Čočka je luštěnina, která je již po tisíce let důležitou potravinou v mnoha zemích světa. U nás se jí velkozrnná čočka na Nový rok, protože to podle tradic přináší peníze. Ale krom této existují ještě další 4 druhy čočky a každá je vzhledově i chuťově úplně jiná! Zařaďte je všechny pravidelně do jídelníčku - obohatí vaše jídla, dodají vám kvalitní bílkoviny, minerály a stopové prvky. Naučte se, jak každou z nich v kuchyni využít!

1Velkozrnná čočka je zmíněná už v Bibli

Jde o velmi starou kulturní rostlinu. Říká se o ní například to, že je kaviárem chudých anebo že jí Ezau vyměnil za své prvorozenství se svým bratrem Jákobem. Tento druh čočky je u nás nejoblíbenější a nejznámější. Je bohatá na kyselinu listovou a železo, které pomáhají předcházet chudokrevnosti. Před vařením je vhodné ji namočit, aby byla lépe stravitelná a rovnoměrněji se uvařila. Hodí se na přípravu čočky na kyselo, polévek, pomazánek, karbanátků, rostlinné sekané, salátů a jídel v kombinaci se zeleninou. Dá se dobře naklíčit.

2Zelená čočka pochází z francouzského města Puy

Tmavě zelená čočka Le Puy má název odvozený od oblasti, kde se pěstuje. Její slupka má zelenohnědou barvu, ale po uvaření se zbarví dohněda. Není třeba ji namáčet, je pevná na skus a nerozvařuje se. Je výborná do salátů, buddha bowls, polévek a zeleninových jídel.

3Černá Beluga čočka je nazývána kaviárem chudých

Díky své barvě se jí někdy říká i „kaviár“. Černá čočka beluga se řadí mezi velmi výživné potraviny. Na 100 g má dvojnásobné množství bílkovin než například tofu. Její černý pigment obsahuje antioxidanty, je skvělým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku). Má oříškovou chuť, po uvaření drží tvar i barvu. Není třeba ji namáčet. Hodí se k přípravě salátů, buddha bowls, do polévek, se zeleninou nebo jako příloha.

4Červená čočka nenadýmá

Červená čočka se prodává buď loupaná, nebo neloupaná. Právě loupaná varianta je vhodná pro ty, kteří s luštěninami začínají, mají problémy s trávením nebo pro nejmenší děti a staré lidi, protože je dobře stravitelná a nenadýmá. Loupanou červenou čočku dnes pořídíme už v jakémkoliv supermarketu. Výhodou je, že se nemusí namáčet a je připravená do 15 minut. Pokud se vaří déle, vznikne z ní kaše. Požívat jí můžete jako přílohu, do polévek, do salátů, karbanátků, do kari, dhálů, omáček, se zeleninou, na majonézu nebo pomazánku. Neloupaná červená čočka se dá dobře klíčit a používá se v kuchyni podobně jako klasická velkozrnná čočka.

5Žlutá čočka je lehce stravitelná

Podobně jako červená loupaná čočka, existuje i žlutá loupaná čočka. Je velmi dobře stravitelná, nenadýmá, proto se hodí pro nejmenší dětiŽlutá čočka má jemnou chuť a moučnou strukturu a je zdrojem mnoha minerálních látek a vyššího podílu vlákniny. Nemusí se namáčet, je rychle hotová a pokud se vaří déle než 10-15 minut, snadno se rozvaří. Často se využívá hlavně v indické kuchyni do dhálů a kari, ale je výborná i jako zavářka, do polévek, jako příloha, kaše, k výrobě hummusu aj.

Kterou čočku máte nejraději?

A jak ji využíváte?

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých
Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...
Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček
MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...
Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti
Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...
Šok: jí to i můj masomil manžel!
Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...
Hubneme, i když nedržíme dietu
Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...
Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé
Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...
Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala
Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...
Kurz pro začátečníky
Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...
Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!
Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...
Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…
Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...
Konečně jsem začala chutně vařit
Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...
Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)
Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...
Cítím se mnohem více v pohodě
Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...
Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť
kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...
Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech
Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...
Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila
Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...