I o svátcích se dá jíst jinak, chutně přitom zdravě a barevně. Sice to není klasika, ale proč nepřekvapit rodinu nebo hosty něčím novým?

Ingredience
4 porce
  • 8 větších žampionů
  • 160 g rýže basmati
  • 100 g čočky
  • petrželka
  • česnek
  • olej
  • sůl
  • 1 mrkev
  • 1 malá cibule
  • trocha řapíkatého celeru
  • pažitka
  • mletá sladká paprika
  • pepř
  • umeocet
  • tamari
  • sušené cuketové květy na ozdobu (volitelné)
  • sušená červená řepa na ozdobu (volitelné)

Jak připravit zapečené žampiony s nádivkou bez lepku

  1. Cibuli, česnek, mrkev a celer nasekejte na jemno. Do pánve nalijte olej, rozpalte, přidejte nasekanou zeleninu, mletou papriku a orestujte. Čočku propláchněte v sítku studenou vodou a poté přidejte do pánve. Podlijte trochou vody, lžící umeocta, osolte a opepřete. Vařte do změknutí čočky. Ke konci varu přimíchejte tamari.
  2. Rýži uvařte a nechte stranou.
  3. Oddělte nožičky hub od hlaviček. Hlavičky osolte a opepřete a zakápněte trochou oleje. Do mixéru vložte nožičky hub, sůl, pepř, česnek, trochu oleje a petrželovou nať. Rozmixujte a rozmixovanou hmotu smíchejte s trochou vařené rýže. Naplňte touto hmotou kloboučky hub, naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olejem, troškou vody a dej péct do trouby na 220°C. Pečte dozlatova.
  4. Na talíř naservírujte rýži, čočku, doprostřed dejte pečenou houbu a posypejte pažitkou. Můžete ozdobit sušenými cuketovými květy a práškem z červené řepy.

Praktické

  • Sušené květy a prášek z řepy, použité v receptu na ozdobení, nemíváme běžně k dispozici a lze je vynechat. Můžete se ale inspirovat pro další zahrádkářskou sezónu a během ní si je doma připravit.

Obměna

  • Jako přílohu můžete podávat jakoukoliv jinou obilovinu.
  • Můžete použít jakoukoliv čočku.
  • Na plnění se skvěle hodí například i houby portobello.
  • Talíř dozdobte podle své chuti a podle toho, co máte k dispozici.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Neskutečně dobré, tohle stravování je prostě dokonalé! (Slavkast)

Slavkast: Neskutečně dobré, bílá omáčka se žampiony a rozmanitou...

Miso polévky jí se mnou i manžel (Sára)

Sára: Ahoj, také teď snídám zeleninovou miso polévku a...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Po pár dnech v kurzu mám energie na rozdávání (Aneta)

Aneta: Ještě před Covidem jsem byli párkrát v Asii...

Mé tělo i duše blahem si vrní (Petra)

Petra: Moji milí, jsem nesmírně šťastná, že jsem s...

Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...
  1. Vierko rychlá dobrota…mňam, místo čočky jsem měla uvařenou cizrnu, a část jsem rozmixovala a bylo to moc dobré…děkuji, opravdu jsem si pochutnala…

    • Perfektní, jsem ráda, ze recept inspiroval. Tyto obměny jsou vítané, každý si ho poupravi podle sebe, 😘

    • Skvělé, že jste si recept přizpůsobila. Tak to má být. A ja mám radost, že ty tecepty nepíšu zbytečně. Děkuji moc a moc.

  2. Z dalekého studeného severu skládám hlubokou poklonu na daleký teplý jih pro Vierku 🙏🌻
    Při ochutnávání tohoto receptu se mi v puse spouští body rozkoše 💓 Vierko tohle je tak dobré a luxusní jídlo! Díky moc, že se s námi všemi zde dělíte o takové skvosty.

    • Jardo, děkuji😘💕 děkuji😘💕 moc, vy jste příště šikovný chlap a jsem ráda, že ty vyzkoušené vreceoty fotíte. Máte je vždycky super.

  3. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSezamové sušenky k čaji (bezlepkové)
Další článekVánoční bezlepková kyselica trochu jinak