Proč mě pálí žáha
Pálení žáhy se obyčejně projevuje po jídle a trvá několik minut až hodin. Častou příčinou je nadměrný příjem potravin, které mají tendenci uvolňovat dolní jícnový svěrač. Ten má za normálních okolností zabránit tomu, aby se kyselina ze žaludku dostávala zpět do jícnu. K těmto potravinám se řadí:
- olejnaté, tučné potraviny
- mléko, mléčné výrobky
- cukry, sladkosti
- sycené nápoje
- tropické plody
- rajčata
- citrusy
- stimulanty
- bylinky, koření
- alkohol

Jak zmírnit pálení žáhy
Zkuste pozorovat, po jakých jídlech se pálení žáhy objevuje, zda nesouvisí se stresovými situacemi a v jakou denní dobu se potíže vracejí. Někdo reaguje více po těžkém jídle večer, jinému se potíže ozývají po rychlém obědě, v napětí nebo při ulehnutí. Když znáte své vlastní spouštěče, snáze najdete způsob, jak potíže zmírnit nebo jim úplně předejít. U někoho se potíže objevují jen občas, u jiného mohou být známkou refluxní choroby jícnu.
Stěžejní je postupná úprava stravy, která dokáže zlepšit funkci jícnového svěrače a snížit návrat kyseliny do jícnu. V praxi to znamená omezit tučná, smažená a příliš kořeněná jídla, jednoduchý cukr, alkohol, mléčné výrobky, kynuté pečivo, uzeniny, rajčata, citrusy, kávu. Naopak pomáhá zařazovat pokrmy, které trávení posilují – tepelně upravená zelenina, celozrnné obilniny, luštěniny, doplněno o zdravé tuky (Pyramida zdravé výživy).
Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
Chci začít 100% ZDARMA
Jídlo byste měli sníst v klidu, vědomě, beze spěchu, aby trávení mělo prostor pracovat. Také se snažte nezobat mezi jídly. Časté drobné pojídání nutí žaludek pracovat téměř nepřetržitě a může zvyšovat tlak v oblasti jícnového svěrače. Delší pauzy mezi jednotlivými jídly dávají trávicímu traktu čas na klid a regeneraci, což pálení žáhy často výrazně zmírní. Nejezte později večer, ideální je sníst poslední jídlo do 18., v létě do 19. hod. Jídlo snědené po této době rovněž narušuje regenerační procesy trávicí soustavy.
Přehledný článek o tom, co konkrétně jíst a nejíst při pálení žáhy čtěte zde.
Podpůrně můžete po dobu několika dnů pít léčebný nápoj Umeshoban či Umeshokuzu, které patří mezi tradiční prostředky na zklidnění žaludku a harmonizaci trávení.
Využít můžete i bylinkovou pomoc. Pohladit trávení umí heřmánek, který zklidňuje podrážděnou sliznici. Připravte si 2–3× denně šálek čerstvého nálevu, nejlépe mezi jídly nebo při prvních známkách pálení žáhy.
Osobní zkušenosti čtenářů
Jak se čtenářům Jíme Jinak podařilo zbavit se pálení žáhy, si můžete přečíst v jejich osobních sdíleních. Někdy stačí drobná úprava jídelníčku nebo změna denních návyků, jindy je potřeba delší období pozorování a postupného ladění. Každá zkušenost může být inspirací na vaší vlastní cestě k úlevě a lepšímu trávení.
Pálení žáhy je nepříjemné, ale ve většině případů jej lze výrazně zmírnit úpravou stravy, životního rytmu a jemnou podporou bylin či podpůrných léčivých nápojů. Správná péče o trávení přináší nejen úlevu od pálení žáhy, ale i posílení zažívání a celkového zdraví.
PS: Přemýšlíš jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlej 😊 Naskoč zdarma do online kurzu Jíme Jinak !

Buďte první, kdo napíše komentář