I o svátcích se dá jíst jinak, chutně přitom zdravě a barevně. Sice to není klasika, ale proč nepřekvapit rodinu nebo hosty něčím novým?

Ingredience
4 porce
  • 8 větších žampionů
  • 160 g rýže basmati
  • 100 g čočky
  • petrželka
  • česnek
  • olej
  • sůl
  • 1 mrkev
  • 1 malá cibule
  • trocha řapíkatého celeru
  • pažitka
  • mletá sladká paprika
  • pepř
  • umeocet
  • tamari
  • sušené cuketové květy na ozdobu (volitelné)
  • sušená červená řepa na ozdobu (volitelné)

Jak připravit zapečené žampiony s nádivkou bez lepku

  1. Cibuli, česnek, mrkev a celer nasekejte na jemno. Do pánve nalijte olej, rozpalte, přidejte nasekanou zeleninu, mletou papriku a orestujte. Čočku propláchněte v sítku studenou vodou a poté přidejte do pánve. Podlijte trochou vody, lžící umeocta, osolte a opepřete. Vařte do změknutí čočky. Ke konci varu přimíchejte tamari.
  2. Rýži uvařte a nechte stranou.
  3. Oddělte nožičky hub od hlaviček. Hlavičky osolte a opepřete a zakápněte trochou oleje. Do mixéru vložte nožičky hub, sůl, pepř, česnek, trochu oleje a petrželovou nať. Rozmixujte a rozmixovanou hmotu smíchejte s trochou vařené rýže. Naplňte touto hmotou kloboučky hub, naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olejem, troškou vody a dej péct do trouby na 220°C. Pečte dozlatova.
  4. Na talíř naservírujte rýži, čočku, doprostřed dejte pečenou houbu a posypejte pažitkou. Můžete ozdobit sušenými cuketovými květy a práškem z červené řepy.

Praktické

  • Sušené květy a prášek z řepy, použité v receptu na ozdobení, nemíváme běžně k dispozici a lze je vynechat. Můžete se ale inspirovat pro další zahrádkářskou sezónu a během ní si je doma připravit.

Obměna

  • Jako přílohu můžete podávat jakoukoliv jinou obilovinu.
  • Můžete použít jakoukoliv čočku.
  • Na plnění se skvěle hodí například i houby portobello.
  • Talíř dozdobte podle své chuti a podle toho, co máte k dispozici.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

5 kg pryč bez jakéhokoliv úsilí (Hana, 68 let)

Hana: Ahoj lidičky, je mi 68 a zhruba od...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

S manželem jsme oba shodili 3-4 kg (Jaroslava)

Jaroslava: Evi a celý týme Jíme Jinak, děkujeme s...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSezamové sušenky k čaji (bezlepkové)
Další článekVánoční bezlepková kyselica trochu jinak