Čočka je luštěnina, která je již po tisíce let důležitou potravinou v mnoha zemích světa. U nás se jí velkozrnná čočka na Nový rok, protože to podle tradic přináší peníze. Ale krom této existují ještě další 4 druhy čočky a každá je vzhledově i chuťově úplně jiná! Zařaďte je všechny pravidelně do jídelníčku - obohatí vaše jídla, dodají vám kvalitní bílkoviny, minerály a stopové prvky. Naučte se, jak každou z nich v kuchyni využít!

1Velkozrnná čočka je zmíněná už v Bibli

Jde o velmi starou kulturní rostlinu. Říká se o ní například to, že je kaviárem chudých anebo že jí Ezau vyměnil za své prvorozenství se svým bratrem Jákobem. Tento druh čočky je u nás nejoblíbenější a nejznámější. Je bohatá na kyselinu listovou a železo, které pomáhají předcházet chudokrevnosti. Před vařením je vhodné ji namočit, aby byla lépe stravitelná a rovnoměrněji se uvařila. Hodí se na přípravu čočky na kyselo, polévek, pomazánek, karbanátků, rostlinné sekané, salátů a jídel v kombinaci se zeleninou. Dá se dobře naklíčit.

2Zelená čočka pochází z francouzského města Puy

Tmavě zelená čočka Le Puy má název odvozený od oblasti, kde se pěstuje. Její slupka má zelenohnědou barvu, ale po uvaření se zbarví dohněda. Není třeba ji namáčet, je pevná na skus a nerozvařuje se. Je výborná do salátů, buddha bowls, polévek a zeleninových jídel.

3Černá Beluga čočka je nazývána kaviárem chudých

Díky své barvě se jí někdy říká i „kaviár“. Černá čočka beluga se řadí mezi velmi výživné potraviny. Na 100 g má dvojnásobné množství bílkovin než například tofu. Její černý pigment obsahuje antioxidanty, je skvělým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku). Má oříškovou chuť, po uvaření drží tvar i barvu. Není třeba ji namáčet. Hodí se k přípravě salátů, buddha bowls, do polévek, se zeleninou nebo jako příloha.

4Červená čočka nenadýmá

Červená čočka se prodává buď loupaná, nebo neloupaná. Právě loupaná varianta je vhodná pro ty, kteří s luštěninami začínají, mají problémy s trávením nebo pro nejmenší děti a staré lidi, protože je dobře stravitelná a nenadýmá. Loupanou červenou čočku dnes pořídíme už v jakémkoliv supermarketu. Výhodou je, že se nemusí namáčet a je připravená do 15 minut. Pokud se vaří déle, vznikne z ní kaše. Požívat jí můžete jako přílohu, do polévek, do salátů, karbanátků, do kari, dhálů, omáček, se zeleninou, na majonézu nebo pomazánku. Neloupaná červená čočka se dá dobře klíčit a používá se v kuchyni podobně jako klasická velkozrnná čočka.

5Žlutá čočka je lehce stravitelná

Podobně jako červená loupaná čočka, existuje i žlutá loupaná čočka. Je velmi dobře stravitelná, nenadýmá, proto se hodí pro nejmenší dětiŽlutá čočka má jemnou chuť a moučnou strukturu a je zdrojem mnoha minerálních látek a vyššího podílu vlákniny. Nemusí se namáčet, je rychle hotová a pokud se vaří déle než 10-15 minut, snadno se rozvaří. Často se využívá hlavně v indické kuchyni do dhálů a kari, ale je výborná i jako zavářka, do polévek, jako příloha, kaše, k výrobě hummusu aj.

Kterou čočku máte nejraději?

A jak ji využíváte?

 

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

10 kg špeků pryč (Pavel)
Pavel: Ahoj všem! Chtěl bych vám poděkovat za vaši...
Oooo, já vařím a peču (Soňa)
Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...
Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)
Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...
Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!
Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...
Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů
Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...
Jsem na vašich stránkách závislá
Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...
Jde to i se dvěma maličkými dětmi
Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...
Cítím se skvěle a 4 kg za 10 dní je super výsledek (Monika)
Monika: Tak mám za sebou půst. Mám sice pouze...
Těším se na každé nové jídlo
Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...
Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)
Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...
Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.
Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....
I můj nastávající se oblizuje až za ušima
Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...
Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy
Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...
Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou
Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...
Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)
Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...
Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)
Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...