Nejsou to jen Vánoce, Velikonoce, Nový rok či narozeniny, ale také různé další akce jako svatby, křtiny, promoce, kolaudačky, večírky, pikniky, které každý rok absolvujeme. Všichni to známe - spousta dobrého jídla a pití, přejedená bříška a výčitky svědomí. Vždycky to dopadne stejně, i když jsme si slibovali, že tentokrát to bude jiné. Jak to ale udělat tak, abychom si pochutnali, ale zároveň nám nebylo špatně a neměli jsme výčitky svědomí? Zkuste dodržovat tyto 3 pravidla.

1Ochutnejte od každého trošku

Všechno to vypadá tak dobře a všechno bychom chtěli ochutnat. To je v pořádku. Pochutnejte si, na čem chcete, ale dejte si od každého menší ochutnávkovou porci. Neujídejte přímo ze stolu, raději si porcičky nandejte na talířek, abyste viděli, kolik toho máte nandaného a kolik jste toho snědli.

2Nemíchejte sladké se slaným

To nejhorší, co můžeme na oslavě udělat, je míchat různé druhy jídla – chlebíčky, hummus, k tomu si zobnout hroznové víno, koláček a zapít to džusem. Každé jídlo se jinak tráví a když sníme tolik kombinací a druhů potravin, vznikne v žaludku mišmaš, zatížíme kromě žaludku, střev, také slinivku, játra a žlučník a brzy nám bude špatně. Raději oddělujme sladká a slaná jídla. Dejme si nejdříve jednu skupinu (např. slané) a pak si dejme pauzu a poté druhou skupinu (např. sladké).

3Dejte trávení pauzu

Nechejte trávení odpočívat. Alespoň 2-3 hodiny mezi každým jídlem nic nejezte. V této pauze ani nic neuždibujte – i jedna kulička hroznového vína naruší celý proces trávení.

Jíme Jinak radí:

  • Doma před oslavou se najezte pouze lehce.
  • Během oslavy pijte čistou vodu.
  • 3 hodiny před spaním už nic nekonzumujte.
  • Pokud je vám těžko a přejedli jste se, dejte si umeboši švestičku.
  • Druhý den po oslavě si udělejte dietnější režim (např. jen napařenou zeleninu s rýží) a zasportujte si.
 
Cukroví bylo šup šup hotové
Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...
Královský oběd za půl hodiny
Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...
Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes
Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....
JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací
Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...
Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!
Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...
Z maroda jsem zase činorodá!
Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...
Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní
Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...
Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád
Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...
Jsem vděčná za tuto stravu
Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...
Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!
Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...
Konečně více vnímám své tělo
Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...
Šok: jí to i můj masomil manžel!
Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...
Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě
Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...
Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“
Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...
Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá
Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...
I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává
Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!