Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Kváskové knedlíky s kedlubnovým zelím a osmaženou cibulí s tempehem

Uvařeno

Když vám od kdečeho zbyde trochu, tak proč to nezkombinovat.

Přestože od mala sportuju, od puberty řeším váhu. Mám za sebou období na Low Carb, Paleo i veganství. Jíme Jinak jsem...

Ingredience pro 2 osoby

Kváskové knedlíky:
700g čerstvě mleté mouky (já použil 500g z červené pšenice, 100g ječné a 100g ovesné)
2 lžíce žitného kvásku
2 lžičky soli
teplá voda
1 hrnek zchladlých vařených ječných krup

Kedlubnové zelí:
1 větší kedlubna
1 žlutá cibule
1/2 dcl jablečného moštu
jablečný ocet
sůl

Osmažená cibule s tempehem:
1 velká červená cibule
100g tempehu
sójová omáčka a umeocet
ovesné vločky nebo nahrubo mletý oves
voda nebo zeleninový vývar

Postup

Kváskové knedlíky (min. 1 den předem):
Mouku, teplou vodu (max. 40°C) a kvásek promícháme a vytvoříme tužší těsto a necháme 4h v teple kvasit. Po vykvašení přimícháme sůl a kroupy. Naplníme rovné čajové hrnky cca do 2/3 výšky a postavíme do hrnce s vodou sahající cca do 1/2 výšky nejmenšího hrnku a cca 45 min pod pokličkou paříme na nejnižší stupeň.
Po uvaření necháme vychladit, pak krájíme na kolečka a před použitím krátce napaříme.

Kedlubnové zelí:
Kedlubnu oloupeme a nastrouháme nahrubo, osolíme a podlijeme troškou jablečného moštu a dusíme do změknutí. Před koncem okyselíme jablečným octem. Nezahušťuju.

Osmažená cibule s tempehem:
Velkou cibuli nakrájíme na kostičky. V pánvi Wok rozpálíme cca 1-2 lžíce oleje a cibuli smažíme. Pak přihodíme na kostičky nakrájený tempeh a ještě chvíli spolu smažíme. Přidáme 2 lžíce ovesných vloček, sojovou omáčku, umeocet a podlijeme troškou vody nebo vývaru a krátce podusíme.

Na talíři servírujeme s trochou kvašené zeleniny, popř. i trochou ledového salátu nebo jiné jemné zeleniny.

Praktické rady

Knedlíky lze klasicky vařit i ve vodě cca 25 min, ale s pařením mám jistotu, že se mi nerozvaří a nemusím hlídat pokličku. Namísto krup lze použít i vařenou rýži, pohanku, či jiné obiloviny a to i v naklíčené podobě.

Kedlubnu do zelí lze nahradit hlávkovým zelím nebo i čínským zelím. Zahustit lze škrobem nebo ovesnými vločkami, v tomto případě přidat krátce po začátku dušení.

Namísto červené cibule lze použít jakoukoliv jinou.

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
9. 12. 2023

Chrochtali jsme blahem , ten kvaskovy knedlík se nedá popsat slovy , vypadá pravda jako chleba 😂 vařila jsem na utěrce v páře a pak hned nakrajela niti , bože takova dobrota mnam♥️, kedlubnove zeli taky ah, neměli jsme tempeh , tož jsem dala seitan mnaaam , a coleslaw

hajekelcara10
13. 11. 2022

Moje prvni kvaskove knedlika a mely velky uspech. Dekuji za recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Plněná roláda s pestem a tofu

Věrná alternativa klasických plněných masových rolád ve veganské variantě. Doporučujeme podávat s “bramborovou” kaší :-)

Jarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou

Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva hotové a velmi c...

Mexické fazole jinak: Pikantní fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou

Červené fazole adzuki hokkaido jsou velmi bohaté na minerály a energeticky velmi posilují ledviny. Patří mezi nejlépe stravitelné fazole a rostou jen na lá...