Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka s mrkví, celerem, květákem a žampiony

Uvařeno
sezóna léto

Před dopoledním 7 km během jsem potřebovala uvařit výživnější snídani, která by mě netlačila v břiše. Díky kořenové zelenině, květáku, žampionů, misopasty a majoránky vznikla polévka velmi podobná bramboračce. A běželo se mi po ní skvěle :-).

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru/horké vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 4 ks hlavičky žampionů
  • asi hrnek pokrájeného květáku
  • půl hrnku celeru na malé kostičky
  • hrst slunečnicových semínek
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • petrželka
  • sůl
  • kapka umeocta
  • tmavší miso pasta (ječná)

Kvůli zdravotním potížím jsem se dostala do těžkých depresí, které jsem řešila jídlem. Postupně jsem přibírala, fyzič...

Jak připravit zeleninovou polévku s žampiony

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli na proužky, mrkev na tenká kolečka, celer na malé kostičky, květák na menší růžičky).
  2. Na dno kastrolu dáme olej, rozpálíme a přidáme cibuli. Trochu osolíme a orestujeme. Se solí šetříme, stačí troška, dosolíme na závěr miso pastou. Přidáme žampiony, celer, mrkev, mletý kmín a společně pár minut restujeme.
  3. Vše zalijme horkým vývarem, přidáme bobkový list, slunečnicová semínka a na necháme cca 12 minut vařit pod pokličkou.
  4. Na závěr přidáme majoránku a nadrobno nasekanou petrželku po minutě varu vypneme.
  5. Do vypnuté polévky rozmícháme 1 vrchovatou lžíci misa a pár kapek umeocta.

Praktické

  • Tuto polévku můžete použít jako obědovou, ale klidně i jako sytější snídaňovou polévku.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Vyměňte zeleninu za jinou, můžete přidat petržel, kedlubnu ap. a máte zase jinou polévku.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už menším dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
14. 5. 2021

Zase Plha : v popisu není , kdy přidat majoranku ♥️♥️♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Špičková polévka ze špiček

Tyhle malé voňavé houbičky na zahradě či na poli kdekdo přejde, protože je považuje za prašivky. Jaká škoda! Krásně voní, jsou lehce stravitelné a z obyčej...

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.
12

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!
5

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.

Těstovinová miso polévka s omega 3 mastnými kyselinami

Luxusní podzimní polévka, která pohladí, zasytí a zahřeje. A navíc dodá tolik potřebné omega 3 mastné kyseliny.