Domů > Magazín > Zdraví

Pálení žáhy po jídle

Pálení žáhy po jídle je častým problémem. Projevuje se pálením v krku či za hrudní kostí, říháním, kyselou chutí v ústech a někdy i bolestí na hrudi, která se zhoršuje při předklonu nebo vleže. Tyto nepříjemné pocity souvisí s návratem žaludeční kyseliny zpět do jícnu, nejčastěji po těžkém, tučném nebo kořeněném jídle, ale také při stresu, rychlém jídle nebo přejedení.

Proč mě pálí žáha

Pálení žáhy se obyčejně projevuje po jídle a trvá několik minut až hodin. Častou příčinou je nadměrný příjem potravin, které mají tendenci uvolňovat dolní jícnový svěrač. Ten má za normálních okolností zabránit tomu, aby se kyselina ze žaludku dostávala zpět do jícnu. K těmto potravinám se řadí:

  • olejnaté, tučné potraviny
  • mléko, mléčné výrobky
  • cukry, sladkosti
  • sycené nápoje
  • tropické plody
  • rajčata
  • citrusy
  • stimulanty
  • bylinky, koření
  • alkohol

Jak zmírnit pálení žáhy

Zkuste pozorovat, po jakých jídlech se pálení žáhy objevuje, zda nesouvisí se stresovými situacemi a v jakou denní dobu se potíže vracejí. Někdo reaguje více po těžkém jídle večer, jinému se potíže ozývají po rychlém obědě, v napětí nebo při ulehnutí. Když znáte své vlastní spouštěče, snáze najdete způsob, jak potíže zmírnit nebo jim úplně předejít. U někoho se potíže objevují jen občas, u jiného mohou být známkou refluxní choroby jícnu.

Stěžejní je postupná úprava stravy, která dokáže zlepšit funkci jícnového svěrače a snížit návrat kyseliny do jícnu. V praxi to znamená omezit tučná, smažená a příliš kořeněná jídla, jednoduchý cukr, alkohol, mléčné výrobky, kynuté pečivo, uzeniny, rajčata, citrusy, kávu. Naopak pomáhá zařazovat pokrmy, které trávení posilují – tepelně upravená zelenina, celozrnné obilniny, luštěniny, doplněno o zdravé tuky (Pyramida zdravé výživy).

Jak si v zimě dobít své životní baterie?
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA

Jídlo byste měli sníst v klidu, vědomě, beze spěchu, aby trávení mělo prostor pracovat. Také se snažte nezobat mezi jídly. Časté drobné pojídání nutí žaludek pracovat téměř nepřetržitě a může zvyšovat tlak v oblasti jícnového svěrače. Delší pauzy mezi jednotlivými jídly dávají trávicímu traktu čas na klid a regeneraci, což pálení žáhy často výrazně zmírní. Nejezte později večer, ideální je sníst poslední jídlo do 18., v létě do 19. hod. Jídlo snědené po této době rovněž narušuje regenerační procesy trávicí soustavy.

Přehledný článek o tom, co konkrétně jíst a nejíst při pálení žáhy čtěte zde.

Podpůrně můžete po dobu několika dnů pít léčebný nápoj Umeshoban či Umeshokuzu, které patří mezi tradiční prostředky na zklidnění žaludku a harmonizaci trávení. 

Využít můžete i bylinkovou pomoc. Pohladit trávení umí heřmánek, který zklidňuje podrážděnou sliznici. Připravte si 2–3× denně šálek čerstvého nálevu, nejlépe mezi jídly nebo při prvních známkách pálení žáhy.

Osobní zkušenosti čtenářů

Jak se čtenářům Jíme Jinak podařilo zbavit se pálení žáhy, si můžete přečíst v jejich osobních sdíleních. Někdy stačí drobná úprava jídelníčku nebo změna denních návyků, jindy je potřeba delší období pozorování a postupného ladění. Každá zkušenost může být inspirací na vaší vlastní cestě k úlevě a lepšímu trávení.

Pálení žáhy je nepříjemné, ale ve většině případů jej lze výrazně zmírnit úpravou stravy, životního rytmu a jemnou podporou bylin či podpůrných léčivých nápojů. Správná péče o trávení přináší nejen úlevu od pálení žáhy, ale i posílení zažívání a celkového zdraví

PS: Chceš dobít své životní baterie?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Mojí vášní je celostní pohled na zdraví lidského těla a duše. Miluji svoji rodinu, ráda skládám myšlenky psaným slovem, hřeje mě pocit, že mohu u ostatních zažehnout plamínek péče o jejich zdraví.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Co jíst a nejíst při pálení žáhy

Začala vás pálit žáha? Pojďme si říct, co je dobré jíst a co si naopak na talíř nedávat, pokud vás tento problém trápí, a jak si pomoci přírodním způsobem....

Duodenogastrický reflux a co to je

V článku se dozvíte, jaké jsou příčiny vzniku duodenogatrického refluxu, jak se projevuje a také si nastíníme cesty k jeho léčbě. Inspirujte se příběhy lid...

Bolest žaludku po alkoholu není nic neobvyklého

Protáhli jste si večírek, přehnali to s alkoholem, nebo jste vypili nekvalitní a teď vás třeští hlava a bolí žaludek? V článku si popíšeme, jak se v našem ...

Proč rozhodně nepodceňovat časté a nepřetržité pálení žáhy

Pálení žáhy dokáže být velmi nepříjemné. Pocit pálivé bolesti za hrudní kostí, hořko-kyselá pachuť v ústech a nepohodlí po jídle mohou mít výrazný vliv na ...

Pocit na zvracení po jídle a co je jeho příčinou

Nevolnost, chuť zvracet se může objevit po dietní chybě a celkem brzy odejít. Pokud se objevuje opakovaně, znamená to, že je potřeba pomoci trávicí soustav...

Co jíst a pít při zvracení aneb správná dieta při nevolnosti

Zvracení a nevolnost může provázet různé stavy. Jaké to jsou a jak si ulevit s pomocí přírodních prostředků, se dozvíte v našem článku. Rozebereme si, co z...