- 1 kedlubna
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 hrst česnáčku, kopřiv a bršlice
- 1 lžíce červené řasy dulce
- 2 lžíce drobných rýžových těstovin
- 1 stonek libečku
- 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
- špetka soli
- koření: 1/2 lžičky mletého kmínu, 1 bobkový list
- sojová omáčka podle chuti
- umeocet podle chuti
- Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a omyjeme zeleninu.
- Cibuli pokrájíme na kostičky, mrkev nastrouháme na hrubo, kedluben na větší kostky.
- Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, sůl a krátce orestujeme.
- Přidáme zbylou zeleninu a koření a opět krátce společně orestujeme.
- Zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme cca 15 minut.
- Odstavíme, přidáme nasekanou divokou zeleninu, řasu a libeček.
- Pokud je potřeba, přidáme podle chuti umeocet nebo trošku sojové omáčky.
Obměna
- Místo sojové omáčky můžeme dát miso pastu.
- Divoké bylinky můžeme vynechat, nahradit jinými bylinkami či zeleninou.
- Těstoviny můžeme vynechat nebo nahradit uvařeným obilím.
Děti
- Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl, sojovou smetanu a umeocet do 2 let všechny tyto ingredience mírně. Od 2 let mohou jíst děti stejnou polévku s námi.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
Dnes s pastiňákem a malými červenými fazolkami na obměnu. Bylinky musím krájet fakt na mini nudličky, manžel si pak myslí, že je to petržel.
Ta je dobrá! Dala jsem všechno divoké, co jsem našla.A moc mně tam chutná ten bobkový list.👍😀🥣