Čočka je luštěnina, která je již po tisíce let důležitou potravinou v mnoha zemích světa. U nás se jí velkozrnná čočka na Nový rok, protože to podle tradic přináší peníze. Ale krom této existují ještě další 4 druhy čočky a každá je vzhledově i chuťově úplně jiná! Zařaďte je všechny pravidelně do jídelníčku - obohatí vaše jídla, dodají vám kvalitní bílkoviny, minerály a stopové prvky. Naučte se, jak každou z nich v kuchyni využít!

1Velkozrnná čočka je zmíněná už v Bibli

Jde o velmi starou kulturní rostlinu. Říká se o ní například to, že je kaviárem chudých anebo že jí Ezau vyměnil za své prvorozenství se svým bratrem Jákobem. Tento druh čočky je u nás nejoblíbenější a nejznámější. Je bohatá na kyselinu listovou a železo, které pomáhají předcházet chudokrevnosti. Před vařením je vhodné ji namočit, aby byla lépe stravitelná a rovnoměrněji se uvařila. Hodí se na přípravu čočky na kyselo, polévek, pomazánek, karbanátků, rostlinné sekané, salátů a jídel v kombinaci se zeleninou. Dá se dobře naklíčit.

2Zelená čočka pochází z francouzského města Puy

Tmavě zelená čočka Le Puy má název odvozený od oblasti, kde se pěstuje. Její slupka má zelenohnědou barvu, ale po uvaření se zbarví dohněda. Není třeba ji namáčet, je pevná na skus a nerozvařuje se. Je výborná do salátů, buddha bowls, polévek a zeleninových jídel.

3Černá Beluga čočka je nazývána kaviárem chudých

Díky své barvě se jí někdy říká i “kaviár”. Černá čočka beluga se řadí mezi velmi výživné potraviny. Na 100 g má dvojnásobné množství bílkovin než například tofu. Její černý pigment obsahuje antioxidanty, je skvělým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku). Má oříškovou chuť, po uvaření drží tvar i barvu. Není třeba ji namáčet. Hodí se k přípravě salátů, buddha bowls, do polévek, se zeleninou nebo jako příloha.

4Červená čočka nenadýmá

Červená čočka se prodává buď loupaná, nebo neloupaná. Právě loupaná varianta je vhodná pro ty, kteří s luštěninami začínají, mají problémy s trávením nebo pro nejmenší děti a staré lidi, protože je dobře stravitelná a nenadýmá. Loupanou červenou čočku dnes pořídíme už v jakémkoliv supermarketu. Výhodou je, že se nemusí namáčet a je připravená do 15 minut. Pokud se vaří déle, vznikne z ní kaše. Požívat jí můžete jako přílohu, do polévek, do salátů, karbanátků, do kari, dhálů, omáček, se zeleninou, na majonézu nebo pomazánku. Neloupaná červená čočka se dá dobře klíčit a používá se v kuchyni podobně jako klasická velkozrnná čočka.

5Žlutá čočka je lehce stravitelná

Podobně jako červená loupaná čočka, existuje i žlutá loupaná čočka. Je velmi dobře stravitelná, nenadýmá, proto se hodí pro nejmenší dětiŽlutá čočka má jemnou chuť a moučnou strukturu a je zdrojem mnoha minerálních látek a vyššího podílu vlákniny. Nemusí se namáčet, je rychle hotová a pokud se vaří déle než 10-15 minut, snadno se rozvaří. Často se využívá hlavně v indické kuchyni do dhálů a kari, ale je výborná i jako zavářka, do polévek, jako příloha, kaše, k výrobě hummusu aj.

Kterou čočku máte nejraději?

A jak ji využíváte?

 
Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI
Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...
Dcera se mnou začala snídat polévku!
Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...
Šok: jí to i můj masomil manžel!
Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...
Z receptů JJ jsem úplně unešená
helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...
Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě
Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...
Je mi mnohem líp ve vlastním těle
Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...
JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém
Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...
První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!
Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...
Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila
Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...
Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat
Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...
Konečně více vnímám své tělo
Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...
Obdivuji pestrost ve vašich receptech
Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...
Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let
Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...
Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji
Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...
Velký dík za kurz
Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...
Těším se na každé nové jídlo
Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA