Domů > Magazín > Těhotenství a porod

Vydatná polévka po porodu

Zuzanu zajímá, jak by měla vypadat vydatná polévka po porodu. Není si jistá, zda je dostatečný zeleninový vývar s mořskými řasami.

Zdravím ženy, potřebovala bych poradit, jakou vydatnou polévku uvařit po porodu? Stačí zeleninový vývar třeba s řasami? Děkuji. Zuzka

Milá Zuzko,

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

porod a následné kojení organismus velmi vyčerpá a proto je důležité dbát na co nejvýživnější stravu. Po porodu proto doporučujeme speciální polévku Koi-koku. Uvaří se celý kapr i s kostmi a s většinou vnitřností (vyndáváme pouze žlučník a skřele pod žábrami, necháváme šupiny, ocas, ploutve, prostě všechno) v papiňáku s kořenovou zeleninou a troškou bancha čaje zabaleného v plátýnu. Vaříme 6 hodin v tlakovém hrnci, pak vyndáme plátýnko a vše ostatní rozmixujeme. Vznikne silný koncentrát nabitý minerály, který se rozdělí do malých krabiček, zmrazí a následně se přidává 2x – 3x týdně k běžné polévce. Tento kapří koncentrát obsahuje všechny potřebné minerály, stopové prvky a bílkoviny v takových vazbách, které jsou pro organismus velmi dobře stravitelné. Také významně doplňuje energii a krev, což maminka po porodu potřebuje.

Vůbec se nebojte toho, že se používá celý kapr. Výsledný koncentrát je i díky zelenině velmi chutný a používá se ho jen pár lžic do běžné polévky. Chuťově ho v polévce ani nijak výrazně nepoznáte. Výhoda této polévky je i to, že si ji můžete připravit klidně několik týdnů dopředu a zamrazit do malých krabiček. Po porodu vždy večer vyndáte jednu krabičku z mrazáku a dáte ji do ledničky. Následné ráno použijete několik lžic Koi-koku do ranní miso polévky či do obědové polévky. Máme po porodu vyzkoušenou už mnohé z nás, dokonce i maminky po těžkých porodech, po operacích, po velké ztrátě krve, těžce anemické maminky, maminky, které vůbec nemohly kojit.

Zeleninové vývary určitě používejte dále včetně mořských řas, ale polévku doplňujte i několika lžícemi Koi-koku, kterou s vámi klidně může jíst celá rodina. Jako kojícící maminka budete potřebovat mnohem více kvalitních tuků, proto nezapomínejte používat širokou škálu semínek a častější úpravu pokrmů na tuku.

PS: Přemýšlíš jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jak dlouho ta rozmixovana smes vydrží v mrazáku? Respektive jak dlouho pred porodem si to mam pripravit? :)

Jaroslav Hlávka
26. 8. 2024

5 hodin práce… 123 dávek 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

47
9

Popenec v kuchyni a v domácí lékárničce

Neprávem zapomenutý pomocník našich prababiček. Jak ho poznat, kdy ho sbírat a jak s ním kouzlit v kuchyni?

Domácí tatarka

Rostlinnou domácí tatarku můžete připravit snadno a rychle. Oproti kupované bude bez cukru i konzervantů a pochutnáte si na ní jako na klasické. Po téhle v...

Květák na tamarindu

Květák v těstíčku pečený v troubě, podávaný s lahodnou omáčkou plnou chutí a vůní exotického koření.

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.
7
13

Fermentovaný tofu tvaroh

Pokud chcete tofu posunout ještě o level výš co se týče živin i chuti, zfermentujte ho na výborný tofu tvaroh! Je to jednoduché a moc dobré – jak nas...

Krémové rizoto s fazolemi

Rychlý a jednoduchý recept z mála ingrediencí, který doufám bude chutnat i vám. Krémové rizoto s fazolemi a hlívou, skvělá kombinace chutí a zdravých ingre...