Domů > Jak začít > Základní suroviny

Karob

Karob versus kakao

  • Karob si v minulých letech a desetiletích vysloužil přezdívku „zdravá náhražka čokolády“, což není tak úplně fér ani vůči němu, ani vůči čokoládě. Jednak čokoláda se mezitím dočkala svého rehabilitování a dnes si ji ceníme pro obsah antioxidantů, minerálů (hlavně hořčíku) a vitaminů.
  • Čokoláda, respektive kakao, obsahuje theobromin, látku podobnou kofeinu, která může u citlivých osob způsobovat nárůst krevního tlaku a nervozitu. Většině lidí však nic negativního nečiní (na rozdíl od psů i dalších zvířat, která ji nedokážou dobře metabolizovat, pro pětikilového psa je smrtelným množstvím jedna tabulka černé čokolády).
  • Karob žádný theobromin neobsahuje, naopak obsahuje poměrně hodně vitaminů a minerálů (např. vápníku).
  • Karobový prášek se podobá kakau a také se dá podobně používat. Avšak chuťově k sobě mají blízko jen do určité míry. Karobová chuť je zajímavá a specifická a určitě si zaslouží ocenění sama za sebe, a ne jako něčí náhražka.

Jak se vyrábí karob

Karobový prášek se získává zpracováním lusků, které plodí strom zvaný rohovník obecný. Ten je doma ve Středomoří a jeho lusky se někdy nazývají také svatojánský chléb, měly totiž při putování pouští nasytit sv. Jana Křtitele. Karobový lusk je po sklizni zbaven zrníček (ze kterých se vyrábí potravinářské zahušťovadlo karubin), následně se suší a praží.

Podle délky pražení získáme buď světlý, nebo tmavý karobový prášek.

  • Světlá varianta karobu je sladší a má jemnou vůni i chuť.
  • Tmavý karob je méně sladký, hořčejší a chuťově se kakau blíží.

Tipy na použití

  • s karobem můžete pracovat stejně jako s kakaem, jen v případě světlého karobu nemusíte přidávat tolik sladidla nebo vůbec žádné, protože je přirozeně nasládlý
  • karobové kakao – rozmíchejte karob v troše tekutiny a poté přidejte rostlinné nebo živočišné mléko
  • smoothie, výborné je např. v kombinaci banán, karob, ořechové máslo
  • karob vytváří zajímavou chuťovou kombinaci např. se skořicí, hřebíčkem, medem, javorovým sirupem
  • na pečení – do brownies, bábovky…
  • karobová poleva – ve vodní lázni smíchejte karob s kokosovým tukem, bambuckým nebo kokosovým máslem, oslaďte sirupem, případně přidejte sušené rostlinné mléko
  • karobová pomazánka – umixujte lískové oříšky, karobový prášek, slunečnicový olej, oslaďte kukuřičným nebo pšeničným sirupem a ovoňte trochou vanilky (ve formě bio vanilkového prášku nebo bio vanilkového extraktu), pokud se vám nechce vyrábět, v obchodech najdete Carobellu, která chutná skvěle, možná ještě lépe než její čokoládová předloha.

Tip: Pro rychlou přípravu polev můžete také použít karobové bonbony (kakaové máslo, 40 % tmavého karobu, sójová mouka). Ve vodní lázni se rozpouštějí velmi snadno. Tuk je v nich už obsažený, ale musí se dosladit, bonbony samy o sobě sladké nejsou.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

5

Kypřící prášek bez fosfátů

Víte jaký je rozdíl mezi klasickým kypřícím práškem a tou zdravější verzí bez fosfátů? A jak takový kypřící prášek používat?
9

Kukuřičná krupice a polenta

Z kukuřice se vyrábí kukuřičná krupice a její instantní forma – polenta. Polenta je rychle hotová a dají se z ní vykouzlit různé dobroty. Kukuřičná k...
3

Tempeh – sójový hermelín

Tempehu se jinak říká “javánské maso”. Oblíbený je především v Indonésii, ale už i u nás se stal známým a často používaným díky jeho obsahu kom...
3

Zelenina – co musíte vědět

Zelenina by měla být součástí každého jídelníčku. A je jedno, jaký člověk vyznává stravovací styl – zelenina by v něm měla mít vždy pevné místo. Bohu...