- 1 menší bílé zelí (nejlépe rané, špičaté)
- 2 lžíce oleje
- 3-4 lžíce kokosového oleje nebo rostlinného másla
- 3-4 stroužky česneku
- 1 lžíce rýžového octa nebo citronové šťávy
- sojová omáčka
- sůl
Jak připravit pečené hlávkové zelí
- Zelí rozkrojíme na půl a pak na čtvrtinky (8 ks) včetně konce (ten nevyřezáváme, ale ponecháme, bude nám držet zelí pohromadě a díky pečení změkne a dá se sníst).
- Rozehřejeme troubu na 180°C.
- Zelí pokapeme olejem, posolíme špetičkou soli a pokapeme sojovou omáčkou.
- Vložíme do trouby na cca 10-15 minut.
- Poté otočíme a ještě 10-15 minut pečeme.
- V hrnci rozehřejeme olej nebo máslo a přidáme protlačený česnek.
- Necháme chviličku povařit, vypneme a vmícháme ocet nebo citronovou šťávu.
- Zelí potřeme marinádou a ještě 5 minut zapečeme.
- Podáváme teplé.
Praktické
- Marinádu si můžete připravit dopředu.
- Podávejte buď jako hlavní chod s dipem k namáčení a obilovinou nebo chlebem, anebo dílek jako součást obědového talíře.
Obměna
- Místo česneku můžete použít pesto z medvědího česneku.
- Do marinády můžete přidat jakékoliv bylinky.
Děti
- Takto upravené zelí je vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme na česneku a nedáváme příliš soli.
PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁
Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!
Komentáře
Koupila jsem dnes na trhu mimo jiné zeleniny i malou hlavičku zelí velkou jako pěst. Byla jsem totiž strašně zvědavá na tento recept, jak se skloubí česnek se zelím a musím přiznat , že jsem byla mile překvapená a moc si pochutnala. Díky za výborný recept.
Jsem moc zvědavá jak Jíst Jinak… Ráda zkusím vařit jinak. Moc se těším 😊