Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka s divokou zeleninou a rýžovými těstovinami

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Jakmile venku potkáte česnkáček, bršlici nebo kopřivu, vezměte je domů a někam je přidejte. Třeba do téhle polévky.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 kedlubna
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 hrst česnáčku, kopřiv a bršlice
  • 1 lžíce červené řasy dulce
  • 2 lžíce drobných rýžových těstovin
  • 1 stonek libečku
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • špetka soli
  • koření: 1/2 lžičky mletého kmínu, 1 bobkový list
  • sojová omáčka podle chuti
  • umeocet podle chuti

Kurz a členství v Klubu Jíme Jinak jsem si koupila k narozeninám. Díky výsledkům, kterých jsem dosáhla, teď vím, že t...

Postup
  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a omyjeme zeleninu.
  2. Cibuli pokrájíme na kostičky, mrkev nastrouháme na hrubo, kedluben na větší kostky.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme zbylou zeleninu a koření a opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme cca 15 minut.
  6. Odstavíme, přidáme nasekanou divokou zeleninu, řasu a libeček.
  7. Pokud je potřeba, přidáme podle chuti umeocet nebo trošku sojové omáčky.

Obměna

  • Místo sojové omáčky můžeme dát miso pastu.
  • Divoké bylinky můžeme vynechat, nahradit jinými bylinkami či zeleninou.
  • Těstoviny můžeme vynechat nebo nahradit uvařeným obilím.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl, sojovou smetanu a umeocet do 2 let všechny tyto ingredience mírně. Od 2 let mohou jíst děti stejnou polévku s námi.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dnes s pastiňákem a malými červenými fazolkami na obměnu. Bylinky musím krájet fakt na mini nudličky, manžel si pak myslí, že je to petržel.

Naděžda
10. 4. 2022

Ta je dobrá! Dala jsem všechno divoké, co jsem našla.A moc mně tam chutná ten bobkový list.👍😀🥣

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Jarní květáková polévka se zavářkou z kuskusu

Lehká květáková polévka s čerstvým libečkem je příjemným osvěžením i v těchto velmi teplých dnech. Pokud přidáte zavářku z kuskusu, dostanete polévku jak o...
5
11

Kapustová polévka

Jednoduchý recept na klasickou českou kapustovou polévku, kterou zvládne uvařit i kuchař začátečník. Je výborná – pohladí na těle i na duši.

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...
7

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!
5

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.