Domů > Magazín > Těhotenství a porod

Vydatná polévka po porodu

Zuzanu zajímá, jak by měla vypadat vydatná polévka po porodu. Není si jistá, zda je dostatečný zeleninový vývar s mořskými řasami.

Zdravím ženy, potřebovala bych poradit, jakou vydatnou polévku uvařit po porodu? Stačí zeleninový vývar třeba s řasami? Děkuji. Zuzka

Milá Zuzko,

Jak si v zimě dobít své životní baterie?
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA

porod a následné kojení organismus velmi vyčerpá a proto je důležité dbát na co nejvýživnější stravu. Po porodu proto doporučujeme speciální polévku Koi-koku. Uvaří se celý kapr i s kostmi a s většinou vnitřností (vyndáváme pouze žlučník a skřele pod žábrami, necháváme šupiny, ocas, ploutve, prostě všechno) v papiňáku s kořenovou zeleninou a troškou bancha čaje zabaleného v plátýnu. Vaříme 6 hodin v tlakovém hrnci, pak vyndáme plátýnko a vše ostatní rozmixujeme. Vznikne silný koncentrát nabitý minerály, který se rozdělí do malých krabiček, zmrazí a následně se přidává 2x – 3x týdně k běžné polévce. Tento kapří koncentrát obsahuje všechny potřebné minerály, stopové prvky a bílkoviny v takových vazbách, které jsou pro organismus velmi dobře stravitelné. Také významně doplňuje energii a krev, což maminka po porodu potřebuje.

Vůbec se nebojte toho, že se používá celý kapr. Výsledný koncentrát je i díky zelenině velmi chutný a používá se ho jen pár lžic do běžné polévky. Chuťově ho v polévce ani nijak výrazně nepoznáte. Výhoda této polévky je i to, že si ji můžete připravit klidně několik týdnů dopředu a zamrazit do malých krabiček. Po porodu vždy večer vyndáte jednu krabičku z mrazáku a dáte ji do ledničky. Následné ráno použijete několik lžic Koi-koku do ranní miso polévky či do obědové polévky. Máme po porodu vyzkoušenou už mnohé z nás, dokonce i maminky po těžkých porodech, po operacích, po velké ztrátě krve, těžce anemické maminky, maminky, které vůbec nemohly kojit.

Zeleninové vývary určitě používejte dále včetně mořských řas, ale polévku doplňujte i několika lžícemi Koi-koku, kterou s vámi klidně může jíst celá rodina. Jako kojícící maminka budete potřebovat mnohem více kvalitních tuků, proto nezapomínejte používat širokou škálu semínek a častější úpravu pokrmů na tuku.

PS: Chceš dobít své životní baterie?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jak dlouho ta rozmixovana smes vydrží v mrazáku? Respektive jak dlouho pred porodem si to mam pripravit? :)

Jaroslav Hlávka
26. 8. 2024

5 hodin práce… 123 dávek 🙂

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Bezlepkové kaštanové sušenky

Tyto jemné bezlepkové kaštanové sušenky jsou krásně voňavé, přirozeně sladké a hotové raz dva. Díky kaštanové mouce mají lahodnou chuť i bez přidaného cukr...

Tofu s tahini omáčkou

Vyzkoušejte tento recept na výbornou omáčku s tofu. Je rychlá a můžete jí použít i na zeleninu nebo k čemukoliv, co vás napadne. Jako příloha je skvělá rýž...

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Vařené kaštany

Měkoučké uvařené kaštany jsou výbornou pochoutkou nebo základem pro kaštanové pyré nebo sladké dezerty. Připravte si hrnec a vroucí vodu a jdeme na to̷...

Luxusní cizrnová pomazánka

Cizrnovou pomazánku už asi znáte. Tahle je ovšem dokonale vylepšená! Nemusíte jí použít pouze na pečivo, ale i na pečenou zeleninu nebo zeleninu čerstvou. ...

Pečená dýně plněná šťavnatou amarantovou směsí

Měkoučká dýně s křupavou slupkou plněná šťavnatou směsí plnou proteinů. Skvělý oběd nebo večeře do sychravých zimních dnů.