- 500g velkých bílých fazolí namočených z předešlého dne
- řasa Kombu
- 2 cibule
- kmín, bobkový list, libeček, nové koření, tymián
- umeocet, jablečný ocet
Postup
- Z fazolí slijeme starou vodu, zalijeme je vodou čerstvou jen tak, aby byly potopené. Vaříme s řasou, kmínem, bobkovým listem, novým kořením a tymiánem do změknutí. Osvědčilo se mi vařit v papiňáku hodinu.
- Po uvaření vyjmeme bobkový list, nové koření a libeček. Do horkého přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, rozemnutou špetku tymiánu, 3 lžíce ume a 3 lžíce jablečného octa.
- Přendáme ještě horké do šroubovacích sklenic, zavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
- Můžeme skladovat v lednici max týden, doporučuji jíst až na druhý den, aby se salát uležel a fazole nasály chuť a vůni tymiánu.
- Takto připravené fazole jsou vhodné na cesty s polentou, rýží nebo těstovinami. Nebo jako hlavní jídlo s obilninou, pečenou zeleninou a houbami, nebo jen s napařenou a kvašenou zeleninou.
- Možno připravit z jakýchkoliv fazolí a vynechat tymián, nebo ho nahradit jinými bylinkami.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Buďte první, kdo napíše komentář