I o svátcích se dá jíst jinak, chutně přitom zdravě a barevně. Sice to není klasika, ale proč nepřekvapit rodinu nebo hosty něčím novým?
Ingredience
4 porce
- 8 větších žampionů
- 160 g rýže basmati
- 100 g čočky
- petrželka
- česnek
- olej
- sůl
- 1 mrkev
- 1 malá cibule
- trocha řapíkatého celeru
- pažitka
- mletá sladká paprika
- pepř
- umeocet
- tamari
- sušené cuketové květy na ozdobu (volitelné)
- sušená červená řepa na ozdobu (volitelné)
Jak připravit zapečené žampiony s nádivkou bez lepku
- Cibuli, česnek, mrkev a celer nasekejte na jemno. Do pánve nalijte olej, rozpalte, přidejte nasekanou zeleninu, mletou papriku a orestujte. Čočku propláchněte v sítku studenou vodou a poté přidejte do pánve. Podlijte trochou vody, lžící umeocta, osolte a opepřete. Vařte do změknutí čočky. Ke konci varu přimíchejte tamari.
- Rýži uvařte a nechte stranou.
- Oddělte nožičky hub od hlaviček. Hlavičky osolte a opepřete a zakápněte trochou oleje. Do mixéru vložte nožičky hub, sůl, pepř, česnek, trochu oleje a petrželovou nať. Rozmixujte a rozmixovanou hmotu smíchejte s trochou vařené rýže. Naplňte touto hmotou kloboučky hub, naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olejem, troškou vody a dej péct do trouby na 220°C. Pečte dozlatova.
- Na talíř naservírujte rýži, čočku, doprostřed dejte pečenou houbu a posypejte pažitkou. Můžete ozdobit sušenými cuketovými květy a práškem z červené řepy.
Praktické
- Sušené květy a prášek z řepy, použité v receptu na ozdobení, nemíváme běžně k dispozici a lze je vynechat. Můžete se ale inspirovat pro další zahrádkářskou sezónu a během ní si je doma připravit.
Obměna
- Jako přílohu můžete podávat jakoukoliv jinou obilovinu.
- Můžete použít jakoukoliv čočku.
- Na plnění se skvěle hodí například i houby portobello.
- Talíř dozdobte podle své chuti a podle toho, co máte k dispozici.
Děti
- Vhodné pro děti od 1,5 roku, ale ubereme sůl, olej a koření.
Ještě teď se směju tomu, co jsem to provedla za kreaci na tom talíři 😀. Děkujeme za další prima recept.
Vierko rychlá dobrota…mňam, místo čočky jsem měla uvařenou cizrnu, a část jsem rozmixovala a bylo to moc dobré…děkuji, opravdu jsem si pochutnala…
Perfektní, jsem ráda, ze recept inspiroval. Tyto obměny jsou vítané, každý si ho poupravi podle sebe, 😘
Mńam, to byla dobrota. Naplnila jsem nožkama s mangoldem ze zahrádky, posypala lahůdkovým droždím. Vierko,miluju vaše recepty .
Skvělé, že jste si recept přizpůsobila. Tak to má být. A ja mám radost, že ty tecepty nepíšu zbytečně. Děkuji moc a moc.
Opravdová lahůdka, díky moc za recept 🙂
Moc potěšilo, děkuji😘💕
Z dalekého studeného severu skládám hlubokou poklonu na daleký teplý jih pro Vierku 🙏🌻
Při ochutnávání tohoto receptu se mi v puse spouští body rozkoše 💓 Vierko tohle je tak dobré a luxusní jídlo! Díky moc, že se s námi všemi zde dělíte o takové skvosty.
Jardo, děkuji😘💕 děkuji😘💕 moc, vy jste příště šikovný chlap a jsem ráda, že ty vyzkoušené vreceoty fotíte. Máte je vždycky super.
Děkuji, Evi, za další inspiraci, je mi s vašimi recepty a hlavně po podzimním detoxu moc dobře!
To jsem ráda, Miluško, moc děkuju 😍