I o svátcích se dá jíst jinak, chutně přitom zdravě a barevně. Sice to není klasika, ale proč nepřekvapit rodinu nebo hosty něčím novým?

Ingredience
4 porce
  • 8 větších žampionů
  • 160 g rýže basmati
  • 100 g čočky
  • petrželka
  • česnek
  • olej
  • sůl
  • 1 mrkev
  • 1 malá cibule
  • trocha řapíkatého celeru
  • pažitka
  • mletá sladká paprika
  • pepř
  • umeocet
  • tamari
  • sušené cuketové květy na ozdobu (volitelné)
  • sušená červená řepa na ozdobu (volitelné)

Jak připravit zapečené žampiony s nádivkou bez lepku

  1. Cibuli, česnek, mrkev a celer nasekejte na jemno. Do pánve nalijte olej, rozpalte, přidejte nasekanou zeleninu, mletou papriku a orestujte. Čočku propláchněte v sítku studenou vodou a poté přidejte do pánve. Podlijte trochou vody, lžící umeocta, osolte a opepřete. Vařte do změknutí čočky. Ke konci varu přimíchejte tamari.
  2. Rýži uvařte a nechte stranou.
  3. Oddělte nožičky hub od hlaviček. Hlavičky osolte a opepřete a zakápněte trochou oleje. Do mixéru vložte nožičky hub, sůl, pepř, česnek, trochu oleje a petrželovou nať. Rozmixujte a rozmixovanou hmotu smíchejte s trochou vařené rýže. Naplňte touto hmotou kloboučky hub, naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olejem, troškou vody a dej péct do trouby na 220°C. Pečte dozlatova.
  4. Na talíř naservírujte rýži, čočku, doprostřed dejte pečenou houbu a posypejte pažitkou. Můžete ozdobit sušenými cuketovými květy a práškem z červené řepy.

Praktické

  • Sušené květy a prášek z řepy, použité v receptu na ozdobení, nemíváme běžně k dispozici a lze je vynechat. Můžete se ale inspirovat pro další zahrádkářskou sezónu a během ní si je doma připravit.

Obměna

  • Jako přílohu můžete podávat jakoukoliv jinou obilovinu.
  • Můžete použít jakoukoliv čočku.
  • Na plnění se skvěle hodí například i houby portobello.
  • Talíř dozdobte podle své chuti a podle toho, co máte k dispozici.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)

Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)

Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

Alergie a průjmy mizí (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny a přeji krásný večer 🌞 Zahájila...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...
  1. Z dalekého studeného severu skládám hlubokou poklonu na daleký teplý jih pro Vierku 🙏🌻
    Při ochutnávání tohoto receptu se mi v puse spouští body rozkoše 💓 Vierko tohle je tak dobré a luxusní jídlo! Díky moc, že se s námi všemi zde dělíte o takové skvosty.

    • Jardo, děkuji😘💕 děkuji😘💕 moc, vy jste příště šikovný chlap a jsem ráda, že ty vyzkoušené vreceoty fotíte. Máte je vždycky super.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSezamové sušenky k čaji (bezlepkové)
Další článekVánoční bezlepková kyselica trochu jinak