.

Proč bychom neměli jíst naklíčené brambory?

Jelikož naklíčené brambory obsahují jedovatý solanin, kterým se děti mohou přiotrávit a u dospělých může nadělat pěknou neplechu jako jsou průjmy a křeče v žaludku.

PS: Cítíte se pořád unavená a bez energie?

Vstáváte ráno s pocitem, že byste nejraději zůstala v posteli? Co si dobít baterky a postarat konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkněte jak opět získat energii.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Při procházení článků jsem narazil na článek o skladování brambor a projektu ZEMBAG. Vzhledem k tomu, že projekt skončil jsem na webu nalezl i stránky http://zembag.cz. Takže to vypadá, že startovací projekt má pokračování a pytle se dále vyrábějí. Pro nákup pytle a kmínové pytlíky jsem se dostal na stránky https://www.osetreno.cz/zembag. Nyní je zde všechno vyprodáno ale je zde poznámka “Brzy naskladníme”.
Evo, chci se zeptat, zda uvažujete o domluvě podobné slevy jako pro startovací projekt i v tomto eshopu. Díky za info.

Cyril Polák
18. 2. 2018

Těším se na Vaše nabídky a jako důchodce bych chtěl něco ušetřit.Předem ďíky Vám

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

23
10

Dýňové máslo (bez laktózy)

Pomalu začíná být dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Dýňové máslo lze připravit jak ve slané, tak v...

Roky ztracená menstruace se vrátila a shodila jsem za 8 měsíců 10 kg (Dominika, 38 let)

S Jíme Jinak jsem od jara loňského roku shodila 10 kg. Protože jsem si na sobě ověřila, že zdravá strava má smysl a velký vliv nejen na postavu, ale i zdra...

Dýňový burger

Podzim je čas dýní a tento recept je skvělým způsobem, jak ji v kuchyni využít. Připravte si chutné a zdravé burgery, které vás zahřejí a zasytí!

Tofu ála balkán

Chcete si trochu zpestřit těstovinový salát nebo si připravit slanou chuťovku? Pak je tento recept to pravé. Tofu připravíte raz dva a druhý den už si poch...
29
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Podzimní detox je skvělá cesta, jak začít s Jíme Jinak. Kompletní jídelníčky, nákupní seznamy, vánoční cukroví, video recepty, info videa a skvělé online c...
18
1

Udělejte si podzimní dezert: 11 tipů na zdravé dobroty

Léto už je nenávratně pryč, nastupuje podzim a s ním i chladnější dny. K tomu patří i změna jídelníčku. A také dezerty, které nás příjemně zahřeji, uspokoj...